onsdag 13 mars 2019

Vad gör en flygledare

Saco har samlat information för dig som arbetar som eller vill utbilda dig till flygledare. Vad jobbar man me vad tjänar man, hur ser arbetsmarknaden ut? Flygledare arbetar antingen i ett torn på en flygplats eller i en kontrollcentral, med att separera flygplan så att kollisioner inte uppstår och med att skapa ett effektivt trafikflöde.


Flygledningen kontrollerar all flygtrafik i den kontrollerade luften och håller kontakt med flygplanen och fordon på marken genom tvåvägs . Den som var intresserad av att bli flygledare , var hänvisad att först göra ansökan hos Luftfartsverket (gå till bliflygledare.nu).

Vilka förkunskapskrav som ställas på sökande till flytledarutbildningar i olika länder, kan variera men vad det gäller hälsa, så måste man vara fullt frisk och ha normal syn och hörsel. Det betyder att piloten själv får flyga den sista biten utan restriktioner ifrån flygledaren. Vid sämre väder, eller om flygledaren inte har möjlighet att godkänna en visuell inflygning, är instrumentinflygning det andra . Som flygledare kan man arbeta med civil eller militär flygtrafik och arbetsplatsen kan vara ett flygledartorn på en flygplats eller en kontrollcentral. En viktig del av flygledaryrket. Under stressiga perioder är det viktigt att man som flygledare klarar att göra flera saker samtidigt och att man kan hålla huvudet kallt.


Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Linus Laurén från Vindängens skola i Esbo träffar flygledaren Thomas Karlström som är flygledare på Helsingfors-Vanda flygfält. Linus får veta vad en flygledare gör och hur ser det ut från tornet på en flygplats. Uppe i tornet får ingen utomstående vara, men för Linus görs ett undantag.


Vad tjänar man som flygledare ? Du hittar även utbildningar relaterade till flygledare. Hur blir man flygledare på gymnasiet, och vad gör egentligen en flygledare ? Vi berättar mer om yrket som flygledare och vad du ska välja på gymnasiet på att utbilda dig till flygledare. De märks inte mycket men de är helt avgörande för att flygtrafiken ska fungera. Den som blir flygledare kan räkna med bra lön och viktiga arbetsuppgifter. Men det är också ett jobb med stort ansvar, svår utbildning och med få möjligheter att byta arbetsgivare.


SvD reder ut vad som krävs för att axla jobbet. Varför valde du att läsa till flygledare ? Blev nyfiken på vad en flygledare gjorde då jag jobbade som flygplatsbrandman på Arlanda och Bromma. Hittade ” bliflygledare.


Jag lyckades och blev antagen! Berätta lite kort om din utbildning.

Flygledarens huvuduppgift är att leda flygplan och fordon på flygplatsen och i luftrummet runt denna. Reservofficer och flygledare kommer att vara placerad på någon av de flygplatser som har militär flygtrafiktjänst som anställd hos Luftfartsverket. Sitter och funderar lite på vad man ska göra efter gymnasiet (går natur). Har läst lite om flygledare och det verkar som ett spännande yrke. Jag har alltid haft ett allmänt intresse för flygplan och flygplatser och därför har flygledaryrket fångat mitt intresse.


Jag uppfyller alla behörighetskrav när det gäller . Förhoppningsvis har du kanske en del kunskap gratis med tanke på din utbildning som stridspilot? Ja, det är en fantastiskt möjlighet. Men jag har inte genomgått stridspilotutbildningen än, jag har ansökt till båda två.


Om en vecka ska jag göra tester till flygledare. Det finns mer att arbeta med än det jag gör idag vilket är att endast arbeta som operativ flygledare. Det här är jag lite intresserad av! Vad finns det för karriärvägar och alternativa arbetsuppgifter för en flygledare ? Jobbar de flesta som flygledare hela yrkeslivet eller är det vanligt att man går vidare inom yrket . Re: Studera till flygledare.


För det första vill jag tacka för alla svar! Vad gör man som flygledare och varför är det ett bra yrke tycker du? Man kan ha lite olika uppgifter men vanligtvis sitter man i ett torn och håller kontakt med flygplanen som antingen . Hejsan, ja, det är inte så lätt att välja - men om du är osäker på vad du vill bli så kan det bästa vara att fundera över vad du skulle gilla att plugga under de närmaste tre åren - inte tänka längre fram än så. Du kan börja med att gå igenom de program som finns - sex högskoleförberedande och tolv . Men även om du gör testerna nu och sedan kommer in på utbildningen brukar det vara ganska flexibelt när man kan börja, dvs man blir erbjuden en tid och om man då inte är klar med tidigare påbörjad utbildning kan man byta . Att bli flygledare kräver endast två års utbildning, varefter du får ansvara för tusentals människoliv varje arbetsdag (beroende på vilken flygplats du jobbar såklart). En två år lång yrkesutbildning samt några års praktik är vad som krävs för att bli certifierad flygtekniker.


Som flygledare har du ansvar för att leda flygplan genom luftrummen och se till att flygtrafiken fungerar på ett miljövänligt och säkert sätt. Utöver att kommunicera med markpersonal, piloter och kollegor samarbetar civil och militär flygledning med varandra i Sverige för att luftrummet ska kunna utnyttjas .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.