söndag 18 februari 2018

Hållbar utveckling exempel

I september beslutade världens länder om globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling och att verka för att de uppnås. Den handlar om jordens ekosystem och att långsiktigt behålla dess önskade funktioner, till exempel produktion av mat och energi, tillhandahållande av . Jo, man startar ett samarbetsprojekt mellan Campus Helsingborg, gymnasieskolor i Helsingborg, Energimyndigheten, Helsingborgs sta Sustainable Innovation in . Kriterier och indikatorer på hållbar utveckling : exempel från teori och praktik. Socialt hållbar utveckling.


Ett konkret exempel på social hållbarhet är FN:s skolmatsprogram.

Det går ut på att FN ger gratis skolmat till barn i fattiga länder . Hållbar utveckling knyter ihop hållbarheten i ekosystemen med de sociala och ekonomiska utmaningar mänskligheten står inför. Forskare inom många områden. I Kina byggs till exempel staden Caofeidian, i Förenade Arabemiraten byggs Masdar City, och i Kanada stadsdelen Toronto Waterfront. Redan innan hade utvecklingens hållbarhetsaspekter dock tagits upp i bl.


Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbart samhälle, hållbar konsumtion, hållbar utveckling. Nudging handlar om att påverka kunder eller medborgares beteende i en mer hållbar riktning, till exempel att ta cykeln istället för bilen eller handla mer klimatsmart mat.

Naturvårdsverket har i rapporten ”Nudging – ett verktyg för hållbara beteenden? Goda exempel på hållbar utveckling inom livsmedelssektorn. Effektiv vattenförbrukning, användning av miljöanpassade byggmaterial och uppvärmnings- och ventilationssystem har stor betydelse när det gäller en mer miljömässigt hållbar distributionskedja inom livsmedelssektorn.


Två exempel på välanvända och konkreta förslag på vad social hållbarhet innebär är de kategorier som ingår i FN:s Milleniemål eller Human Development. Projektet om miljökonflikter berör flera ämnen, och kan till exempel genomföras i samarbete mellan biologi kemi fysik samhällskunskap och svenska 1. Naturliga och av människan orsakade störningar i ekosystem med koppling till frågor om bärkraft och biologisk mångfald. Ekologiskt hållbar utveckling lokalt och globalt samt olika sätt att bidra till detta. Ställningstagande i samhällsfrågor utifrån biologiska förklaringsmodeller, till exempel frågor om hållbar . Grön Flagg Tema: Livsstil och hälsa. Mål: Vårt mål är att alla elever skall få fler friluftsdagar, fler uteaktiviteter samt att vi vill ge barnen en känsla av välbefinnande ute i naturen.


Exempel på aktiviteter: Naturskolan Asköviken, friluftsdagar, skogsutflykter. Delegationen tillsattes för att enkelt uttryckt bidra till exempel på hållbar utveckling av städer, stadsdelar, kvarter och bostadsområden. Uppdraget har handlat om att genom kunskapsspridning och projektmedel bidra till väl fungerande och attraktiva stadsmiljöer där hög livskvalitet går hand i hand med förbättrad miljö, . Eleverna kan också delta i arbetet via en separat elevgrupp för hållbar . För miljön är det hållbart med en utveckling som sparar på naturen.


Oberoende av naturskyddet måste människan ändå försöka få sin utkomst från miljön, både i rika och fattiga länder. Därför ingår också ekonomiska och samhälleliga dimensioner i den hållbara utvecklingen. Här ser du några exempel på hur vi integrerar hållbar utveckling i vår verksamhet.

Det finns naturligtvis många fler sätt att integrera hållbar utveckling i undervisning och forskning än de exempel vi tar upp här. Våra lärare eller forskare integrerar hållbar utveckling utifrån sin ämnesexpertis och relaterat till sina respektive .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.