fredag 16 februari 2018

Ta över förstahandskontrakt

Att ta över eller överlåta ett förstahandskontrakt är endast möjligt under vissa förutsättningar. Ett förstahandskontrakt gäller i första hand mellan hyresvärden och hyresgästen och ingen annan. Du få tillåtelse att överlåta förstahandskontraktet om din hyresvärd går med på detta.


Om inte går det att överklaga beslutet hos . En inneboende har inte rätt att ta över lägenheten. Det gör ingen skillnad om den inneboende är en närstående person, till exempel ett barnbarn som är inneboende hos sin mormor eller morfar.

Man kan inte kvalificera sig för att få ta över en lägenhet bara genom att vara folkbokförd på lägenhetens adress. Kan jag ta över förstahandskontraktet. Men om förstahandshyresgästen inte längre är intresserad av att flytta tillbaka till lägenheten kan du försöka förhandla med hyresvärden om att ta över kontrakten. Vem vet, värden kanske kan gå med på att du tar över lägenheten. Nej, inneboende har inte rätt att ta över förstahandskontrakten, om inte värden frivilligt går med på det.


Det är bara närstående personer som delat hushåll ( sammanbott) med förstahandshyresgästen i minst tre år kan få ta över lägenheten. Med närstående menas enligt lagen make, sambo, föräldrar, barn, syskon och andra . Har fått ett erbjudande att ta över ett förstahandskontrakt till en för mig perfekt lägenhet.

Problemet är att man, som ni förmodligen är väl medvetna om, inte bara kan överlåta förstahandskontrakt. Ta över förstahandskontrakt ? Kan en inneboende ta över en hyreslägenhet? Du har kanske hört att man har rätt att ta över ett förstahandskontrakt om man har bott i andra hand i en hyresrätt ett visst antal år? Det stämmer inte, även om många tror att detta är reglerat i lag.


Här reder jag ut vad Hyreslagen säger om att överlåta eller ta över en hyresrätt, så att du vet vad som gäller. Leila är sedan länge sambo med Karim, som avlider efter en tids sjukdom. Det är Karim som betalat hyran till deras gemensamma lägenhet eftersom Leila är arbetslös. Hon har inga sparade pengar. Karim däremot hade hög lön och en mindre förmögenhet.


Får Leila ta över kontraktet . Har jag inte rätt till att ta över 1:a handskontraktet efter år? Elen och hemförsäkring ska stå i hennes namn när jag hyr av henne. Ska inte hyresräkningen stå i mitt namn? Jag är så väldigt tacksam för svar! Okej, det låter ju lite mer hoppingivande.


Förstår inte riktigt vad han på stockholmhem pratade om.

Jag har varit skriven där under alla år och vi flyttade in där tillsammans, så har fått min post dit. Så säger hyresvärden nej, och man tar det vidare så ska man enligt lag ha rätt att ta över ändå? Hej, jag har en fråga om att ta över förstahandskontrakt. Jag och min sambo har precis fått en förstahandslägenhet.


Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala. Hyresrätten till en bostadslägenhet får inte överlåtas till annan utan hyresvärdens tillstånd. Enligt regler i hyreslagens § kan man dock som hyresgäst i vissa fall överlåta hyresrätten till annan person om det är så att man själv inte längre ska använda lägenheten. En första förutsättning för . I vissa fall kan du ha rätt att överlåta ditt förstahandskontrakt till en närstående. För att få tillstånd att överlåta kontraktet ska du kunna styrka att personen som tar över kontraktet har varit varaktigt sammanboende i lägenheten innan överlåtelsen.


Inneboende betraktas inte som närstående och kan därför aldrig ta över. Kvarboende får sin egen boendetid som kötid. En hyresgäst som av någon anledning inte längre behöver sin lägenhet kan överlåta den till en närstående som han eller hon varaktigt sammanbor med och som är folkbokförd på samma adress. Du kan ansöka om att få överlåta din lägenhet. Du måste då säga upp lägenheten och vi måste godkänna överlåtandet.


Den som du vill ska ta över avtalet behöver uppfylla våra krav på inkomst, ha varit folkbokförd på adressen de senaste åren och vara skötsam. Om du är avtalsinnehavare och av någon anledning inte . Andrahandshyresgästen har ingen rätt att ta över hyreskontraktet om du inte ska flytta tillbaka. Du säger upp lägenheten enligt gällande hyresvillkor. Förstahandshyresgästen har fullt ansvar för lägenheten även under andrahandsuthyrningen enligt hyreslagen §§ 3 och 41.


Närmare om en sambos rätt att ta över en hyresrätt. I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo. Detta regleras inte i kap. JB (hyreslagen) utan i § sambolagen.


En sambo får ta över hyresrätten om det skulle vara skäligt med . Vad krävs för att den som hyr en lägenhet i andra hand ska kunna få ta över lägenheten i ett förstahandskontrakt ? Danielle Zachrisson: Det är lite snårigt det där. Det beror på vad värden och förstahandshyresgästen vill. Du har ingen rätt att ta över lägenheten även om du får sk.


I andra fall har det handlat om ännu närmare kontakter och släktingar som kunnat förmedla kontrakt. Vi fick möjlighet att ta över ett förstahandskontrakt av en släkting till min fru, annars .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.