torsdag 14 juni 2018

Almar träd

De flesta arterna förekommer i den norra tempererade zonen. Släktet representeras av tre arter i Skandinavien, av vilka de två småväxta lundalmen (U. minor) och vresalmen (U. laevis) endast finns på Gotland och Öland. Skogsalm, i dagligt tal alm (Ulmus glabra), är en art i familjen almväxter.


Alternativt är skogsalm det svenska namnet på underarten Ulmus glabra ssp. Arten är ett 30–meter högt träd , med elliptiska och mycket sträva blad med dubbelsågad kant.

Almsjukan kan inte utrotas och drabbade almar kan inte botas. Däremot kan spridningen begränsas avsevärt. Genom att försena sjukdomens spridning kan man hålla den på en acceptabel nivå.


Almsjuka är en svampsjukdom som angriper almar och som i första hand sprids av almsplintborren, och i andra hand via rotkontakt . På grund av att almsjukan är så utbredd i Sverige nu, så rekommenderar vi inte någon plantering av almar för närvarande. Kaukasisk zelkova kan vara ett framtidsträd i Sverige. Den skulle kunna ersätta de stora mängder almar och askar som de senaste åren dött av svåra sjukdomar,.

Samtidigt vet jag att många skulle uppskatta insatserna oerhört eftersom almar ofta är parkträ eller träd nära bebyggelsen, säger Pia Barklund. Forskaren Pia Barklun SLU, har själv tvingats ta ned sina älskade almar och ersatt dem med bok. Ja, boken har mått ovanligt bra i år och . Passa på och njut av Stockholms ståtligaste ädelträ så länge de finns kvar.


Hittills har nästan fyra av tio almar i staden dött i almsjuka. Fler träd skulle kunna räddas med hjälp av bättre samordning och dyrt vaccin - men kommunen har gett upp hoppet. Almsjuka orsakas av en svamp som angriper almen och svampens sporer kan lätt spridas till nya träd via en skalbagge, almsplintborren.


Nu pågår ett arbete med att ta ned smittade almar på kommunens mark, samt återplantering av träd där alléer måste tas . Alm (eller skogsalm som den ofta kallats) är ett träd som kan bli cirka meter högt. Om det finns utrymme så breder kronan ofta ut sig. Bladen är sträva med dubbelt sågtandad kant och har som andra almar en skev bladbas. Almen blommar i april-maj på bar kvist med små röda blommor i täta samlingar.


För att undvika att den sprider sig till andra träd har man nu beslutat sig för att plocka ner två almar. En vid hundrastgården mot Torsgatan och en på Odengatan vid minigolfbanorna. I kommunens bil tar David med sig Bohusläningens reporter längs gatorna i södra Uddevalla. Hela tiden pekar han på träd längs .

Almsplintborren dras ofta till skadade träd. Därför avråder Skogsstyrelsen också från att klappa almar på Gotland. Längst in i hagen når vi en öppen yta. Här har sjuka almar huggits ned och transporterats bort tidigare år. I stubbarna har Ecopluggar slagits i. Pluggarna innehåller ett gift som förhindrar . I flera år har Skogsstyrelsen inventerat öns bestånd av almar och huggit ned och eldat upp sjuka träd.


LÄS MER: Inventering av sjuka almar ger resultat. Arbetet har varit framgångsrikt. På Öland där sjukdomen upptäcktes ungefär samtidigt som på Gotland har inga insatser gjorts och där är situationen . Nödslakt på almar sprider ljus.


När Helsingborg för hundra år sedan växte åt alla håll kunde staden ha blivit en stenöken. Men man planterade träd — uteslutande almar. Nu dör träden och sjuka almar fälls.


Och det finns inte pengar att ersätta dem med nya. Det får vi sota för i dag. Almsjuka är en obotlig svampsjukdom (Ophistoma-släktet) på almar som i första hand sprids av almsplintborren och i andra hand av överväxt från träd till träd via rotkontakt. Almsjukesvampen växer i trädets näringsbanor, som täpps igen så att almen vissnar.


De senaste veckorna har två almar i Stadsparken och en i Skanskparken fått kapas ned efter att de smittats av almsjuka. Kontakta Landskapsingenjören i Sverige AB och få hjälp med återplanteringsplaner för nya träd som kan ersätta försvunna almar och ge kommande generationer grönskande alléer, parker . Eskilstuna har varit relativt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.