måndag 9 juli 2018

Gåva eller köp fastighet

Gåva av fastighet är framförallt vanligt vid generationsskiften. För fastigheter gäller huvudsaklighetsprincipen, som innebär att överlåtelsen antingen ses som en gåva eller köp. Vi går igenom vad som gäller för dig som vill ge bort din fastighet i gåva till t ex dina barn.


Skatt vid försäljning av fastigheter regleras i kapitlet inkomstskattelagen (se här). Så vad skiljer sig då om ni väljer gåva eller köp ?

Vid gåva uppkommer inga skattemässiga effekter för din mamma, utan istället ”tar du över” det värde som hon och din pappa tidigare köpt fastigheten för (t.ex. 10kr). FRÅGA Hej, jag och mina tre syskon har fått en sommarstuga i gåva av våra föräldrar.


Nu vill vi att jag ska köpa denna för att driva den vidare i släkten. Vid köp av fastighet uppgår stämpelskatten till av det högsta av köpeskillingen eller fastighetens taxeringsvärde. Vid gåva tas stämpelskatt ut om betalning sker till eller mer av fastighetenstaxeringsvärde.


En expeditionsavgift debiteras med 8kronor. När en fastighet överlåts från en privatperson till en närstående görs en bedömning av om transaktionen ska betraktas som ett köp eller en gåva med utgångspunkt i taxeringsvärdet för fastigheten.

Har fastigheten förändrats sedan senaste fastighetstaxering anser Skatteverket att bedömningen ska göras . När lagfart söks för en fastighet räcker det i regel om köpebrevet lämnas in tillsammans med ansökningen. Gåva Föräldrar som vill överlåta sina villor och fritidshus på sina barn kan göra detta genom köp eller gåva. Man överlåter huset som gåva genom att skriva ett gåvobrev. När gåvomottagaren (barnen) . Taxeringsvärde vid köp och gåva av fastighet.


Syftet med uppsatsen är att studera vad det är som avgör om en fastighetsöverlåtelse ska bedömas vara ett köp eller en gåva samt vilket taxeringsvärde det är som ska användas vid bedömningen. Bakgrunden till vår uppsats är ett . OBS i detta fall måste dessutom mottagaren (köparen) . För att avgöra om överlåtelse är gåva eller köp jämförs ersättningen med marknadsvärdet. Om ersättningen, för exempelvis aktier eller bostadsrätt, är en fjärdedel av marknadsvärdet ses det som köp till en fjärdedel och resten som gåva, se blandat fång. Det blir då kapitalvinstskatt så snart marknadsvärdet . För bostadsrätter finns ingen motsvarighet till taxeringsvärde för fastigheter.


Till den del vederlaget motsvarar bostadsrättens marknadsvärde anses denna ha sålts, . Illustration: Lena Forsman. Skogssällskapets ekonomikonsult Ingvar Nilsson berättar om för- och nackdelar med att genomföra ett generationsskifte som köp respektive gåva.

När fysiska personer köper fastigheter uppgår stämpelskatten till procent av köpeskillingen. Dessa summor skall sedan vara grunden till ersättningen från gåvotagaren, sen om man väljer att göra det som köp , gåva eller kombinera gåva och köp får man se till vilka förutsättningar gåvotagaren har, och kommer att få. Jag rekomenderar dig att ta kontakt med en konsult som kan dessa frågor, antar att . Gåva eller köp – välj rätt vid generationsskiftet. När man genomför ett generationsskifte och står i valet och kvalet om man ska välja att överlåta som en gåva eller köp finns det vissa saker man behöver tänka på. När man överlåter en fastighet som gåva är det viktigt att ta reda på de förutsättningar och vad . Ja, det är möjligt att i gåvohandlingen reglera villkor om att viss betalning ska utgå eller att ett visst betalningsansvar ska övergå.


Viktigt att tänka på är dock att om ett vederlag (gäld eller betalningsansvar) uppgår till av fastighetens taxeringsvärde kommer förvärvet att ses som ett köp och det kommer därmed att utgå . Du kan ge bort eller sälja din fastighet till barnen. Rena gåvor utlöser inte reavinstbeskattning. Stämpelskatt för lagfart behöver man inte heller betala. I och med att det är ett köp får de dock ett nytt och troligen högre ingångsvärde, vilket kan vara bra för dem när de en dag eventuellt säljer fastigheten.


Oftast ger det sig av sig själv om det blir frågan om gåva eller köp vid ett generationsskifte. Men det kan ändå vara värt att tänka igenom de olika alternativen för att göra skiftet så billigt och smidigt som möjligt. Någon som är jurist eller är insatt i detta som kan svara på min fråga? Hur ligger det egentligen till, skatt eller inte? Skulle den övertagna skulden vara högre än taxeringsvärdet är det nog inte längre en gåva utan ett köp och då kan mkt riktigt reavinstbeskattning bli aktuellt.


Nu kan man ge bort villan eller fritidshuset till vem man vill utan att det blir någon skatt bara man gör det på rätt sätt. Det är även tillåtet att betala för fastigheten men beloppet måste vara lägre än årets taxeringsvärde, då räknas det fortfarande som en gåva. Som ny ägare skall man söka lagfart på sin fastighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.