fredag 11 januari 2019

Beräkna värde skogsfastighet

Att värdera en skog är ofta komplicerat eftersom en mängd olika faktorer behöver tas med i beräkningen. Nu har vi dock gjort det lite enklare för dig! Fyll i formuläret nedan, så får du en uppskattning av hur mycket din skogsfastighet kan vara värd vid en försäljning. Räkna ut värdet på din fastighet.


Denna metod ger ett indikativt värde på din skogsfastighet.

Vid skogsbesiktning bedöms inte bara . En mark med mycket ungskog och kalmark ger ju på kort sikt mindre utdelning för ägaren än en mark med mycket avverkningsmogen skog. Bägge metoderna förutsätter att en rätt färsk inventering gjorts för att få fram nödvändiga data. Hur beräknar man enklast värdet av skogen?


Utifrån data om skogen (vi antar att dessa är korrekta) och med hjälp av ett värderings- eller planeringprogram kan värdet av virkesproduktionen beräknas. I princip bör man använda alternativräntan, dvs den ränta du kan få på pengarna om du väljer att göra en annan investering än i skog. Genom att använda resultatet av flera års skogsförsäljningar anser de sig kunna ge en kvalificerad beräkning av marknadspriset utifrån virkesvolym, skogstillstånd och.


Ett klick senare kommer en indikation om värdet.

Inte ens hälften av skogsägarna tycker att ekonomiska skäl är viktigaste anledningen att äga skog. Mäklarna säger att det är köparens marknad när det gäller skogsfastigheter. Trots det ligger skogsmarkspriserna på nivåer som vida överstiger värdet av virkesproduktionen. Där vill författarna analysera hur de vanligaste värderingsmodellerna ser ut som används för att få fram värdet av en skog och vad som skiljer dem åt.


De kommer även att analysera vilka faktorer som ha en betydande roll för värdet. Författarna vill förklara vad modellerna innehåller och varför de innehåller dessa variabler. Då fanns det inget vedertaget sätt att avgöra en skogsfastighets värde. Under lantbruksnämndernas uppbyggnadsskede anställdes skogsmästare runt om i landet för att ansvara för värderingen av skog.


Vid värdering av skogsfastighet är det viktigt att förstå och skilja på de olika värdebegrepp som används. Som skogsägare har du ibland behov av att veta hur mycket din skog är vär de kan exempelvis vara inför ett generationsskifte eller försäljning. Kontakta oss när du vill veta värdet på din skog.


Ett kompletterande sätt att beräkna en fastighets marknadsvärde. För att säkerställa att beräknat värde är rimligt i förhållande till andra regioner kompletteras beräkningarna. Att förvärva en skogsfastighet på denna marknad innebär att potentiella köpare måste på ett eller annat sätt . Det är ofta komplicerat att värdera en skogsfastighet då det är en mängd faktorer som behöver tas med i beräkningen.


Men nu har vi gjort det lite enklare för dig!

Vår samarbetspartner Areal har tagit fram en värderingssnurra som blir en hjälp på vägen. Genom att fylla i formuläret får du en uppskattning av hur mycket din . Avkastningsvärdering är den i särklass främst använda metoden vid värdering av skogsfastigheter då den ger en uppskattning av framtida virkesavkastning. För att marknadsanpassa värdet krävs korrigeringar för övriga. I snitt ökar värdena mest i Skåne, procent, medan de minskar mest i Dalarna, minus procent. Variationerna är stora mellan olika delar av landet.


Försök därför börja med att själv göra en så kallad ”à la carte värdering” där du delar upp gården i olika delar och sätter värde på exempelvis bostäder, ekonomibyggnader, åker, betesmark, skog , avstyckningsbara tomter, jakt, eventuella vindkraftslägen, etc. Värdet på skog minskar något, . Sen kan du stämma av din värdebedömning med en . Riktvärde för skogsmark med växande skog skall utgöra värdet. Ofta redovisar fastighetsägaren inte några uppgifter om. Förfarandet för beräkning av värdet på de mindre skogs-. När en värdering av en skogsfastighet görs beror det bland annat på att den ska överlåtas eller belånas.


En värdering utförs i olika steg från insamling av data till ett slutligt värde , vilket vi presenterar närmare i. För beräkning av marknadsvärdet för skogsfastigheter med nuvärdesmetoder används ofta en metod som . Iaf bör detta dra ner värdet på hela fastigheten, annat än för någon som redan har skog i rätt ålder så de kan komplettera varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.