söndag 27 januari 2019

Vilket land har avverkat mest regnskog

Amazonområdet omfattar miljoner km², men själva regnskogen har en yta på miljoner km² (drygt gånger Sveriges yta) i nio länder: Brasilien (med över av regnskogen ),. Regnskogen representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som existerar. Som ett resultat av allt nedbrytbart material på skogsmarken har regnskogen utvecklat en hög grad av organisk materia i jorden, vilket gör den väldigt.


Skogsavverkningen minskar i ett land i takt med att det blir rikare och mer industrialiserat. MARIPOSAS: Ingen land i verden har flere typer sommerfugler enn Peru.

Et teppe av regnskog så. Dyrelivet inkluderer et ukjent antall millioner arter, fra de minste og mest unnselige insekter til verdensberømte pattedyr. Brasilien och gör landet till världens fjärde mest klimatpåverkande nation. Förlusten av regnskog i. Ett flertal program har satts in från den brasilianska regeringens sida sedan slutet av. Under de senaste 1åren har mer än hälften av den tropiska regnskogen försvunnit.


Amazonas omvandlades till boskapsrancher, vilket motsvarade 600. Det som kanske fascinerar mest när det gäller den tropiska skogen, är den enorma artrikedomen.

Växterna på marken tvingas därför att leva i en mörk och skuggig miljö, vilket gör markskiktet glest på vegetation. Hur är klimatet i en tropisk regnskog? Varför hugger man ner jordens regnskogar?


Vilket land har avverkat mest regnskog ? Hur stor andel av jordens djur- och växtarter finns i regnskogen? I vilken länder finns savannområden? Ge exempel på fem djur som lever på savannen!


Beskriv kort klimatet i Sahara! Att strosa omkring i Amazonas regnskog och stryka handen på ett gammalt träd är som att gå långt tillbaka i tiden, då ännu inga människor börjat röra sig över. Växt och djurlivet har haft årmiljoner av utveckling till sitt förfogande för att skapa den artrikaste och den mest komplexa naturtypen på jordklotet.


Den globala avverkningen av regnskog står enligt FN:s klimatpanel IPCC för procent av utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än den samlade effekten av utsläppen från bil-, buss-, flyg- och båttrafiken i världen. Enligt miljöorganisationen Greenpeace har Indonesien hittills avverkat. Dessa bolag har ödelagt regnskog och orangutanghabitat, tagit mark från lokalbefolkningen, saknat lagliga tillstånd för att verka i området, utnyttjat arbetare och använt sig av barnarbete, orsakat skogsbränder, dikat ut och tömt kolrika torvmarker. De har brutit mot regler och lagar i Indonesien, vilket innebär att bolagen . Fram till idag har APP avverkat och skövlat cirka två miljoner hektar regnskog på Sumatra som främst gått till produktion av pappersmassa.


I vissa samhällen här i skogen Prey Lang i norra Kambodja samlar upp till procent av familjerna regelbundet in denna kåda. Problemet med att bara lita till frivilliga avtal är att importörer i EU kan fortsätta handla med illegalt avverkat virke från länder som inte har skrivit under något avtal.

Dessutom kan länder med avtal fortsätta exportera illegala produkter till EU via ett land utan avtal - ett mycket vanligt sätt att tvätta svartvirke vitt. De fem mest skogs- rika länderna Rysslan Brasilien, Kanada, USA och Kina har tillsammans drygt hälften av all skog i världen. Bara tio länder är helt utan skog. I vissa delar av världen ligger städer och åkrar insprängda som små öppningar i det skogsbeklädda land.


Denna rapport har publicerats med ekonomiskt stöd från Sida, som dock ej. Delstaten Mato Grosso står fortfarande för den största sojaproduktionen och det är där den ökar mest. Lappland skyddas mot avverkning efter att Greenpeace tillsammans med renägande samer drivit kampanj i åtta år. EU, en av världen största marknader för virke, . Försämrad låglandsskog och återväxt.


Palmolje- och trädplantager, kraftigt fragmenterad skog, jordbruk . Greenpeace och Jorden Vänner har under året drivit en kampanj för att sätta press på köttindustrin. Under sommaren drog Världsbanken tillbaka ett lån på miljoner dollar till landets största köttexportör, Bertin. Orsaken var att de köpt boskap från bönder som avverkat regnskog. Igår gick fyra av de största . Sängar som kostar miljoner i Kina tillverkas av illegalt avverkat timmer, enligt två internationella organisationer som håller ett öga på skövlingen. Kineserna tillverkar möbler av ädelträ medan det trä som når Västländerna mest används till exklusiva musikinstrument.


Där har de massor med naturskyddsområden, men vad är det som de skyddar? Mest torra stäppområden där terrängen är så eländig att ingen kan bo där. Medan de avverkar skogen i rasande fart bara för att kunna ta hand om virket och få odlingsmark.


Det är fruktansvärt att se. Men jag hoppas verkligen att regnskogen får .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.