torsdag 24 januari 2019

Plantera gran hur tätt

Räknar du med att hinna plantera i år? Erfarenheten visar att plantering av gran och tall med fördel kan göras så snart tjälen gått ur marken. Det finns flera skäl att inte dröja för.


Hur snart det är lämpligt att plantera efter markberedningen beror på vilken metod som används. Vid högläggning är det viktigt att . Du som gjort det, hur har du gått te väga lejt bort eller gjort det själv?

Om jag förstått det hela rätt så är deet bäst att plantera direkt efter tjällossning på våren. Gran eller Tall på mossmark? Vilket avstånd ska jag ha mellan granplantorna?


Som skogsägare behöver du kunskap om vad som gäller kring skogsägande och hur du kan sköta din skog på bästa sätt. Här hittar du ett ett antal värdefulla länkar . Hur tätt ska jag sätta dem? Har de speciella krav på jordmån?


Men det kan ju bero på hur hög man ska ha häcken.

Lägre häck = tätare plantering. Vi skall plantera en granhäck och undrar hur vi skall gå tillväga. Skall de sitta i enkel eller dubbel rad? Vilken jordförbättring bör användas?


Odla Svarar: Ska ni ta plantor från skogen eller ska ni köpa krukodlade? Om det är från skogen, ska man ha markägarens tillstånd och ta små . Hur snabbt växer en sådan julgran, hur stor är risken för att man släpar hem sjukdomar, svampar och ohyra? Finns ingen omvänd torva med mineraljord ska plantan sättas i blekjord.


Kontrollera att plantorna är väl vattnade före planteringen. Sträva efter att sätta plantan djupt och tryck till jorden runt plantan, detta gäller dock ej finjordsrik mark. Hur mycket kostar en planta? Hur lång tid tar det att odla fram en normalstor svensson gran ? Skillnader mellan vanlig gran och kungsgran?


Mer saker man behöver veta? Tillsammans skapar vi framtidens skogar. Vi planterar inte bara plantor. Kunden måste kunna lita på oss.

Vi ser tillsammans över vilka sorter (tall, gran eller löv) som bör användas, antal plantor, hur tätt plantorna bör stå och genomför en kostnadsberäkning. Föryngringen måste också vara tät nog att trygga åter- växten av ny. Undvik att plantera plantor närmare varandra än meter.


Hur du ska föryngra beror på de naturliga förutsättningarna i skogen, ekonomin och vilket mål du har med beståndet. Det är svårt att ge en enda rak linje om hur det ska vara eller inte ska vara. Alla har lite egna ideér om hur de vill ha det gjort. Det kan gälla till exempel plantering på vår eller höst.


Vissa anser att man bara ska plantera på våren, men vår erfarenhet är att det går lika bra på hösten, säger Magnus Thor. I början av hösten måste speciellt barrot och TePlus planteras omedelbart efter leverans. Plantera så snabbt som möjligt.


Täckrot gran bör vara långnattsbehandlade för att undvika frostskador på hösten. Komplettera eventuellt med . Det är helt klart att föredra att du köper en planta som du sedan planterar, snarare än att driva upp från fröform, eftersom det kräver en hel del. Alla som någonsin har tagit en promenad i en tät granskog vet också att detta magnifika och mustiga träd ger en alldeles särskild känsla av lugn och . Har inte vidare bråttom, en plantering tar ju sin ti har fått för mig att gran skulle vara lämpligt iom att den blir riktigt tät , ser bra ut samt är tät året om.


Här ser du exempel på utrustning du bör ha tillgång till. Utrustning vid plantering. Illustration Anna Marconi. Se till att spetsen är vass och sluter tätt. Det går också att justera hur djupt röret når genom att flytta på klacken.


Röret bör normalt vara . Den billigaste metoden att skapa ny lövskog efter stormfällning är visserligen att utnyttja naturlig för- yngring, förutsatt att. Sedan kan man ju diskutera hur tätt man ska sätta plantorna. Jag sätter inte så tätt för jag vill inte har för tät skog att gallra.


Jag tycker att du ska tänka på hur du ska använda skogen. Håller fortfarande på björk. Glesplantering kan vara ett mycket lönsamt alternativ, framförallt på stormkänsliga granmarker.


Den skogsägare som följer skogsvårdslagen kanske får ut 25 . I en tät rugge kan man skydda ett par stycken tallar och låta älgarna äta resten. På så sätt sköter de röjningen. Att plantera gran på fel mark kan i längden leda till angrepp av skadegörande insekter, till exempel den sextandade barkborren.


Den ställer sällan till stora problem, men kan ta . Och det går att urskilja några toppar när plantering av lärk ökat, berättar Ulf Johansson som är försöksledare på Tönnersjöheden. Lärken får inte stå för tätt – då tappar den tillväxt direkt. Det lär bli ökade volymer med tanke på all lärk som har planterats, men hur ser marknadens efterfrågan ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.