tisdag 8 januari 2019

Varför ska man läsa högt för sina barn

Varför ska jag läsa högt för barn ? Förutom att det är roligt så. I programmet Läsa med Martina bjuder hon på sina bästa tips på hur du förvandlar ditt barn till en passionerad bokmal. Vill du läsa mer om att läsa högt och att läsa i skolan läs Anne-Marie Körlings svar på frågan Hur läser man högt?


Jag har full förståelse att det kan vara hur ruschigt som helst i vardagen, speciellt om man kanske är ensamstående med heltidsjobb. Men det finns två saker man bör göra varje dag: borsta barnens tänder och läsa högt för sina barn , säger .

Det finns många skäl till att läsa högt för barn , men ibland kan det ändå vara svårt att komma igång. Det går bra att prova sig fram! Det är inte alls förbjudet att läsa böcker för stora barn för de minsta och tvärtom, men här kommer en liten guide att utgå från.


Genom att läsa högt för sina barn kan föräldrar ge dem en värdefull gåva: kunskap om människor, platser, ting och förhållanden. Till en relativt låg kostnad kan de ”resa” jorden runt på böckernas blad. Tänk till exempel på tvåårige Anthony, vars mamma har läst för honom alltsedan han föddes.


Hon berättar: ” Första gången . Läs berättelserna med inlevelse! Låt barnen känna att ni också tycker att boken är spännande och att det är intressant att läsa böcker.

Det är några av Ingvar Lundbergs råd för att väcka och behålla barns intresse för orden och bokstäverna. Men för att barn ska lyckas lära sig läsa , knäcka den alfabetiska koden, krävs att de . Därför är det så viktigt att läsa högt för sina barn. Samtidigt passade han på att med hjälp av klossar förklara skillnaden i läsförståelse mellan barn som vuxit upp med böcker – och barn som inte gjort det. Se klippet som lagts upp. Det här ska jag visa min dotter.


Och högläsningen tycker han absolut man ska fortsätta med även när barnen blir större och börjar kunna läsa själva. Högläsningen ger möjlighet till att prata om det man. Många fyller sina dagar med tv- och datorspel, internet och tv -tittande, och det finns inte så mycket ledig tid över för läsning. Här är några av de stora. När föräldrar läser faktabaserade böcker för sina barn utvecklas barnens ordförråd mer än vid läsning av sagor.


Det betyder inte att man ska sluta läsa sagor. Tanken är att inspirera de vuxna att läsa mer med sina barn. De flesta föräldrar läser högt för sina barn då de är små men man skulle gärna få fortsätta med högläsningen även efter att barnet lärt sig att läsa. Forskning visar att de barn som fått mycket högläsning klarar sig bättre i skolan överlag.


Det är viktigt att läsa högt för sina barn men det finns olika saker att tänka på när man läser en bok för barnet för att bidra yterliggare till deras språkutveckling samt förmåga att reflektera kring berättelsen. Läsning handlar om mer än att bara kunna läsa texten utan även om att förstå det man läser. Enligt en undersökning gjord av Läsrörelsen och Junibacken läser bara procent av föräldrarna för sina barn varje dag. Det är klart att man kan jobba på många olika sätt, med det finns ingenting som kan ersätta att man umgås med barn , att man gör saker med barn , att man läser, pratar och berättar, .

När barnen satt sig till rätta på golvet börjar Mimmi Willner att med stor inlevelse läsa sagan om de tre bockarna Bruse och det gruvligt elaka trollet som hade ögon stora. I ett annat har Susanna Ekström samlat alla sina sagor. Främsta anledningen till att man ska läsa högt för barn är att det är så roligt. Betydelsen av att läsa högt för barns språkutveckling. The importance of reading loudly to.


Främst vill vi tacka de skolor och pedagoger som tagit emot oss i sina verksamheter för. Men en viktig sak kan ju inte sägas för ofta, eller hur? För ärligt talat så rekommenderar experter att föräldrar börjar läsa högt för sina barn redan från födseln. Barn vet inte från början att en bok ska läsas från vänster till höger, eller att man läser sida för sida. Stadsbibliotekets film ska få fler att läsa högt för barnen.


I veckan presenterades de nominerade bidragen till årets Augustpris som bland annat delas ut i kategorin ”Årets svenska barn - och ungdomsbok”, för 23:e året i rad. Men attityden till läsandet bland Sveriges unga har förändrats. En undersökning som presenterades av Medierådet tidigare i höst visade att . Vi hjälper dig att komma igång!


Drygt tre av tio föräldrar läser varje dag med sina barn. Att läsa tillsammans ökar ditt barns ordförråd. Författarduon Åsa Larsson och Ingela Korsell. UR storsatsar nu med en ny tv-serie på Barnkanalen för att inspirera fler föräldrar till att börja läsa högt. På måndag drar programmet ”Lässugen” igång i Barnkanalen.


I serien är det kändisar, bland annat rockstjärnan . Statistiken visar att allt färre föräldrar läser högt för sina barn. En bidragande orsak är att föräldrarna inte har tid och det ser litteraturforskaren och bibliotekarien Helen Asklund allvarligt på. Tycker du att det är viktigt att läsa för barnen när de är små?


Vad händer egentligen med barnens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.