torsdag 17 januari 2019

Varför ska man läsa sagor för barn forskning

Dagens Nyheter har i veckan publicerat en artikelserie, ”Läsning för livet”, om högläsning för barn. Forskning visar att det har betydelse både vad och hur vi läser. Högläsning förbereder barn att bli självständiga.


Det betyder inte att man ska sluta läsa sagor. Det ger något annat, en förmåga att leva sig in i .

Det finns det mycket forskning som visar. Men studien visade att man borde sträva efter en balans. Inte minst eftersom de internationella mätningarna av kunskapsläsningen visar att svenska barn och ungdomar tappar mest i just läsningen av sakprosa, säger läsforskaren Barbro Westlund till DN. Varför ska jag läsa högt för barn ? Och visst är det bra att barnet läser på egen han men det finns stora fördelar med att ibland även låta barnet lyssna när du läser. I programmet Läsa med Martina bjuder hon på sina bästa tips på hur du förvandlar ditt barn till en passionerad bokmal.


Jag tror att läsning är en viktig kontext för att de här språkrika interaktionerna ska ske, säger studieförfattaren Carolyn Cates till Huffington Post.

Denna är bara en i raden studier som kretsar kring läsandets positiva effekt på barn. Exempelvis finns forskning som visar att barn som lever i hem med minst 500 . Betydelsen av att läsa högt för barns språkutveckling. The importance of reading loudly to. Här beskrivs hur man genom att läsa högt kan utveckla språket, skapa.


Läs berättelserna med inlevelse! Låt barnen känna att ni också tycker att boken är spännande och att det är intressant att läsa böcker. Det är några av Ingvar Lundbergs råd för att väcka och behålla barns intresse för orden och bokstäverna. Men för att barn ska lyckas lära sig läsa , knäcka den alfabetiska koden, krävs att de . Därför anser vi att det är viktigt att arbeta med. Läslust hos barn skapar man med högläsning.


Det slår Susanna Ekström, som. Där trängs Bröderna Grimm med en vackert illustrerad samlingsvolym med afrikanska sagor. Under intervjun springer.


Främsta anledningen till att man ska läsa högt för barn är att det är så roligt.

Man märker ju också bland . Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Att läsa är livsviktigt. Både internationell och svensk forskning visar att barn placerade i familjehem som grupp har sämre resultat i skolan än andra barn. I broschyren finns också bra tips på vad man kan tänka på när man läser högt.


Tipsen finns även att hitta här på bloggen! På tisdagen medverkade programledaren och nyblivna författaren Ola Lindholm i SVT:s Gomorron Sverige och pratade om sin nya bok. Samtidigt passade han på att med hjälp av klossar förklara skillnaden i läsförståelse mellan barn som vuxit upp med böcker – och barn som inte gjort det. En ny stor studie visar att det bara finns ett sätt att hjälpa barns intelligens på traven: läsa högt för dem. Fysikern som blivit sinnebilden för intelligens och genialitet . Försök gärna att hitta en stund varje dag då ni läser lite grann.


För små barn finns det många bra böcker med rim och ramsor som är anpassade i både längd och språknivå. När barnet kommit upp i runt 9-månaders ålder . De flesta föräldrar läser högt för sina barn då de är små men man skulle gärna få fortsätta med högläsningen även efter att barnet lärt sig att läsa. Vi vill ju att det ska bli så jämlikt som möjligt. Många barn får kontakt med böcker redan i spädbarnsåldern. Utan att kunna läsa lär sig många barn att man börjar överst på sidan och följer raderna nedåt.


Man har en dialog där talaren kan förtydliga , säga om och på olika sätt försäkra sig om att lyssnaren fattar vad man menar. Allt färre föräldrar läser regelbundet för sina barn. Samtidigt sjunker antalet utlånade barn - och ungdomsböcker på våra bibliotek. Detta sammantaget riskerar påverka barns språk-, läs - och skrivutveckling negativt. Men om inte förskolan bygger sin pedagogik på barnens egna erfarenheter, kommer inte heller barnen att investera sin tid och sitt engagemang i att läsa och skriva, visar forskning.


Genom forskning vet man att ca. Väljer förskolan läsning som känns alltför främmande, väcks ett motstånd inför språkliga aktiviteter. Förskolebarn brukar säga att de läser, fast . Läs också: saker du aldrig ska säga till ditt barn. Här hålls bokstund för de minsta en gång i veckan.


Och det är inte bara mysigt – det hjälper också till med språkinlärningen. När de börjar förskolan säger pedagogerna där att de märker stor skillnad på vilka barn som man läst för. De har mycket lättare för .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.