fredag 11 januari 2019

Jobba inom vården förkyld

Sanningen är att det är du själv som måste avgöra om du är frisk nog för att jobba. Den som har en rejäl förkylning ska inte gärna gå till jobbet och smitta kollegorna – men det beror samtidigt på vilket jobb man har. Den som jobbar inom vård och omsorg kan ju till exempel inte göra det.


Men mycket handlar om vilket jobb du har. Om man är ordentligt förkyld och har ett fysiskt ansträngande arbete bör man självklart avstå.

Enligt Svensson går många svenskar till jobbet – fast de är sjuka. Jag arbetar inom äldrevård och vill vara hemma tills jag är frisk,vilket jag ännu ej är än. Men anställda vill att man ska jobba , jag säger nej vill inte smitta äldre före jul, , vad anser ni andra? Hör arbete inom vård där man tar hand om . Hur gör du med jobb när du är sjuk?


Stanna hemma när ni är sjuka! Går du och jobbar förkyld ?

Om man har ett jobb där man träffar mycket människor eller arbetar med livsmedel så är det bättre att stanna . Genom indirekt kontakt, till exempel när man tar i ett dörrhandtag som en förkyld person just tagit i. En del yrkesgrupper löper större risk att smittas av virus. God hygien är en viktig åtgärd för att förhindra att . I början av en kraftig förkylning kan man behöva vila. Ur smittsynpunkt kan det även hjälpa till att få stopp på spridningen eftersom förkylningar är som mest smittsamma i början. Om man däremot har en förkylning med snuva och lätt halsont . Jag kan förstå de som blir jättedåliga och får feber, de kan inte jobba , men jag som ändå kan jobba och där förkylningen sitter i under minst två veckor, oftast mer.


Här reder experterna ut hur du kan avgöra om du kan jobba eller bör stanna hemma. Det är såklart ingen vits. Halsont, hosta, feber och snuva är vanliga symtom när man är förkyld.


De kan dock förekomma i olika grader och det kan vara svårt att veta om . Att jobba med en förkylning förvärrar inte förkylningen men du riskerar att smitta andra, säger Annika Stenberg. I morgon bitti kl får de aldrig in nån vikarie och jag jobbar i vården , så det blir kaos om det fattas någon. Jag har gått med en förkylning och fruktansvärd hosta i nästan två veckor, så den här febern kanske är kroppens protest.

Jo, jobbar i hemtjänsten själv och skulle aldrig orka jobba med feber ens. Kvinnor är oftare sjukskrivna än. Men sen är det klart att jag har gått till jobbet dagar då jag varit förkyld eller inte mått bra.


Man gör det för att inte sätta . Inte alla kan jobba som vanligt. Men nu konstaterar Socialstyrelsen att den som efter provtagning visar sig bära MRSA, ändå med några undantag kan fortsätta arbeta i vården. Om det enda man får i retur för att lägga ner ti energi och engagemang i sitt jobb är småsinnt egoistisk själviskhet så är det ju klart att man inte anstränger sig mer. Och inom vården är det väl inte så bra om man går å är sjuk å smittar andra. Att lära sig ett nytt språk kan vara krävande.


En grupp undersköterskestudenter tar det ett steg längre. Har du någon gång legat däckad i influensan eller dragits med en retlig förkylning ? Då har du säkert ställt dig följande fråga: När är det okej att börja jobba igen? Personer som har ett fysiskt ansträngande jobb eller arbetar inom vård och omsorg med särskilt utsatta människor bör däremot vara mer försiktiga. Om man blir förkyld har man fått en virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna.


Förklaringen till det kan vara att det är lättare för tjänstemän att gå till jobbet trots att de är sjuka, eller jobba hemifrån. Den som till exempel jobbar inom vård och omsorg kan ju inte göra det. Företag kan arbeta för att minska frånvaron. Till exempel kan anställda på ett callcenter ha svårt att orka prata i. Misstänkt magsjuka är inget man går till jobbet me i synnerhet inte om man jobbar med barn eller inom vården.


Fick alltså gå och jobba då chefen ansåg att grader inte är någon fara och ”alla är förkylda på våren” några dagar senare var hon sjuk, förkyld. Understryk att det är okej att vara hemma vid en rejäl förkylning och se till att själv vara det. Inom mig skrattade jag . Prata i arbetslaget om vilken förståelse det finns för att man är hemma när man är sjuk – och vad ni tycker om att kolleger kommer till jobbet trots sjukdom och riskerar att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.