torsdag 5 april 2018

Bultpistol häst

En så kallad bultpistol används för att bedöva hästen. Den har ofta formen av en cylinder och laddas med en krutladdning som skjuter ut en bult mot hästens panna. Det hela går väldigt fort. Direkt därefter måste hästen avblodas.


En mycket vass kniv sticks in i övergången . En häst bröt benet i vårt stall och behövde avlivas, veterinären kom och gav honom en spruta och gick sedan bort för att slänga den tomma sprutan, hästen kämpar för sitt liv och stirrar in i ägarens ögon och man kunde se att han va rädd.

I samband med en oanmäld djurskyddskontroll på en gård i Uppland uppdagades det att en shetlandsponny inte fått adekvat veterinärvår i samband med en allvarlig skada i ena ögat. Man valde i stället att avliva hästen på egen hand med bultpistol. Bultpistolen skjuter in i hästens hjärna som medvetslös faller till marken och sedan avlivas genom att skära av den stora blodådran i halsen. Bulten i pannan dödar inte utan bedövar hästen på en millisekund. Och du kan ju tänka dig hur stressigt.


Förespråkas av oss(bäst för djuret inte en massa blod på gårdsplan). Djuret skjuts med kula eller bultpistol i huvudet vilket ger en omedelbar medvetslöshet. De skulle aldrig vakna efter detta men för att vara säker på att hästen verkligen dör ges en injektion av avlivningsvätska i blodet.

Detta stoppar omedelbart hjärtat. Bedövning med bultpistol och avblodning (kallas mekanisk avlivning). Se bild på bedövning av häst på Veta mer. En veterinär ger hästen en injektion med avlivningsvätska (kallas medicinsk avlivning).


Efter avlivningen måste kroppen tas omhand. Vid avlivning av hästar används oftast samma metoder som vid vanlig slakt, det vill säga mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning, dock utan att köttet tas tillvara. Om hästar avlivas av andra skäl än att de ska bli livsmedel kan dock avlivningen ske på andra sätt än genom. Fixering i samband med bedövning av häst. I vänster bild hålls en häst i grimskaft , som inte spänns förrän bedövningen ska ske.


Just innan bulten appliceras dras grimskaftet åt som i bilden till höger, vilket begränsar hästens huvudrörelser. Fotograf: Anne Algers, SLU. Följande är utdrag ur svensk . Vid avlivning av häst används oftast samma metoder som vid vanlig slakt, det vill säga mekanisk bedövning med bultpistol eller skjutvapen följt av avblodning, dock utan att köttet tas tillvara. Om hästen avlivas av andra skäl än att den ska bli livsmedel kan dock avlivningen ske på andra sätt än genom slakt.


Vapnet ska placeras i rät vinkel mot hästens skallben på ett visst avstånd i förhållandet till ögonens placering. Vanligtvis dör hästen omedelbart av bedövningsskottet, även om syftet är att hästen ska förlora medvetandet. Därefter, inom sekunder, ska hästen.

Enligt ägarna till hästen ska djuret ha skadats i hagen och eftersom hela ögat var borta beslutade de sig för att inte kontakta en veterinär. I stället valde man att avliva hästen på egen hand med hjälp av en bultpistol några dagar efter att skadan upptäcktes. Läs mer hur det går till här.


Vi samarbetar med en lugn veterinär som arbetar i vår regi. Hästen grävdes sedan ner i marken. Bultpistolen är det vanligaste verktyget vid avlivning av hästar.


Avlivning med bultpistol och avblodning. Ordet bultpistol är lite vilseledande eftersom det inte är fråga om någon pistol med kula. Bultpistolen , som ofta har formen av en cylinder, laddas med en krutladdning som skjuter ut en bult (metallstång) med hög hastighet ur ena . Eventuellt med lugnande medel minuter innan.


Den vaknar inte efter detta men för att vara säker på att hästen verkligen dör ges en injektion av . Trots tre skott med bultpistol levde hästen som till sist fick avlivas genom avblodning, uppger vk. Jag närmar mej det oundvikliga beslutet för min kära, gamla ponny och det dyker förstås upp en del frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.