onsdag 4 april 2018

Gödselplatta häst

Avsikten med broschyren är att ge praktiska tips om hur ett stall ska planeras och utformas, dels för att och fungera. Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS). Gårdar med upp till två hästar.


I normalfallet bör gödsel förvaras så att läckage till omgivingen inte kan ske, till exempel på gjuten gödselplatta eller i en tät container. Detta motiveras av miljöbalkens allmänna hänsynsregler som säger att man ska minimera risken för förorening av .

Innehållet av växtnäring i gödseln växlar mycket mellan olika gårdar och beror till exempel av hur mycket spannmål som finns i foderstaten och vilket strömedel som används. Efter lagringen minskar kväveinnehållet i gödseln (se nedan). Om man har lantbruksföretag ska man ha lagringsmöjligheter så att man . Anläggning - Gödselplatta igen!


Kostnad för att bygga gödselplatta ? Ett tips: Grannen har till sina två hästar en gammal dyngspridare som står parkerad utanför stallet, upp till den har hon en ramp från vilken hon tömmer skottkärran ner i dyngspridaren, mycket snillrikt, tycker jag! Det här med lagring av gödsel.

För en häst som väger cirka 5kg handlar det om 8-ton gödsel - varje år! Eftersom hästgödsel innehåller växtnäringsämnen är det viktigt att dessa återförs till åkermarken. För att gödseln ska kunna spridas vid en tidpunkt på året när växterna kan ta upp näringen måste den ofta lagras. Lagring av gödsel ska utformas så att natur och människor inte kommer till skada genom till exempel läckage till yt- eller grundvatten.


Hästgödsel kan lagras på gödselplatta , i container eller . Storlek på gödselplatta ? Vad tycker ni är en lämplig storlek på en gödselplatta till ett stall med två hästar. Tvisten gäller huruvida kommunen kan förelägga en mindre hästägare att ordna en gödselplatta vid stallet. Det intressanta i sammanhanget är att en kommun inte per automatik kan förelägga hästägare som har en eller två hästar att gjuta gödselplatta vilket i dag sker, säger hästägaren till Ystads . För gårdar med mer än tio djurenheter gäller att gödseln ska förvaras på gjuten gödselplatta eller annan tät lagringsplats, till exempel en tät container. Lagringsplatsen ska ha tillräckligt stor kapacitet för att klara en lagringstid på åtta månader om djurhållningen omfattar nötkreatur, hästar , . De tre hanteringssystemen. I dag är konventionell hantering det vanligaste sättet att ta hand om häst - gödsel.


Konventionell hantering. I JTI:s kostnadsexempel lagras gödseln på gödselplatta utanför stallet under månader.

För att stallgödseln ska kunna spridas vid lämpliga tidpunkter behöver man ha en ordentligt tilltagen lagringskapacitet. Lagringsutrymmena ska vara utformade så att avrinning och läckage till omgivningen inte kan ske ( gödselplatta , flytgödsel- eller urinbrunn, container m.m.). Länsstyrelsen ska bedriva regelbundna inspektioner på alla hästgårdar, ridskolor, stuterier etc. Vid inspektionen kontrolleras bland annat stallinredning, takhöj mått på boxar, dörrar och. Godkända alternativ till gödselplatta är mellanlagring i container eller vagn som töms på en gjuten platta.


När krävs gödselplatta ? Vad jag sett, intill vår väg i skogen. Lagring på gödselplatta , i stuka eller i containrar är bland de vanligaste sätten att lagra hästgödsel i Sverige. Gjutna gödselplattor med stödmurar på marknivå.


Om du har fler än två hästar ska du ha möjlighet att lagra gödseln på tätt underlag, till exempel på en gödselplatta , container eller tät vagn. Om du har högst två hästar och vill lagra gödseln direkt på marken måste du göra det på en lämplig plats, till exempel på gräsbevuxen mark och med tillräckligt avstånd till vattendrag, . Det innebär att risken för förorening av mark och vatten skall beaktas. Man måste också ta hänsyn till risken för att olägenheter för omgivningen.


Allmänna regler gällande gödselhantering (ref och 3). Lagringsplats för gödsel bör rymma all gödsel som produceras under de tider på året då det inte är lämpligt att sprida gödsel - gärna på tät gödselplatta med stödkant alt. Lagringskapacitet skall anpassas till antalet hästar och var i. I går satt till exempel en pappa där inne och jobbade en stund medan dottern fixade med hästen , berättar hon. En annan sak Jennie är väldigt nöjd med är gödselhanteringen.


De vi köpte stället av hade en traditionell gödselplatta. Men vi har byggt in gödselcontainern i ett litet hus, .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.