måndag 9 april 2018

Vad är en skogsfastighet

Och så dök frågan upp: Vad är skillnaden mellan ett skogsskifte och en skogsfastighet ? På en del annonser möts jag av texten Skiftet kan bilda egen fastighet och köpas av privatpersoner eller liknande. Försäljning av andel i skogsfastighet ? Precis som i alla verksamheter är en grundläggande affärsplan med uppsatta mål en framgångsväg. Vi vet att varje skogsfastighet har olika förutsättningar och att målsättningen med sitt ägande kan te sig väldigt olika, vi kan också . Men alla ni som läser detta står ju faktiskt inte inför ett generationsskifte så denna gång handlar det om er som är i en helt annan fas av ert skogsägande och i stället vill köpa mark, vad ska man tänka på då och hur går det till?

Jordförvärvslagen Sedan drygt år har vi en så gott som fri marknad för skogsfastigheter. Efterfrågan på skog i Sverige är stor, men utbudet på den öppna marknaden är litet. Den som funderar på att skaffa en skogsfastighet bör sätta sig in i vad det innebär och fundera på vilken juridisk, ekonomisk och praktisk hjälp som hon eller han kan behöva.


Enskild firma är nästan alltid den bästa . Paret ansökte hos Lantmäteriet om att få stycka av sin skogsfastighet. Enligt paret var detta för att styckningslotten skulle användas för deltidsjordbruk. Lantmäteriet sade nej och hänvisade till skyddet för skogsnäringen och naturvården i fastighetsbildningslagen.


Att bilda nya fastigheter . Att köpa en skogsfastighet utan plan eller med en dålig sådan är ett av de vanligaste misstagen som nya skogsägare gör, enligt Dag Nyström.

En annan viktig sak att tänka på när man köper skog, menar Dag Nyström, är att man faktiskt blir företagare med allt vad det innebär. Hur mycket pengar beräknar man få ut vid ett uttag. Om fastigheten ligger i Mellansverige (Mälardalen) så är boniteten ungefär vad man kan förvänta sig.


Att värdera en skog är ofta komplicerat eftersom en mängd olika faktorer behöver tas med i beräkningen. Nu har vi dock gjort det lite enklare för dig! Fyll i formuläret nedan, så får du en uppskattning av hur mycket din skogsfastighet kan vara värd vid en försäljning.


Räkna ut värdet på din fastighet. Att sköta om en skog tar ti både vad gäller planering vid skrivbordet och – inte minst – de praktiska insatserna i skogen. Sådant är ju mera fördelaktigt (och enkelt) ett göra på en näringsfastighet. Min undran är alltså vad som . Priset på skogsfastigheter har ökat kraftigt sedan millenieskiftet. Därefter värdera marken som ekonomin står på.


Tillsammans med Stora Enso Skog har Areal tagit fram ett verktyg för att värdera skogsfastigheter , klicka här för att testa vad din egen fastighet är värd. Swedbank har lång erfarenhet av skog- och lantbruk och visste precis vad jag behövde, berättar Pelle. En skogsfastighet är lite av en pensionsförsäkring. Hur gammal skogen ska vara beror till exempel på hur långt man har kvar till pension, berättar Pelle. Om man är över år ska man köpa en skogsfastighet som mer.


Men hur beräknas egentligen en skogsfastighets totala marknadsvärde och hur ser banken på skogsmark som säkerhet jämfört med exempelvis ekonomibyggnader, jaktmöjligheter och åkermark? Vi ställde frågan om vad som är värt vad till Carl-Johan Bengtsson, kundansvarig och skogsspecialist på Landshypotek Bank i .

När man köper en skogsfastighet betalar man generellt för två saker: dels själva skogen, dels marken den står på. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom. Vad man får betala för själva skogen speglas till stor del av dagsformen på priserna för timmer och virke, och är därför svårt att säga. Olika trädslag betingar också olika . Se vad det kostar dig per månad att bo på Skogsfastighet och skaffa lånelöfte nu. Köper du nu och säljer i morgon kan du lika gärna förlora på det.


Och även om du inte vill köra röjsåg och plantera skog själv så behöver du ha ett intresse för din skogsfastighet och vara beredd att sätta dig in i hur saker fungerar. Vad är den vanligaste frågan kring att investera i skog? Skogsvårdsföreningen är en pålitlig partner vid försäljning eller köp av skog. Ab Skogsfastigheter är bland de främsta i Finland då det gäller försäljning och köp av skogsfastigheter och tomtmark samt skogsinvestering. Skogsland har testat de tre värdeindikatorerna på flera skogsfastigheter i norr och söder – där vi har facit, det vill säga vet vad fastigheten såldes för.


En av fastigheterna ligger i norra Norrlands kustland och såldes nyligen. Se mer fakta här intill. I detta fall blev skillnaden mellan de tre indikatorerna blev en .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.