måndag 2 april 2018

Skyddad natur

Skapa PDF Skriv ut bild. SökKartskikt TeckenförklaringSenaste nytt. Nationella skyddsformer. Här finns alla nationalparker, naturreservat och övriga skyddade områden. Naturskydd är en viktig del av miljöarbetet i Sverige.


Statistiken visar skyddade områden i Sverige, som nationalparker, naturreservat och biotopskyddsområden.

De omfattar geografiskt väl avgränsade områden med föreskrifter för bevarandet av skyddsvärd natur enligt miljöbalken, samt uppgifter om skyddade ä. Stora skillnader i andelen skyddad natur. I alla landets kommuner finns skyddade naturområden enligt miljöbalken. Men i var femte kommun var . Det finns flera sätt att skydda värdefull natur.


Länsstyrelsen kan bland annat bilda naturreservat och fågelskyddsområden enligt miljöbalken. Vi ansvarar också för att sköta naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden. En nationalpark är ett större sammanhängande område .

Vi arbetar för att Skånes värdefulla växter, djur och naturmiljöer ska skyddas. Det innebär bland annat att bilda och sköta naturreservat, sköta skyddad natur och att pröva tillstånd för verksamheter som kan påverka naturmiljön. Naturreservat och nationalparker är tillgängliga för friluftsliv och naturupplevelser. Vanligast är att det sker genom att bilda naturreservat, eftersom kraven på nationalparker är så höga att endast ett mindre antal nya områden kan bli aktuella för denna skyddsform. Värdefull natur i Sverige kan på olika sätt skyddas mot exploatering eller andra ingrepp.


Avsikten är ofta att bevara den biologiska mångfalden, men naturskyddet kan också vara inriktat på att upprätthålla möjligheter till rekreation och friluftsliv. Skyddad natur i Sverige. Fotograf: Josefin Sundberg. I Norrtälje kommun finns det naturreservat och Ängsö nationalpark och många andra skyddade naturområden. Visa större karta länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


I Hylte kommun har vi inte mindre än naturreservat som är väl värda ett besök. Visste du att den äldsta tallen i Hallands län växer i naturreservatet Lunnamossen och att den i särklass lavartrikaste bokskogen i Sverige finns i kommunen? I kommunen finns inga nationalparker, men vi har natur- och kulturreservat. Läs mer om Kungsbackas natur- och . Beskrivning av samhällsfrågan. Turism i skyddad natur har ett mycket stort värde i Sverige och globalt.


Men för en hållbar tillväxt måste det finnas en balans mellan bevarande och brukande.

Hur kan det åstadkommas utifrån lokala förhållanden, förvaltningsmodeller, samverkan och kunskap om besökarna? Enligt miljöbalken har naturen ett egenvärde och människan har ett ansvar att bevara naturen. I detta ansvar ingår arbetet med att skydda värdefull natur från exploatering eller andra ingrepp. Redan vid planeringen av vindkraftverk bör man utreda om den tilltänkta platsen omfattas av dessa regler.


De områdesskydd som främst kan ha betydelse för vindkraftsetableringar är nationalparker (kap. § miljöbalken). När det gäller att värna om och skydda värdefulla naturområden finns ett antal olika instrument som kan användas. Via lagstiftning kan områden pekas ut som värdefulla och erhålla ett lagstadgat skydd. I Hultsfreds kommun finns mycket fin natur som är viktig att skydda och bevara. Med närhet till skyddad natur ökar möjligheterna till friluftsliv, särskilt i tätortsnära lägen.


Vid årsskiftet bodde procent av invånarna i Stockholms län inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde – för den genomsnittlige länsinvånaren var avståndet kilometer. Det visar SCB:s statistik om .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.