måndag 3 september 2018

Läsa högt för barn argument

Läser du högt för dina barn ? I så fall gör du dem en stor tjänst. Inte bara får ni en mysig stund tillsammans, de får även en fördel i skolan. Varför ska jag läsa högt för barn ? Förutom att det är roligt så finns det många bra saker med att läsa högt för barn.

Ditt barns språkutveckling gynnas. Barnet lär sig ord och grammatik snabbare. När man öppnar en bok så öppnar man också dörren till en värld av äventyr. Språkets vingar bär barnet till en värld bortom den omedelbara verkligheten, bortom rum och tid.


Det har Ingvar Lundberg sagt, professor i barnpsykologi och en av dem som förespråkat värdet av att använda skönlitteratur i undervisningen. Kvällens starkaste argument för att högläsning fungerar stod dock Elisabeth Reslegår en av initiativtagarna till Läsrörelsen för. Vid avtackningen berättade hon om sin egen son som lärt sig läsa först vid års ålder, men som tack vare högläsning lyckades knäcka koden för läsning och lärde sig engelska .

På tisdagen medverkade programledaren och nyblivna författaren Ola Lindholm i SVT:s Gomorron Sverige och pratade om sin nya bok. Samtidigt passade han på att med hjälp av klossar förklara skillnaden i läsförståelse mellan barn som vuxit upp med böcker – och barn som inte gjort det. På sin hemsida presenterar Maj-Len Gutler Lindströms nio argument varför man ska läsa högt för sina barn : Barnets ordförråd ökar när ni läser böcker.


Texterna i böcker innehåller fler sällsynta ord än vi normalt använder i samtal med små barn. Det är viktigt att barnet hör de här orden så att de blir en del . Susanna Ekström trycker också på att man inte ska sluta läsa för sitt barn efter att det har knäckt läskoden. När man är en nybörjarläsare är det så ansträngande att forcera texten att man missar en del av innehållet. Drygt tre av tio föräldrar läser varje dag med sina barn. Författarduon Åsa Larsson och Ingela Korsell berättar mer om vikten av att läsa högt för barn och orskaerna till att intresset tycks ha minskat.


Barnboksakademin framställt och som kontinuerligt skickas ut till bibliotek över hela landet. En bra barnbok håller för att läsas högt så att både barn och vuxna har glädje av den. Den blir en brygga mellan . En högläsningsstund innebär mycket mer än att förmedla bokens innehåll.


Under högläsningen får barnen lära känna orden, hur de hör ihop och hur berättelser är uppbyggda. Det säger Ingvar Lundberg, professor emeritus i psykologi, och skapare av den framgångsrika Bornholmsmodellen.

Föräldrar har ett stort ansvar . Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läs gärna en stund varje dag för ditt barn. Läs om mer fakta om att läsa för barn på Babyhjälp.


Allra först ska jag rada upp en mängd argument för varför du ska högläsa för ditt barn , och börja med Albert Einsteins kända ord:. Och då läser hon alltid högt för den som vill lyssna eller sig själv :-) Vi slutar naturligtvis inte läsa högt för det, det kommer de nog få tvinga mig sluta med bortåt 25-årsåldern ;-). Nej vi vill inte läsa böcker, vi har inte tid och det är tråkigt”. Detta är oftast det argument man möts av som lärare när eleverna ska få en läsuppgift. Eleverna vill och orkar inte.


I bokaffärerna så dominerar vuxenböckerna något rejält, och man får skatta sig lycklig om man hittar fler än två . Det finns egentligen bara ett enda riktigt bra argument för att läsa böcker, och det är att man blir bra på att argumentera. Det enda man kan göra är att servera en stor mängd böcker, tjata lite om de bästa (och gärna läsa högt ) och i övrigt låta barnen hitta det de tycker om. Då kan ett intresse för böcker och en vilja att lära sig läsa växa fram.


Småbarnsbilderboken kan bli en källa till gemensamma läsupplevelser och närhet mellan barn och föräldrar. Den vuxne läser texten högt och barnet avläser och tolkar samtidigt bilden, tillsammans ger det en helhet att samtala om. Det är frågor som vi på biblioteket gärna hjälper dig me och även andra frågor som du har kring läsning. Framför allt är det roligt och mysigt att läsa högt för barn.


Både barn och vuxna kan njuta av en stund tillsammans som blir ett avbrott från alla livliga aktiviteter och alla . Detta upplever barn som en hög mysfaktor i de flesta fall. Mitt eget förhållande till böcker är idag, fortfarande en stimulerande upplevelse. Jag älskar att läsa, gillar att läsa högt för barn.


Högläsning bör i dag vara ett naturligt inslag på. Att läsa högt för sina barn är väldigt givande och bygger en bra grund för läsningen och läsförmågan. Så läs böcker för barnen ! Gör det till en daglig rutin att läsa , kanske i samband med nattningen eller vilan på dagen. Förutom en mysig och rogivande stund där det kan få plats sånt som annars inte får plats .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.