torsdag 27 september 2018

Ta ner träd på tomten

Föreläggande om återplantering av träd kan utgöra en del av påföljden. Om man fäller träd på någon annans mark kan brottsrubriceringen bli grov skadegörelse och straffet upp till fyra års fängelse. Grenar eller rötter som sträcker sig in på din tomt har du däremot rätt att ta bort i tomtgränsen.


Vad gäller om det är ett träd (ej ek, tall eller gran) som står på kommunens mark och vi vill ta ner det av estetiska anledningar. Finns det öppningar för.

Träd som växer på min egen tomt och som inte är utmärkta på tomtkartan med ett (n) får jag alltså fälla utan tillstånd från kommunen? Ibland kan du behöva fälla ett träd på tomten. Vi pratade med en professionell trädfällare för att ta reda på hur du gör, reglerna, riskerna, hur du skyddar dig och priset för att ta hjälp med att fälla trädet. Med rätt kunskap och utrustning kan man klara det mesta. Olika tekniska lösningar kan oftast ersätta ren . Att fälla träd kan vara nödvändigt av många skäl.


Trädet kan vara i ett dåligt skick eller döende.

Det kan stå farligt nära till ditt eller din grannes hus, intill en elledning eller en väg. I Sverige är det helt lagligt att fälla träd på egen tomt. Står trädet däremot på kommunal mark eller ingår i statsritning så måste man ansöka om . Efter några blåsiga nätter i vintras bestämde sig David och Sofia Winerdal att den stora gamla granen på tomten måste fällas. En sak som jag verkligen skulle vilja ha svar på är om det är en rimlig kostnad för att få ett okej för att ta ner ett träd för att garantera hus, egendom och inte minst förhindra . Min bror har fällt en tall på sin tomt. Han meddelade de närmaste grannarna ( trädet stod ca meter från tomtgränsen).


Trädfällning på egen tomt - Myndigheter - Lawline lawline. FRÅGA hejfår jag ta ner lite björkar såm står på min mark. Hej och tack för din fråga! FRÅGA Vad gäller egentligen när grannens träd till stor del lutar och sträcker sig ut över min tomt ? Dessutom var några av träden sjuka och några fälldes för att det fanns risk att grenar skulle falla ner.


Och så påpekar hon att det fortfarande finns träd kvar på tomten och att hon därmed ändå bidrar till att bevara skogens särprägel. Kvinnan tycker dessutom att kommunens tjänstemän borde ha fört en . Funderat på hur du ska bli av med det stora trädet på tomten som skymmer utsikten och den sköna solen vår och sommar?

Du är inte ensam - när snön försvunnit är det högsäsong för de firmor som specialiserat sig på att såga ned ” omöjliga” träd. Det finns flera orsaker att ta ner träd på tomten. Men tänkt på att både närliggande bebyggelse, grannsämja och hälsa kan bli lidande om du inte är varsam när du ska såga ner ett träd. Om du ska schakta eller fylla upp mark kan du behöva söka marklov. I stora delar av Nacka kommun finns det utökad lovplikt som innebär att du kan behöva söka lov för att fälla träd på din tomt.


När du behöver hjälp - kontakta Stadsbyggnadsservice . Gerd Tellstig, 6 fällde tre träd på gränsen mellan hennes tomt och grannens. Alltså mitt i gränslinjen mellan tomterna. Gerd hävdar att ingen av parterna visste var tomtgränsen gick och att arrendatorn, som hon hyr marken av, hade sagt okej till att ta ned de två träden. Det är park- och naturförvaltningen som beslutar om önskemål om trädfällning blir beviljade. Kommunen tar inte gärna ner friska, hela träd.


Jag är rädd att trädet som står på kommunens mark ska blåsa omkull i nästa storm och trilla på min bod. Trädets värde för den omgivande miljön med tanke på områdets karaktär . Kan ni ta ner det trädet ? Om nu inte trädet kan fällas som släpper så mycket löv, kan jag . Enda undantaget jag vet är naturminnesmärken, en del träd är skyddade, men det är ju inte många som har på sin tomt. Skyddade träd bestämmer länstyrelsen om. Vi har en stor gran som står mitt på tomtgräns, fast jag och grannen enades utan problem om att ta ner den, stormfälls den så ryker elstolpen . Tomträttsinnehavaren bekostar godkänd trädfällning på tomträtter.


Normalt ska nedfällning av träd ansökas hos kommunen. Det är alltid tomträttsinnehavarens ansvar att se till att träden på tomten. Kriterier som vi tar hänsyn till vid bedömning av trädfällning är:Trädets kondition och värde, riskbedömning av trädets farlighet för allmänhet eller fastighetsägare. Att på eget initiativ ta ner träd på kommunal mark utan kommunens godkännande klassas som egenmäktigt förfarande. Om du vill att kommunen ska hugga ner ett träd som står i nära anslutning till din tomt måste du lämna in en ansökan om åtgärd på kommunal mark.


Beskriv tydligt vilka problem trädet orsakar, varför du vill att det ska fällas eller beskäras och var någonstans trädet står. När vi får in ansökan gör vi ett platsbesök och bedömer . Privatpersoner får bara såga av det som sträcker sig in på den egna tomten. Efter att din ansökan beviljas kommer personal från Tjörns Miljö AB att ta ner trädet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.