tisdag 13 mars 2018

Lära sig läsa ålder

Att lära sig läsa går olika lätt beroende på språkliga förutsättningar, intresse och motivation, vana och pedagogik. De flesta barn följer ändå. Barnet börjar intressera sig för hur orden låter. Om man kan skilja på vad ord betyder och hur de låter är man fonologiskt medveten (se nästa sida).


Sedan i julas har han så smått börjat ljuda sig igenom skrivna ord.

Ibland kan han tolka ordet som han har läst, ibland inte. Han är inte jätteintresserad av att lära sig läsa men han tycker om språkarbetet som de har på förskolan. I höstas skrev han ett brev till tomten.


Han sade ord för or ljudade sig igenom . Hur tidigt kan barn lära sig läsa ? När kunde era barn läsa ? Redan i tvåårsåldern kan barn börja träna läsning. Men det bör ske med lust och lek, annars kan man ta död på läslusten för lång tid.

Någon gång mellan tre och fyra års ålder brukar barnet ha knäckt den så kallade läskoden och kan då själv läsa enklare böcker. Vissa barn har lätt för att lära sig läsa , medan andra måste kämpa för att erövra bokstäverna och orden. Som förälder kan man känna sig maktlös när ens barn har problem med läs - och skrivutvecklingen, men det finns mycket du kan göra! Vi på Kod-Knäckarna vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att hjälpa sitt barn . Tidiga läsare lär sig oftast känna igen ordbilder först, ex. ICA, M (Mc Donalds), COOP, IKEA.


Inför varje lästillfälle börjar ni med . Vid månaders ålder kan man välja ord som mamma, pappa, kroppsdelar och annat som finns runt barnet. Precis som när barnet lär sig prata måste ordet repeteras många gånger. Enligt Janet Doman ska kortet visas i mindre än en sekund. Spädbarnet har ljud för sig, det jollrar, gurglar och skriker.


En del förespråkare för . Som förälder lär du dig snart att känna igen vad ljuden betyder och vad barnet vill när det låter på ett visst sätt. Ditt barn kommunicerar alltså långt innan det lär sig prata! Ungefär vid månaders ålder börjar barnet upprepa enstaka stavelser, som . Redan vid sex månaders ålder kan barn koppla ihop bilder med ord.


Och forskning visar att de barn man läser högt för, får ett större ordförråd och har senare oftast lättare att lära sig läsa och skriva.

Utbildning Att vara analfabet innebär att man varken kan läsa eller skriva. Enligt Unesco finns det 7miljoner analfabeter i världen. Det visade sig framgångsrikt, vilket stred mot den dominerande uppfattningen att ”läsmognaden” inträffar vid 6-års ålder.


Självklart är det inte frågan om någon systematisk undervisning utan lekfull stimulans. Hur känner du för barn som lär sig läsa tidigt, säg vid 4års ålder ? Metoden bygger på helordsläsning, dvs. Din spontana reaktion på det? Jag har läst mycket i skolan om föräldrar som, när barnen säger ett ord (ex mamma), skriver mamma på en lapp och ger till barnet. Så gör föräldrarna i och med att barnets ordförråd växer och lyckas sedan . Barn, unga och vuxna ser ofta läs - och.


Olika barn väljer olika strategier i sin läsning och sitt skrivande liksom olika lärare väljer olika undervisningsstrategier. Förutsättningar för läsningen. Redan innan skolåldern tar barnet till sig olika färdigheter som ligger som grund för läsningen. Både förutsättningar för själva läsningen och förutsättningar för den allmänna inlärningen påverkar läsutvecklingen.


Exempel på förutsättningar för läsningen är språkförståelse, minne och ordförråd. Professorerna Mats Myrberg och Mats Ekholm diskuterar för- och nackdelar med tidig läsinlärning. Vi träffar Hilda som går på Öjabyns förskola där det skrivna ordet finns med i alla verksamhet. Deras vardag är dock betydligt.


Lära treåringen alfabetet? Treåringarna i studien började skolan vid fem års ålder. Att få en 3-åring att lära sig alfabetet eller räkna tycks också vara bortkastat. Det blir både enklare att lära sig läsa och man har ett större ordförråd som gör att man förstår mer av vad som sägs och står i böckerna, säger Louise Belfrage. Det bästa sättet att ge den där språkliga skjutsen är att läsa högt för sitt barn varje dag från tidig ålder.


Ett barn som lärt sig läsa vid års ålder. Annars kan det vara svårt att lära sig långa och främmande ord. Det sättet som barn lär sig läsa tidigt är oftast med hjälp av ordbilder. Min dotter lärde sig läsa tidigt.


Hon kunde nog läsa så tidigt som fem år och flytande när hon var sex. Men hon fick problem vid senare ålder. Det är okey att barn lär sig läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.