onsdag 7 mars 2018

Sälja hyresrätt svart

Det ska vara olagligt att köpa ett hyreskontrakt, föreslår regeringens särskilda utredare. Man vill även skärpa straffen för dem som säljer hyresrätter på svarta marknaden. Ett förstahandskontrakt på en hyresrätt är ingen egendom, utan innebär en rättighet att hyra lägenheten tills vidare.


Hyreslagen säger följande: 65 . Du har heller ingen garanti att du verkligen får behålla det kontrakt du köpt svart.

Om värden kommer på att du köpt kontraktet svart är det skäl att återta förstahandskontraktet. Tänk också på att du kanske vill flytta i framtiden, vilket innebär att du inte får tillbaka pengarna du lagt ut, eftersom det är olagligt att sälja kontraktet. Det finns enorma belopp att tjäna och risken att åka fast är mindre än om man rånar en bank eller säljer knark, säger han. Göran, som egentligen heter någonting annat, går med på att prata mot löfte om att han får vara anonym. Sedan fler år tillbaka är han fastighetsägare och har på olika sätt tagit betalat . Ibland är det ju rätt så stora summor och handeln sker mellan personer som inte känner varandra.


Skulle kännas konstigt att lämna över flera hundra tusen till någon och sen bara hoppas på det bästa. Vad skulle hända om tvist uppstår?

Hörde också om någon som köpte en hyresrätt svart av hyresvärden. Vi erbjöds att köpa förstahandskontrakt för över en halv miljon kronor och kan i dag avslöja hur fastighetsägare systematiskt säljer hyreskontrakt. Svartmäklaren orkade inte . Josefin Pehrson: Hej Nisse! Den privatperson som betalar svart för ett hyreskontrakt gör sig inte skyldig till något brott.


De som säljer kan däremot få upp till två års fängelse om brottet bedöms vara grovt. När det gäller lägenhetsaffärer ska det handla om affärsmässig försäljning satt i system för att vara grovt. Nyheter ​Du får inte ta betalt för ditt hyreskontrakt, däremot får du ta emot pengar för att flytta ut. Sälj din hyresrätt vitt. Det har vissa affärsmän satt i. Att ta emot pengar för att lämna sin hyresrätt är helt lagligt.


Om man vill tjäna en hacka på att sälja sitt hyreskontrakt vitt gäller det att vara envis. När bostadsbristen är som värst blomstrar svartmarknaden. Och att köpa ett svartkontrakt är något han skulle rekommendera andra att göra. Att sälja svarta hyreskontrakt är redan kriminaliserat, medan att köpa är tillåtet.


Köpa och sälja förstahandskontrakt till hyresrätt.

Men även för den som säljer ett svart hyreskontrakt föreslås skärpta straff - från böter eller fängelse i högst sex månader till fängelse i upp till två år och upp till fyra år. En kvinna som annonserar om att hon vill köpa en hyresrätt i Malmö visste inte ens om att det är olagligt att handla med förstahandskontrakt. På vilket sätt ska man spana på det här, ska vi ta kontakt med säljare och säga att nu är du ute och försöker sälja en lägenhet som du kanske inte ska göra.


Köpa svart är inte olagligt i sig. Däremot får man inte begära särskild ersättning för sin hr. Tror inte detta har prövats rättsligt. Vi vill med ökad kunskap, skärpta regler och hårdare straff bryta det växande problemet med handel med hyreskontrakt och den otillåtna andrahandsuthyrningen.


Bland annat vill vi kriminalisera köp av hyresrätt. Det räcker inte att det i dag är brottsligt att sälja hyreskontrakt, skriver företrädare för . Den som ertappas riskerar två års fängelse. Två män som dömts till respektive månaders fängelse efter att ha sålt hyreskontrakt i centrala Göteborg svart för miljonbelopp slipper nu fängelse.


Orsaken är att flera av köparna varit nöjda och till och med tacksamma med affären. Det är dock ovanligt med fällande domar. Två män, idag respektive år gamla, dömdes i tingsrätten till 18 . Att inte deklarera intäkt från försäljning av ett svart lägenhetskontrakt är enligt Skatteverket olagligt. Fakta Fängelse i max två år. Straffet är böter eller fängelse i . Tidigare har det även varit möjligt att byta en bostads hyresrätt mot en bostadsrätt eller fast egendom, och då ha möjlighet att betala en lägre köpeskilling.


I detta fall har det dock skett en förändring i hyresnämndens praxis, och det är ej längre möjligt. Det förekommer även att fastighetsägare säljer hyreskontrakten till sina . En förklaring jag har svårt att köpa eftersom brottsligheten sker helt öppet, säger Barbro Engman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.