torsdag 1 mars 2018

Mäta fukt i betong

Det är svårt att mäta relativ fuktig- het, RF, i betong. Speciellt svårt är det att göra rättvisande avläsningar med hög noggrannhet på byggar- betsplatsen, i fält, där många olika faktorer påverkar resultatet. Att mäta fukt i betong är svårt, eftersom det är svårt att få pålitliga uppgifter. Samtidigt finns det många billiga fuktkvotsmätare som påstås kunna mäta fukt även i betong.


Mätning av relativ luftfuktighet.

Generellt så mäter man relativ luftfuktighet i luften och fuktkvot i material, fast detta gäller inte för betong, som ju är ett . Efter ett dygn kan fuktindikatorn lyftas upp och visar då om din betong nått sökt relativ fuktighetsnivå. Balasten består av sten, som inte tar åt sig och binder ytterst lite fukt. Bindemedlet (cementpulvret) bildar i härdad betong en porös struktur, som tar åt sig större delen av fukten. Att mäta relativ fuktighet i betong i borrade hål är en etablerad meto som dock kräver mycket kunskap och noggrannhet.


Genom att mäta fukten i ditt hus kan du förhindra ohälsa som astma och hudirritationer samt kostsamma saneringskostnader som sällan täcks av villaförsäkring. Men det jag däremot vet är att det är svårt att (läs dyrt) mäta fukt under relativ fuktighet med tillförlitlighet. Här är det enda seriösa sättet att mäta luftfuktigheten (RF)i utrymmet mellan betong väggen och panel, fuktindikatorn du tittat på kommer inte ge dig några som helst svar, den används endast av .

Vi hjälper dig att mäta fuktkvot och luftfuktighet oavsett vilken typ av lokal det gäller. Trägolv, badrum eller husvagn? Kontakta oss så hjälper vi dig. Vad är värst eller bäst. Material kan innehålla stora mängder fukt.


Exempelvis trä eller betong kan hålla över. För att klart och tydligt mäta om rumsluften innehåller ämnen, som oktanol och butanol ( som kommer ifrån alkalisk nedbrytning av lim och matta), hänger man upp ett . I följande avsnitt behandlas olika tekniska områden och teorier som är grundläggande i undersökningen samt berör fukt och fuktmätning. De olika materialtekniska faktorer som påverkar hur fukt beter sig i luft respektive i material, förklaras. De metoder som finns att mäta fukt i luft respektive material, . Svårigheter med att mäta fukt i betong. Tänk på att dokumenten skyddas av upphovsrättslagen.


Enligt denna lag är det förbjudet att utan tillstånd helt eller delvis mångfaldiga dessa dokument. Fuktmätningsmanual - betong. Instrument för att mäta fukt i trä och betong.


Condair erbjuder ett brett utbud av mätinstrument för att mäta fukt i trä och betong.

Om du behöver hjälp att välja rätt mätare för dina behov är du välkommen att kontakta vår expert Elmer Jensen här. Se det stora utbudet av Protimeter fuktmätare för att mäta. Nytt system för att mäta fukt i betong. För första gången har en vetenskaplig studie gjorts som systematiskt studerat fuktförhållanden i reaktorinneslutningarnas betongkonstruktioner – en ständigt aktuell fråga för branschen.


Mikael Oxfall, som är anställd på Vattenfall i Älvkarleby och industridoktorand i Lun . Då betong från sitt färska stadium torkar sänks relativa fuktigheten i porsystemet. Då uttorkningen av betongen avbryts och följs av en uppfuktning ger viss upptagen mängd fukt en större ökning av relativa fuktigheten. Dessa plattor utgör underlaget för att . Golvvärmen var påslagen under hela provtagningsförloppet.


Som en förstudie till projektet provades att mäta fukt med kvarsittande givare av typen. Temperaturgradienter i plattan med golvvärme samt temperaturskillnader mellan sensor och betong visade sig ge stora problem med kondens i rören .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.