torsdag 29 mars 2018

Välja träd till trädgården

Kraven är stora när vi ska välja träd till trädgården. Och det är bra - för de ska ju helst stå kvar länge! Träden är stommen i trädgården och för den som just skaffat sig ett nytt hus med tomt kan det vara nog så svårt att veta vilka man vill ha.


Titta på bladformen och välj favorit efter den, säger Peter Linder som . Oavsett om du har stor eller liten trädgård – vackra träd är guld värda.

Men vilka träd ska man välja ? Här är expertens bästa tips. Först ska du bestämma platsen, därefter kan du bestämma trädsorten. Så menar aboristerna Jon och Daniel att du bör tänka när du ska plantera träd på tomten.


Trädet växer bra om det får idealiska förhållanden, rätt träd på rätt plats. Att välja träd till trädgården är en mer komplicerad process än vad man . Jag har just nu en kort liten allé av en oklar barrträdssort (jag tycker det ser ut som tujor) från bilvägen och upp till min villa, om träd som står i par på var sida uppfartsvägen.

Jag skulle istället vilja sätta en lövträdsallé. Vill gärna ha tips på ett vackert och snabbväxande träd , som ska ersätta vårt stora körsbärsträ som blivit gammalt och sjukt. Vi kommer att sakna det mycket, för det ger oss den enda skugga vi har i trädgården och vi har suttit under det många varma sommardagar. Nu räknar vi med att behöva kosta på . Liknande som för häckplantor, kan man idag välja att köpa små tträd eller beställa mer fullvuxna exemplar. Man delar ofta in träd i: Stora, mellan-stora, små och buskträd.


Vi blev med trädgård för år sedan och nu skall vi i vår sätta igång med projekt Trädgård i vår. Först på vår lista är att planera ett litet vackert träd i närheten av tomtgräns mot granne. Grannen har sagt OK till detta men vill inte ha sin altan skuggad av stort träd eller att trädet skall bli alltför yvigt. Hjälp mig välja rätt träd till min lilla trädgård. Välj rätt träd för en liten eller mellanstor trädgård - Houzz.


Allt som oftast diskuteras träd och vilken roll de ska spela i våra trädgårdar. De kan upplevas som skrymmande och felplacerade så de tar för mycket sol och stör utsikten. Eller tvärtom – att de är för små för att mota blåsten eller göra trädgården mer insynsskyddad.


Träd har en enorm betydelse för våra . Träd ger trädgården karaktär och tak.

Vi har små träd för den lilla trädgården eller för att plantera i kruka på balkongen samt större träd och prydnadsträd. Tänker du skaffa ett nytt träd till din trädgård ? Man kan inte förneka att någon verklig trädgård innehåller träd. Men som du bör välja och hur man planterar dem? Vilka tycker du att jag ska plantera?


Svar: Vilken trevlig idé ! Utgångspunkten var att få lite variation i form av träd. Dekorera trädgården med vackra träd ! Klotformat grönt bladverk. Här får du tips om hur du tänker i rätt skala för den lilla trädgården.


Välj ut några favoriter som passar ihop och avstå från sådant som faller ur ramen. Det tar några år innan första skör men häcken kommer att bli både vacker och nyttig. Bland prydnadsträden går björk, bok och alm bort. Ett vackert träd blir ännu vackrare när det står upplyft i en kruka på terrassen.


För bästa resultat är det viktigt att välja rätt träd för just din uteplats. Buskar och träd är som möbler i ett hus medan perenner, sommarblommor och krukor är mer som pyntet. När man planerar en ny trädgård , eller renoverar en gammal spelar blommande buskar en stor och väldigt viktig roll. Blommande buskar finns det många vackra att välja bland.


Välj noga ut platsen där det ska stå så att det kan utvecklas naturligt. Gräv en rejäl grop, minst gånger diametern på rotlumpen och det dubbla djupet. Gräv gärna en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr. Blanda den uppgrävda jorden med t ex planteringsjor hälften planteringsjor hälften . Välj bland lönn, kastanj, björk, pil, bok med flera. Köp prydnadsträd online på.


När det behövs nya träd för att ge liv åt en trädgård kan det vara skönt att slippa köra hem trädet själv. Vi har ett stort utbud av olika prydnadsträd i olika storlekar som kommer växa och bli ett fint tillskott i din trädgård. Då du går till planthandeln för att söka en trädplanta, välj gärna ett litet träd ( 1-m höga). Ett litet träd har mindre rötter och kronan är för det mesta heller inte så mycket beskuret.


Titta också noga efter att barken säkert är hel ända från roten till toppen. Grenarna får gärna vara jämnt fördelade längs . Gå omkring i grannskapet och titta, då får du tips och ser vad som växer bra i det område där du bor. Använd snören (för former) och pinnar ( som träd ) för att markera hur du tänker dig trädgården. Blir detta en bra form på ett buskparti?


Passar det med ett träd här? Plantera träd först, de tar .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.