fredag 18 maj 2018

Bokträd blad

Boken är ett stort träd med mycket tät krona, slät oveckad stam och glänsande gröna blad. Löven, som är ätbara, växer platt horisontellt för att samla maximalt med ljus, vilket får till följd att solen . Han- och honblommor sitter bredvid varandra på samma träd. De slår ut samtidigt med bladen. Pollenet sprids med vinden.


Efter blomningen trillar hanblommorna av och år med en rik blomning möter man drivor av hanblommor på marken när de blommat över.

Svenska synonyrödbok, vanlig bok. Bøk Bøg Pyökki Beech Rotbuche. Bok är ett stort träd med tät krona, slät grå bark och glänsande gröna blad. Kronan är mycket tät, grenarna breder ut sig vågrätt och bladen bildar en tät mosaik vilket gör att nästan inget ljus släpps igenom. Populärnamn: Bok Vetenskapligt namn: Fagus sylvatica.


Familj: Fagaceae Typ av växt: Träd. Beskrivning: Bokträdet blir vanligen brett och koniskt, men det finns odlingsformer som ser annorlunda ut. Bokens blad är banka och eliptiska och deras färg . Blad , stam och vinterknoppar.

Bild Bo Mossberg från Den nordiska floran. De ofta raka stammarnas gråa, släta bark skiljer sig från de andra svenska lövträden. De vågräta, skiktade grenarna är också utmärkande för arten. Boken, som är ett av våra ädellövträ är ett stort träd med tät krona, slät grå bark och vågformade blad i glänsande grönt.


Boken växer bäst på mullrik, lucker och kalkrik jord med god . På våren kan bokens späda blad användas råa som salladsgrönsak. De unga bladen har en mild och lite söt smak. Bokens frukt består av en hård fruktskål och inuti den finns två trekantiga nötter, s k bokollon. Dessa är ätliga råa i mindre mäng men ska helst kokas eller rostas . Det finns även en odlad variant av bok som mer vanligen används som en häck som ska skydda mot insyn, och den heter istället Fagus sylvatica atropurpurea, men kallas på svenska för blodbok.


Den är nästintill identisk med den vanliga boken, men där den stora skillnaden ligger i färgen på bladen – där . Både bok och avenbok har kvarsittande blad under vintern. Skillnaden är den att boken har en vackrare brun färg samtidigt som bladen är släta och fullt utbredda, i motsats till avenboken som. Bok eller fagus sylvatica är mycket populär till häckar. Bokhäck finns i en grön och en pupurröd variant. Mycket av bokens popularitet beror på de vackra bladen som hänger på grenarna i vissnat tillstånd under vintern.


Den bästa tiden att plantera en häck av avenbok är under vintermånaderna. Trädet växer raka och höga i skogarna i bestånd av många prover, men när de växer av sig själv i en soldränkt område i skogen stammen är kort och trädgrenar ut snabbt.

Stammen är vanligen två till tre meter i diameter. Om du väljer två olika kännetecken i samma egenskapsgrupp på nivå väljer programmet ut de arter som motsvarar ettdera av kännetecknen. Därefter förblev bladen öppna trots dropparna. Gagliano var att mimosorna kom ihåg och kunde tillämpa vad de hade lärt sig efter flera veckor utan nya test. Det är synd att man inte kan ta in hela bokträd eller ekar i laboratoriet för att undersöka trädens läraktighet närmare.


Gin 3ud) una ter öie preffe nebmen, börja tryckningen deraf. Dač $ert ift in fed)é $ ådjer getheilt. En bok skrifpapper håller 2 och en bok tryckpåpper ark.


Bladguld och bladsilfver säljes äfv. Flyttade för månader sedan ungbokar från skogen till trädgården. Alla har vattnats noggrant och utvecklats väl. Bladen har slagit ut men nu plötsligt på bara ett par dagar har många av bladen blivit bruna.


Kan det bero på någon sjukdom. Faktabladen är pdf-dokument som du kan skriva ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.