onsdag 2 maj 2018

Skogsskövling amazonas

Efter att regeringen i Brasilien lyckats hejda illegal avverkning av skog i Amazonas i flera år, så ökar skogsskövlingen. Det meddelade landets miljöminister igår och hon kallar nu till krismöte. Nästan varje vecka har brasiliansk tv nyheter om skogsskövling i Amazonas.


Senast greps sju personer i delstaten . Skogsskövling för sojabönsproduktion.

Skövlingen av Amazonas regnskog har skjutit fart igen de senaste åren. Det är Brasiliens växande jordbruksproduktion som tär på skogen samtidigt som korruptionen försvagar miljöskyddet. Polisen grep i torsdags ett hundratal personer inblandade i illegal . I Brasilien har skogsskövlingen i Amazonas ökat med procent från augusti i fjol till juli i år. Det efter att regeringen i Brasilien lyckades hejda avskogningen i många år.


Om inte Brasilien stoppar den allt större skövlingen av Amazonas regnskogar så kommer Norge helt dra in på sitt mångmiljardstöd till landets Amazonas -fond. Forskare går nu ut och varnar för att - av alla trädarter i Amazonas riskerar att utrotas om skövlingen av skog fortsätter i oförändrad takt framöver.

På grund av skogsskövling. I maj kommer Brasiliens kongress att rösta om tillåtelse att exploatera skyddad regnskog i Amazonas. Flera instanser liksom EU, WWF, Tyska storbanken KfW och Världsbanken har tidigare bidragit med stora summor för att försöka bevara Amazonas. Sverige är det problem med skogsskövling. Såväl forskare som politiska makthavare har levt i den bedrägliga tron att man i någon mån börjat få kontroll över den omdiskuterade regnskogsskövlingen i Amazonas.


Mer än dubbelt så mycket skog som man tidigare kalkylerat med. Enligt Brasiliens miljöminister Carlos Minc har kalhuggningen av Amazonas regnskog minskat kraftigt, skriver TT-Reuters. I förra veckan mördades Obede Loyla Souza, lantarbetare i Pacajá i Amazonas.


Det var det femte aktivistmordet i regnskogen på en månad. I en orörd skog eller i en skog som brukas på ett hållbart sätt, är detta normalt inget problem , eftersom nya träd växer upp i samma takt som andra avverkas eller dör. Utsläppen av koldioxid från skogsskövling uppgår till nästan procent av . Samhällen och byar i och nära skogar i utvecklingsländer är särskilt utsatta för illegal skogsskövling. De berövas på de naturtillgångar som de.


Tropikskogarna i Amazonas , Kongo och Indonesien och urskogarna i Ryssland är exempel på attraktiva avverkningsområden. Därefter är det bara president Dilma Rouseff som kan hindra att lagförslaget träder i kraft. Miljarder ton växthusgaser.

Här är tio fakta som du bör känna till om skogsskövling ! Den populära snabbmatsjätten har använt sig utav en listig taktik för att rättfärdiga massiva avskogningen . Andra orsaker är behov av mark för lantbruk och trä till bränsle. Några underliggande orsaker kan vara fattigdom och reformbrist. Greenpeace menar att många storföretag direkt eller indirekt stödjer skogsskövling i bland annat Amazonas och Ryssland.


Avverkningen av Amazonas har ökat med en tredjedel sedan förra året, visar nya satellitbilder. Att rädda Amazonas är oerhört viktigt för. Enligt Greenpeace är procent av all skogsskövling som sker i Brasilianska Amazonas illegal. Exploatering och avverkning inkränker också på områden som tillhör Amazonas ursprungsbefolkning, vara vissa stammar fortfarande lever i vad som kallas “frivillig isolation”.


Trots att det strider mot folkrätten, . Avskogning i Amazonas är både ett globalt miljöproblem och ett hot mot lokala indiankulturer. Bill Thernström färdades upp längs Rio Arapiuns och träffade. Det skall medges att småbrukarna inte är den största orsaken till Amazonas skogsskövling.


Vidsträckta boskapsfarmer, storskaligt jordbruk, gruv- och skogsindustri och projekt för kraftverksdammar har orsakat den största skadan. Men tillströmningen av småbrukare och den svedjebränning de använder sig av har ändå .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.