tisdag 29 maj 2018

Kapa grenar på gran

För min del handlar det bara om döda grenar , upp till meter från marken. Eller är det riskfritt att kapa döda grenar ? Men hur ”snyggt” blir det? Nån som gjort det ,kanske har bild ? Tänkte i så fall ta bort alla grenar upp till manshöj dvs.


Och plantera lite där också (förståss);.

Samma med lärkträdet, där har jag redan börjat . Någon som vet om man kan kapa av några grenar på en gran utan att den tar skada på något sätt? Vi ska höja upp marken en dryg halv meter på. Kostnad för att ta ner två ca meters granar ? Klippa bort grenar nertill på gran ? När var och hur ska man stamkvista ek och gran? Grenkuddar, som vid grönkvistning kan vara till hjälp att hålla ut sågen från stammen, finns i regel inte hos döda grenar.


En bra artikel om grankvistning finns i Sveriges Skogsvårdsförbunds Tidskrift nr 5-85. Formbeskärning går itne att utföra på en redan uppvuen gran , utan att trädet blir farligt.

Gran är ett träd som är byggt för att ha en topp med sidogrenar. Kapar man toppen blir resultatet i bästa fall flertoppar som växer från ett rötställe och granen blir farlig. Ifrågasätt hellre granen helt och ersätt med ett annat . Gran posts Kan man halvera en gran på höjden? More from forum.


Får en granne såga ner grenar på träd som hänger över tomtgränsen. Görs inte detta är det fritt för grannen att själv kapa överträngande grenar och rötter. Barrväxter ska som regel beskäras så att det alltid sitter kvar lite gröna barr under snittet eftersom de inte kan bryta nya skott från kala grenar.


Undantaget är idegran som tål betydligt hårdare beskärning. Thuja, idegran och gran ger fina häckar och måste hållas efter årligen. Thuja och idegran lämpar sig också för . Att kapa stora grenar kan vara riskabelt på ett träd.


Som stora grenar räknas grenar som är tio centimeter i diameter eller mer. Sårytan blir väldigt stor, dessutom blir förlusten av bladmassa stor. Mängden vattenskott blir enorm och trädet förlorar sin naturliga form.


Man kan ta stora grenar om man har ett bra skäl, men då ska . Stamkvistning av hägt sittande grova granar på t. Mät upp rumshöjden och oavsett om du behöver kapa granen eller ej så sågar du ett nytt rakt snitt så att inga kanaler är tilltäppta.

Vi föreslår istället att du kapar den något högre upp mitt emellan två grenvarv. Det är absolut tillåtet att kapa. Han hade köpt en gran som mamma inte blev nöjd med för att den var för gles. Han åkte och köpte en till gran som inte heller den dög, enligt mamma. Då tog pappa och sågade av grenar från den ena granen , borrade hål i den andra och stack i dem.


Då ska trädet kunna fällas med motorsåg utan hinder i vägen. Lägg snitten rätt så lever trädet länge! Viktigast i trädbeskärningen är hur man lägger snitten. Så länge man inte stympar trädet, är det mycket förlåtande om man råkat välja bort fel grenar.


Dec Det kan vara bättre att kapa ett långt toppskott än att ta bort yviga grenar nedtill. Två glesa granar kan najas ihop till en lite tätare. Gör man det snyggt är det ingen som märker.


Vi lovar, SkogsSverigeredaktionen har provat. Om granen ska stå i ett hörn kan du kanske hitta en osymetrisk som du får billigt. Dec Kasta inte ut utan återbruka din gran. Kapa av toppen på julgranen en bit nedanför översta grenvarvet.


Ta bort alla grenar utom en och skala av barken. Häng pinnen upp och ner (toppen ska vara nedåt) på en vägg utomhus. Fälla granar några större, resten smått. Kapa 3-grenar som går ut över tak. Vill du göra som Britt i Kungsbacka?


Begär gratis offert på . Missar man att klippa några år, får den långa bruna grenar med lite grönt längst ut. I det läget har man bara två val – att låta den se ut som den gör och genom klippning av årsskotten förhindra att grenarna blir ännu. Trädet är en central symbol i många kulturer.


Med sina rötter och grenar som förenar jorden med himlen har trädet sedan länge symboliserat livet. Idag är synen på träd annorlunda men vi får inte glömma att äldre träd visar spår av den utveckling som skett och skvallrar ofta om de förändringar i miljön som skett utan att vi .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.