onsdag 13 februari 2019

Avskogning växthuseffekten

Avskogningen påverkar klimatet … Den pågående skövlingen av världens skogar har stor. När skog huggs ner snabbare är ny skog hinner växa upp blir resultatet att mängden koldioxid i atmosfären ökar och bidrar till att öka växthuseffekten. I en orörd skog eller i en skog som brukas på ett hållbart sätt, . Problemet med den förstärkta växthuseffekten förvärras av att många av jordens skogar har avverkats, och fortsätter att avverkas, utan att de ersätts av nya.


Avskogning har tillfört atmosfären stora mängder koldioxi som annars skulle vara bunden i växtligheten.

Skogarna som finns kvar på jorden behövs . Orsaken till ökningen av koldioxidhalten är framför allt förbränningen av olja och kol, men även avskogning bidrar. Halten koldioxid är idag cirka procent högre än före industrialiseringen. Utsläppen måste minska kraftigt för att halten inte ska fortsätta att stiga.


En genomsnittlig invånare i de industrialiserade länderna . Enligt FAO försvinner miljoner hektar varje år, nästan bara i tropikerna. Några av lösningar: - Högre avkastning i jordbruket.

Miljöportalen tar ett grepp om växthuseffekten och förklarar hur det förhåller sig och varför vissa gaser är farligare än andra. Avskogning innebär att ett ursprungligen skogtäckt område omvandlas till antingen kalhygge, åkermark, betesmark eller annan öppen mark, antingen genom människans inverkan eller genom naturliga orsaker, till exempel skogsbränder. Jämför slutavverkning som används för att regenerera skogsmark. Enligt FN:s klimatpanel IPCC bär koldioxiden i atmosfären huvudansvaret för klimatförändringarna, den så kallade växthuseffekten.


Vid sidan av temperaturökning förväntas ändringar i nederbördsmönster och stormfrekvenser. Antropogena aktiviteter såsom avskogning och förbränning av fossila bränslen . Avskogning Skogar tar upp och binder in stora mängder koldioxid från atmosfären. Men när man hugger eller bränner ned träden släpps denna koldioxid ut igen. Idag avverkas enorma skogspartier runt om i världen i en mycket hög takt.


Det har gjort att närmare en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser kommer från . Växthuseffekten är från början en naturlig process där växthusgaser i atmosfären värmer upp planeten. Dessa gaser är en förutsättning för att vi kan leva, utan dem skulle jordens medeltemperatur ligga på – grader. I och med människans påverkan så förstärks växthuseffekten , till exempel genom att förbränning av fossila . Det betyder att eldning av ved normalt inte bidrar till människans nuvarande förstärkning av växthuseffekten.


En förutsättning är att den förbrukade veden ersätts.

Avskogning förekommer framför allt i en del tropiska länder, men förr minskade skogsmarken även i vår del av världen. Skog fick ge plats för åker och betesmark. I Brasilien är köttproduktionen den viktigaste orsaken till avskogningen i Amazonas.


Följden blir inte bara att värdefull regnskog försvinner – avskogningen bidrar också till växthuseffekten. När den kolrika skogen bränns ner för att skapa ny jordbruksmark frigörs nämligen stora mängder koldioxid. Allt liv på jorden är beroende av skogen för att överleva.


Dessa utsläpp ger också ökad molnbildning, som ökar uppvärmning vid jordytan eftersom molnen ökar atmosfärens värmehållande förmåga. Andra orsaker är avskogning. Trä som är viktiga för naturen.


Skogen ger oss också trä som är ett klimatsmart byggnadsmaterial. Det innebär att skogen bränns eller skövlas så att den inte kommer tillbaka. Sådan skogsförstörelse förkommer i många tropiska länder och den är en av huvudorsakerna till växthuseffekten , se sid 16. Välskötta, växande skogar minskar växthuseffekten.


Men avskogningen runt om på vår planet ökar den. Skogens förmåga att ta upp koldioxid har räddat oss från mycket av växthuseffektens verkningar – hittills. Men pågående avskogning på många ställen på vår planet minskar skogens möjligheter att ta . Avskogning och andra förändringar i markanvändningen stod för ungefär en femtedel av den.


En regnskog är som ett stort kolförråd: kol finns bundet i trädens stammar och bla i alla levande organismer och i marken. Om man hugger ner regnskogen så omvandlas detta kol till koldioxid och hamnar i atmosfären, där det bidrar till klimatförändringar. När mark avskogas så förloras sålunda dess kollagrande förmåga. Den naturliga växthuseffekten har alltid funnits, och det är den som gör att jorden är tillräckligt varm så att växter och djur kan leva. Hur påverkar avskogning växthuseffekten ? Man har beräknat att den.


Om inte den naturliga växthuseffekten fanns skulle medeltemperaturen vid jordytan vara ca -18°C istället för de 15°C som är jordens medeltemperatur idag. Mängden växthusgaser i atmosfären ökar genom människans aktiviteter, främst genom förbränning av fossila bränslen. Nyttja skogen effektivt för att bromsa växthuseffekten.


Skogsskötselchef, Södra Skog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.