tisdag 26 februari 2019

Urskogar i sverige

Motsatsen är kulturskog. Ett mellanting är naturskog, skog som inte har utsatts för mänsklig verksamhet på 1år. Urskogarna i världen blir allt mer sällsynta på grund av skogsavverkning och jordbruk.


I Skandinavien finns mindre partier urskog kvar, främst i fjällområden. Det rör sig oftast om fjällbjörkskog och fjällnära. Den totala arealen skogsmark är 22.

Den största delen av urskogsarelalen finns i de fjällnära områdena. Urskogarna krymper som sagt över hela världen, därför vore det intressant att veta detta om Sverige, om det nu överhuvud taget finns någon urskog i Sverige ? Vad är det som avgör om det är en urskog? Om nu nästan all skog i Sverige bär spår av mänsklig verksamhet, finns det då några urskogar kvar?


Svaret beror givetvis på vad man menar med ” urskog ”. Skog helt utan påverkan av människan existerar inte, varför en så strikt definition vore meningslös. För att utveckla diskussionen om vad som gör vissa . Utvecklingen har också gjort att de områden med gammelskog som finns kvar har splittrats i enskilda bestånd som blivit mer och mer isolerade från varandra.

Framför allt är det arter med begränsad spridningsförmåga som hotas när gammelskogen . En förteckning över svenska urskogar lär bli kort för vi har knappt någon alls. Men urskogsliknande skog, så kallad naurskog (till skilnad från industriskog) skulle vara intressant. Jag har försökt hitta en lista på nätet över äldre orörd skog i vårt avlånga lan men förgäves. Någon som vet var man kan hitta?


När vi säger riktig skog menar vi naturskogar, gammelskogar och urskogar : skogar som under lång tid har haft liten påverkan av människan, och som har fått utvecklas på ett naturligt sätt som gynnar en mångfald av arter. Vi menar också kontinuitetsskogar, skogar som har haft viss påverkan av människan genom gallring, . Vi har inga urskogar i Sverige utom i fjällen och där är såpass höglänt att det är stenigt på grund av det. Hittar du en skog med platt mark och ingen sten i södra Sverige är den sannolikt en gammal åker som planterats med gran på senare tid. I fjällen har vi rimligen inga skogar alls, eftersom det i så fall inte . Primära urskogar är skog som aldrig påverkats av skogsbruk över huvud taget. Då dessa urskogar endast existerar i sina sista rester, anser vi att de förbehållslöst bör skyddas.


Några få områden i finns ännu kvar i Sverige , men vi talar då . Forskare vid SLU i Umeå har kommit fram till att den verkliga urskogen är ännu mindre än man tidigare trott. I norra Sverige finns några av Europas sista. Biologen Mats Karström utvecklade metoden ”Steget före” för att hitta och bevara svensk urskog.


Hittills har han räddat runt 1urskogar från avverkning. Europaparlamentet antog nyligen EU:s nya skogsstrategi.

Enligt det rådgivande beslutet ska procent av skogsmarkerna tas ur produktion och istället ” återställas till förindustriellt skick”. I dagsläget finns bara en procent urskog kvar i Sverige enligt Naturskyddsföreningen och Kaliber i Pmenar att Sverige. Svar: Det kan tyckas att det finns mycket skog i Sverige men: över procent av all skog är mer eller mindre påverkad av skogsbruk och har en låg ålder.


Urskogsartad skog – i regel avses gammal, ”urskogslik” naturskog som innehåller många av de element som är typiska för äldre urskogar , såsom lågor . Nederländska Indien, där obegränsade möjligheter öppna sig för företagsamma affärsmän. Alla våra tropiska råvaror skulle kunna levereras av svenska plantager, blott vi hade män i Sverige framsynta nog att i tid grundlägga sådana. I den centerpartistiske och ansvarige ministern Eskil Erlandssons Sverige huggs fortfarande natur- och urskogar på löpande band av Sveaskog, med stöd av Skogsstyrelsen. Men det ligger fara i dröjsmålet.


Det är fruktansvärt att ansvariga politiker vare sig tar hänsyn till att skogar med drösvis av utrotningshotade. Man brukar tala om dessa områden som kunglig urskogsmark. Där träffar Du på mäktiga visent, präktiga vilddjur, lodjur, vildsvin och bäver. Du kan också beskåda fjärilar och bli medveten om, att det i Białowieska urskog förekommer över . Tivedens Nationalpark: Riktig urskog - Se omdömen, bilder och fantastiska erbjudanden på Karlsborg, Sverige på TripAdvisor.


I Sveriges nationalparker finns det äventyr och upplevelser för både stora och små. Upptäck grottor, brandområden och blomstrande ängsmarker, vandra på fjälltoppar, i ädellövskog, djupa urskogar och mycket mer! Upplev dina nationalparker . Tyresta nationalpark har en urskog och Europas största skyddade skogsland nära en storstad. Sätt eld på gammelskogen så får vi en mer genuin urskog än den som i dag finns på de flesta skogsreservat i Sverige. Organisationen samlar just nu in pengar för att på sikt köpa ett område med urskog i norra Värmland.


Du kan enkelt ta dig till Bottnaryds urskog , antingen med bil eller buss. Kommer du med bil kör du in till Bottnaryd och på vänster sida kommer du att se en skylt om naturreservat. Reser du med buss skall du stiga av vid Bottnaryds första hållplats, därefter har du 5meter till urskogen. Skogen består av torkade och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.