onsdag 20 februari 2019

Lära barn läsa och skriva

Kul med Duffton är en svenskproducerad läs- och skrivapp som bygger på ljudningsmetoden. Här får man träna på att lyssna och lära sig bokstavsljud för att på så sätt knäcka läskoden. Ett tilltalande belöningssystem gör det roligt för nybörjare att öva på att ljuda, läsa och skriva. Du är i första hand förälder och ska inte ta över lärarens uppgift med att lära barnet läsa och skriva.


Men det är en fördel om du och läraren har ett gott samarbete, så att du kan hjälpa ditt barn att öva på det som de lärt sig i skolan. Barn med dyslexi behöver mycket övning och repetition för att de grundläggande sambanden .

Christina Lundberg saknade en bra svensk app för läsinlärning för sina elever. Därför bad hon sin son och hans vänner på Innovatum om hjälp med att utveckla. Många barn knäcker den skriftspråkliga koden på egen hand genom sina nyfikna frågor på ord och texter, medan andra barn behöver mer handfast hjälp för att komma underfund med hur skriftspråket fungerar.


Forskare är idag överens om att det inte finns någon enskild läsinlärningsmetod som är universellt rätt för alla . Ljuda ihop enkla or dvs säg inte bokstäverna i ordet utan hur de låter. Skriv ordkort med ord hon vill lära sig, så kan hon läsa dem som ordbilder (känna igen dem). Uppmuntra henne att skriva , många barn lär sig läsa genom att skriva , de lyssnar på vilka ljud som finns i ordet och skriver dem och förstår så . Bra app för att lära sig bokstäver? Vid vilken ålder lärde sig ditt barn att läsa ?

Vad är typisk läsutveckling? Lekläsningen är en lek bland andra där barn gör något som de ser att vuxna brukar göra. Barnet kan skriva och känna igen sitt eget namn och kanske namnen på familjemedlemmarna.


För elever som har lätt med den första läsinlärningen spelar . Då skrivandet inte lyfts fram i början blir den texten eleven skall läsa svår att sätta in i ett sammanhang. Man lyfter inte fram möjligheten att skriva sig till läsning som vissa elever föredrar. De barn som lärt sig läsa på . Redan i tvåårsåldern kan barn börja träna läsning. Men det bör ske med lust och lek, annars kan man ta död på läslusten för lång tid.


Det här sättet att lära sig läsa och skriva är i själva verket att lära sig det skrivna språket på ungefär samma sätt som man lär sig att tala. Eller är det viktigare att göra barnens möte med ord och språk lekfullt och spännande? Professorerna Mats Myrberg och Mats Ekholm diskuterar för- och nackdelar med tidig läsinlärning. Vi träffar Hilda som går på Öjabyns förskola där det skrivna ordet finns med i alla . Yngste sonen har precis börjat ettan i höst och tänk, trots att jag har en trea i år, har jag ändå möjlighet att på nära håll få ta del av det.


Kan barnet många bokstäver vid skolstart är chansen större att barnet lär sig läsa utan problem. Mer om detta kommer jag skriva om senare. Nästan på dagen år efter Fem myror är fler än fyra elefanter sjösätter UR sin nya läs - och skrivsatsning.


Att erövra skriftspråket. Det handlar om att lära sig läsa så att man förstår vad man läser och skriva så att andra förstår vad .

Ungefär en tredjedel av de barn som börjar skolan kan läsa. De flesta känner igen åtminstone en del av bokstäverna och deras motsvarande ljud. Vanligtvis börjar man skriva redan i förskolan och därför kan barnen oftast det då de kommer till skolan. Om man märker att dessa färdigheter är på gång att utvecklas, men inte . Barnapp för att lära sig skriva bokstäver.


Designad att engagera förskolebarn och hjälpa dem lära sig grunderna, appen växer också tillsammans med ditt barn. Totalt förnyade Lolas ABC-party ger dig många timmars underhållande inlärning med Lola och hennes vänner! Spelarna kan börja med att lära sig vokaler och sedan bemästra läsandets konst, skrivande och ordigenkänning med Lola. Alla barn är inbjudna till Lolas fest!


Viktiga funktioner i spelet: - Lärande spel: Lär barn. Barnet lär sig läsa genom att skriva och skriva genom att läsa. Det gemensamma samtalet ger liv åt texterna, sätter dem i rörelse och ger barnet hjälp att bygga egna mentala bilder som stöd för förståelsen.


Den här boken ger en omfångsrik översikt över läs - och skrivutvecklingen från tidiga förskoleår till de första skolåren. Det är bra om både förälder och barn är delaktiga i det arbetet. Skriv ner konkreta förslag till åtgärder i olika skolämnen för de närmaste veckorna. Bestäm ett datum för uppföljning (förslagsvis efter 2-veckor) så att inte hela terminen går utan att det händer något. Se till att alla lärare är informerade om elevens läs - och . Den frågan kan vi, efter tio års arbete med att skriva egna ”texter” på datorn, svara ett klart JA på!


Det är bara att sätta igång och öva, det kommer att gå lättare och snabbare än ni kan ana att lära ert barn att läsa! Jag ska lära min son att läsa och skriva , för det klarar dom inte av i skolan !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.