torsdag 28 februari 2019

Ventilation stall krav

Erforderliga ventilationsflöden. Naturlig ventilation i ”varma” stallar. I dessa rekommendationer ställs krav både på byggnadstekniskt.


Grundprinciperna är de samma när man har naturlig ventilation. Skillnaden är att självdrag och vind är svagare än. När luften når fram till hästen skall hastigheten .

Ventilation och klimatförändringar. Möjligheter till energieffektivisering. Olika djurslag har olika krav på stallklimatet. När man arbetar med att förbättra.


Den bästa stalltemperaturen blir därför en kompromiss mellan flera olika krav. Det är teoretiskt möjligt att använda naturlig ventilation i de flesta stallar, men det saknas ibland lämplig utrustning. Kapaciteten hos anläggningar som bygger på skorstenseffekten beror i första hand på temperaturskillnader mellan stall - och uteluft samt på höjdskillnader mellan till- och frånluftsöppningar.


Oavsett om du planerar att bygga nytt stall eller renovera ditt gamla så har vi en ventilationslösning som passar dina behov.

För de tekniskt avancerade kraven finns även smarta styrenheter som hjälper dig att få full kontroll över ventilationens alla funktioner. Det är mycket att tänka på - kontakta oss, så ser vi till att det blir . Luftkvalité: Fast luftflöde (ibland också ett läge för forcerad ventilation ). Termisk komfort: Reglerbar värmetillförsel. Luftomsättning: Låg, typiskt ,– ggr timme. Utförande: Ofta kanalsystem och värmeväxlare.


Att inte låta förpröva ett stall där det finns krav på förprövning kan leda till förbud att hålla hästar i stallet. Redovisa hur stallet kommer att ventileras, dels direkt i ansökningsblanketten, och dels på plan- respektive sektionsritningar. Rita ut var till- och frånluftdon är placerade. Vilka ventilationsflöden som behövs . Underhåll av ventilation. Som hjälp för att undersöka om ventilation och stallmiljö uppfyller gällande krav kan man t ex använda Jordbruksverkets ”Vägledning för kontrollmyndigheter m. Stallgången bör vara rejält bre cirka meter re- kommenderas.


Den ska dessutom vara sopad och ren. I stallet bör varje sak ha sin plats. Om man läser Boverkets byggregler, BBR, noggrant finner man att krav på luftens kvalitet bara ställs i utrymmen där man vistas mer än tillfälligt.


Det uttrycks i BBR genom avsnitt 6:och 6:21 se nedan. Hårddras tolkningen finns det alltså inga krav i BBR på luftens kvalitet i utrymmen där man bara vistas tillfälligt, men det .

Byggherren har ansvaret för fuktsäkerhetsarbetet. Det är arkitekter, konstruktörer och entreprenörer som skapar och utför arbetet. Fuktsäkerhetsarbetet genomförs då av dem på uppdrag av byggherren som vanligen också är beställaren. Som byggherre är det då viktigt att ha insikt i kraven på fuktsäkerhet . God ventilation är viktigt, men tänk på att enkla lösningar ofta fungerar bäst. Det är inte avancerade värmeväxlare som vinner i längden.


Det här häftet är tänkt som en enkel vägledning för Dig som skall bygga stall eller. I ett stall med naturlig ventilation kan man bara ha luftintag i ytter- väggarna. Allmänna krav på häststall och lösdriftsstall för hästar.


För att kunna få jämn luftfördelning gäller det att . Stall och lösdriftstall för hästar ska finnas på ett sådant område där hästarna kan hållas i rörelse och användas och där hästarna har tillräckliga möjligheter att vara ute i paddocker och röra på sig. Det ska finnas ändamålsenliga och säkra gångvägar för . Innebär att ventilationsflödet under drifttiden kan variera, att ventilationen levererar just den ventilation som behövs för stunden. Som verifikat i upphandling Vid upphandling av styr- och övervakningssystem kan krav ställas på anbud att anbud utförligt bska eskriva hur kriteriets uppställda . Dessutom finns det gott om svängrum utanför boxplatserna. Bo Hannersjö noterar också belåtet att boxväggarna har en spaltöppning mot golvet. Det ger en bättre ventilation i boxen jämfört med slutna väggar menar han.


Något krav på mekanisk ventilation i stall finns inte, utan det duger med självdrag, . Många väljer att bygga själva men det finns en mängd olika färdiga stall - och boxlösningar på marknaden som uppfyller de krav som ställs. Många väljer idag lösdrift som alternativ för att hålla hästar, men faktum är att ett bra, fuktfritt stall med god ventilation även det erbjuder en fin miljö för . Jag har precis fått min stall godkänt men vad jag förstår så är beslutet kopplat till stallägaren. Tror du måste få ett eget beslut från Länstyrelsen. Det som är krav är boxmått, ventilation och galler, resten är rekomendationer om det inte är ett nybyggt stall. Glömde takhöjd som är krav.


Matplats – Håll dörren till matrummet stängd vid värmning av mat. Vädra ut matlukt, sprid inte till arbetsplatser! Kopiatorer och skrivare är förorenings- källor.


Ställ krav på ”ren teknik” vid inköp. Placera i eget ventilerat rum, så föroreningar inte sprids.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.