fredag 2 november 2018

Fjärrvärme returtemperatur

Returtemperaturen är ett bra mått på fjärrvärmens effektivitet. Den visar hur pass väl husen tillgodogör sig den värme vi skickar in. Ju lägre returtemperatur de sedan lämnar ifrån sig desto högre effektivitet kan det bli i hela fjärrvärme - systemet. Hög returtemperatur kostar.


Nu kommer vintern och temperaturen sjunker ute, så jag har lite funderingar.

Ska man sträva efter en låg returtemperatur. En sänkt returtemperatur innebär effektivare rökgaskondensering, mindre förluster . Orsak till hög returtemperatur. Gammal fjärrvärmecentral. För högt pumptryck på radiatorsystemet.


Reglercentralen felinställd. Feldimensionerade ventiler.

Styrningen ställd i manuellt läge. Nedsmutsade växlare, rost. SAMBAND MELLAN FLÖDESPREMIE OCH. I sitt examensarbete Värdet av ökad avkylning i Örnsköldsviks fjärrvärmenät har Elin Sandström, civilingenjör i Energiteknik vid Umeå universitet, tittat på betydelsen av en lägre temperatur på returvattnet i fjärrvärmenätet.


Resultatet visar att varje grads sänkning av returtemperaturen betyder en besparing för Övik Energi . Fjärrvärmeverkens villkor för effektiv och hållbar energianvändning ger skäl för. Genom att sänka returtemperaturen , det vill säga temperaturen fjärrvärme - vattnet har när det lämnar din fastighet, kan du få en bonus istället för avgift och därmed en lägre uppvärmningskostnad. Hög avkylning i fjärrvärmenätet ger många fördelar. En välskött värmeanläggning innebär en hög avkylning av vattnet och ett bättre värmeutbyte i din värmecentral. Förutom att du får en flödesbonus får du samtidigt en bra värmeekonomi och hög driftsäkerhet.


En hög avkylning betyder i sin tur att vi kan producera värmen . Tips och råd inför ny prissättning. Syftet är att få en enklare och rättvisare modell där det ska löna att energieffektivisera när produktionen är som dyrast och sämst för miljön. Tjäna på att vara effektiv.


Temperaturen på nätets returvatten bestäms till största delen av hur de anslutna fastigheternas fjärrvärme - centraler och värmesystem fungerar. Lägre returtemperatur ger minskade kostnader för både produktion och distribution.

För att motivera fastighetsägare att hålla returtemperaturen på en låg. Om många arbetar med att få ner sin returtemperatur blir dessutom hela vårt fjärrvärmesystem mer effektivt, eftersom värmen då tas bättre till vara och. Har du också frågor om fjärrvärme ? I övrigt finns förslag på hur man kan nyttja returtemperaturen för markvärme samt i bostadshus för viss del av uppvärmningen. Under antagandet att det inte finns några förluster eller att de är försumbara så är den energi.


Ny fjärrvärmecentral pressar ned returtemperaturen. Många saker går att debattera i. Läs gärna mer om Maxi Compact (PDF-dokument, MB) och låga returtemperaturer (PDF-dokument, 6kB). Du är varmt välkommen att.


Moderna centraler för fjärrvärme och fjärrkyla från Armatec och Alfa Laval. Ju större temperaturskillnad mellan fram- och returledning, desto bättre. Vid fjärrvärme ska returtemperaturen vara så låg som möjligt och vid fjärrkyla så hög som möjligt. En viktig faktor för att fjärrvärme ska fungera effektivt är att värmen utnyttjas optimalt.


Det är bättre att ta tillvara all värme ur en mindre mängd fjärrvärme - vatten än att bara utnyttja de högsta värmegraderna i en stor mängd vatten. Därför får den som dimension- erar sin fjärrvärme rätt, med en returtemperatur under. FVB har statistik över temperaturni- vån från nästan svenska fjärrvärme - företag.


Idag ligger årsmedelvärdet på returtemperaturen på 47°C, men span- net mellan den bästa . Företaget förser Bollnäs, Arbrå och Kilafors med fjärrvärme och bedriver bredbandsverksamhet. Examensarbetet innefattar hp för. Den håller omgivningen ren och bidrar till boendetriv-. Fjärrvärme är en naturlig uppvärmningsform i finländska tät- orter.


Om värmesystemet är väl injus-. Låg returtemperatur ger vinster i flera steg. Värmeverkens flödesavgifter och returtemperaturavgifter är baserade på fakta .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.