måndag 26 november 2018

Odla korn hemma

Jag tänkte prova odla korn och vete till bröd. Men jag har ingen häst, och vill helst slippa leja en traktor. Det rör sig inte om några stora mängder, men jag har ingen aning vad som behövs göras vid spannmålsodling.


Vad kan man odla inomhus till hönsen? Lite allmänna spannmålsfrågor.

Spannmål till husbehov - Handbok handbok. Hur stor yta behöver man odla på? Definitionen husbehov är här lite luddig. Tänker man odla spannmål så att man kan fodra sina djur med det eller tänker man odla så att man har eget brödvete och möjlighet att brygga eget öl?


Moderna vetesoreter ger ca 6ton per hektar och korn ger mellan och ton . Vilka sädesslag bör man. Jor klimat, odlingsområden. Korn , havre och råg går att odla på de flesta jordar, medan vete är mer krävande.

De flesta mer primitiva vetearter är dock inte lika krävande som vanligt vete. Säd har ett ganska ytligt rotsystem, så det räcker med en ganska grund dränering. Korn har störst behov av dränerad . Så mycket kommer vi naturligtvis inte göra av med men det är liksom inte rationellt att odla mindre än så. Vi tar så mycket vi behöver och resten går till foder. Det är också problem att torka så lite korn så vi hoppas på torrt och gynnsamt väder i augusti så att vi kan tröska utan att behöva torka maskinellt.


En rågåker i trädgården. En liten råg (eller korn ) åker skulle jag vilja anlägga hemma i Enskede. När sår man råg och var kan man köpa små kvantiteter med utsäde? Den snigel som ställer till med störst problem i trädgårdarna är den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som den också kallas.


Jag har sökt information på nätet men inte hittat . Den är ganska lik vår svarta skogssnigel men färgen varierar och snigeln kan vara allt från röd till brun och svart. Att den kallas mördarsnigel beror på att den är otroligt glupsk och den är . Att odla sina egna grönsaker hemma behöver inte vara svårt. Vi lär dig steg för steg hur du gör för att få en grönare vardag. Odling med grus och gräs har möjligheten att från grunden förändra hur vi odlar.


Men även i Sverige kan du odla denna så omtyckta frukt.

Tillsammans med korn och vete hör fikon till människans allra första grödor. Gödselvattna med flytande växtnäring eller några korn hönsgödsel varannan vecka om du inte använt långtidsverkande gödselmedel. I så fall börjar du istället gödselvattna någon gång i juli eller om blomningen och den friska grönskan börjar avta. Mellan gödselvattningarna behövs naturligtvis vattning allt efter behov och . Fins det någon där ute som mälter sitt egna korn ? Själv har jag hållit på med det i många år.


Vore kul om man kunde byta lite. Den andra varianten kallas för kondenstumlare och det är en sådan de flesta av er har hemma i bostaden. Här reciruleras luften runt och . Att skörda korn är ganska omständligt om man saknar maskiner avsedda för ändamålet.


Det är mycket ovanligt att bryggare, även stora sådana, går så långt som till att odla sitt eget korn. Däremot börjar det bli vanligare med ölentusiaster som mältar kornet själva. Nu när det finns ett så stort intresse för att brygga egen öl . Vad mineralerna består av och hur stora dess korn är påverkar om jorden blir tung och lerig eller sandig och lätt. Olika grödor passar i olika jordar. För att skapa en mötesplats där barn vill delta och känner sig hemma kan inslag som talar till barns nyfikenhet och äventyrslust planeras in.


Att vara självförsörjande på . Det finns så många fina sorter av majs att odla. Precis som med andra grönsaker vill jag gärna odla majs av flera sorter. Men med majs är det svårt eftersom de gärna korspollineras om de står i en trädgård där det odlas flera sorters majs. Det som kan hända om olika sorter står i samma . Här ligger nu en gigantisk trädgård – i ett riktigt. Efteråt har han förstått att det om möjligt var svårare att odla här än hemma i artfattiga Örkelljunga.


Inlandsisen har skrapat av all mark i en remsa från . Och det går faktiskt – tvärtemot vad många kanske tror – att odla nästan vad som helst i sand. Den som betvivlar det kan bege sig hem till Peter Korn utanför Eskilsby utanför Göteborg. Hit kommer besökare från hela landet för att se den botaniska trädgård som Peter har ägnat de senaste sex åren åt att . Insekter anses vara mycket lättare och hållbarare att odla vilket då i sin tur skulle vara snällare mot miljön.


På ett flertal håll i världen är d. Med ett tillskott på ett restaurangbesök då och då, som serverar mer eller mindre samma sak som man äter hemma , fast med mer fett, salt och socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.