torsdag 22 november 2018

Köra skylift utan utbildning

Det betyder att ett utbildningsintyg ger inte automatiskt rätt att man får köra lift, utan det skall kompletteras med ett körtillstånd. Vi skickar alla montörer på kurs för att köra mobila platformar. Enligt Arbetsmiljöverkets regler står det inte specificerat att kursen måste upprepas utan det står lite luddigt att arbetsgivaren ska se till att man har rätt kunskap.


Krävs det utbildning för att arbeta med mobila arbetsplattformar och i skylift ? Både operatörens och medföljares utbildning bör ge förutsättningar för att göra en korrekt riskbedömning i varje situation och i en nödsituation kunna manövrera arbetsplattformen till en säker position utan fara för någon.

LLP, eller tillämpliga delar av denna, utgör en god grund för en sådan utbildning. I Danmark måste man ha fallskydd när man använder skylift. I Sverige är det frivilligt. För att visa att man har den kunskap som krävs så kan man gå en speciell liftutbildning, och många av de företag som hyr ut skyliftar kan erbjuda en utbildning som täcker detta ämne.


Utöver detta finns det även andra regler som ska följas när man hyr en skylift. Om liften väger ton som max så får man köra den om man . Ja, det finns krav på utbildning och att de praktiska och teoretiska kunskaperna dokumenteras. Det är arbetsgivarens ansvar att bedöma om den utbildning och de kunskaper som arbetstagaren har är relevanta och tillräckliga.

Arbetsmiljölagen ställer krav på behörigheten och du som kör saxlift och skylift och andra liftar ska ha ett giltigt utbildningsbevis. Behöver den som åker med i ”korgen ” ha en utbildning , liftkort? Och det stämmer att du inte får köra skylift utan ett skylift -kort som du får efter en dags utbildning (som eg är helt menigslös), brukar ingå på byggprogramen ibland så inte omöjligt att grabbarna hade kortet. Annars blir det jobbigt för skolan. Förstår inte hur de lyckades välta liften, iofs inte omöljilgt om de fyllt . Ni som målar hus- skylift ? Göra egen byggnadsställning?


Jo jag undrar hur många av er här inne använder ofta skylift när ni är ute och jobbar och i så fall hur många vet att det krävs licens för att köra en. Privat för att måla huset får du använda skylift utan licens enligt min arbetskamrat som nyss gick den kursen, det är samma sak med farligt gods och liknande. Du får inte köra korgen utan utbildning , och ABSOLUT INTE köra korgen ifrån maskinen, du måste stå i korgen. Vidare måste det även finnas någon. Användare av truck och skylift ska enligt arbetsmiljöverket ha ”tillräcklig utbildning ” för att få använda truck, skylift och arbetsplattformar.


Det är en kurs för förare, arbetsledare, platschefer samt personer som i sitt arbete behöver kunskap om liftar och de arbetsmiljömässiga regler som gäller kring dessa. Stenungsun Stenungsund Mobilarbetsplattform, Skylift, liftutbildning – Motivera Utbildning AB. LUR:s kontrollant var hos oss i höstas och vi uppfyller alla de krav som ställs på utbildningen och följer liftläroplanen.


Denna utbildning är det som krävs för att du skall få köra skylift , bomlift.

Det finns två undantag i liftutbildningen, det är de som går på . Kursen är en auktoriserad utbildning för liftar enligt Liftutbildningsrådet. Målet med utbildningen är att operatören ska: Känna till hur man kör på ett säkrare och mer riskmedvetet sätt. Min sjuåriga dotter klarar utan minsta problem av att köra min skylift och när vi hyr ut den ger vi alltid en kort utbildning i hur man använder en skylift. Så se bara till att företaget du hyr av visar hur du använder skyliften och se även till att de har ett nummer dit du kan ringa och få hjälp om det skulle behövas. Många olyckor inträffar vid arbete med mobila arbetsplattformar.


Fel hantering eller bristande kunskap om riskerna är ofta orsaken. Kunskap som hjälper dig minska och minimera antalet olyckor. Vår utbildning lär ut en säkrare hantering av mobila arbetsplattformar (skylifts) sk. Skulle du missa något moment i utbildningen kan du komma tillbaka igen utan extra kostnad.


Uppfyller era utbildningar kraven i TLP10? Du får då en heltäckande utbildning som hålls av en certifierad truckinstruktör. Ett truckkort från Truckverket ökar . Några har utbildning sedan tidigare men inte kortet. Andra har tagit AB-kort och de jobbar ibland från skylift utan E-kort.


Vad säger lagen och försäkring om detta ? Först vid en eventuell stämning kan det komma fram hur lagen tolkas. För att få köra en teleskoplastare behöver man ha ett utbildningsintyg eller ett yrkesbevis från Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA), som är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn. Några av grundkraven för att få gå en utbildning för teleskoplastare är att man .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.