torsdag 8 november 2018

Varför harvar man åkern

Vid plöjning vänder man det övre jordskiktet. Torvlagret vänds ned och jordlagret läggs i dagen. På så sätt underlättas förmultning i, växtnäring tillgängliggörs för utsäde och det underlättar för utsädet att myllas. Det är alltså en kraftig markbearbetning, beredningsinsats.


Man ger också marken och åkern.

Harvar skiljer sig från jordfräsar genom att de bearbetar hela markytan och inte bara smala sängar där grödan planteras. En speciell typ är broddharvning, som. Men det är ofta bara korta sträckor mellan fälten som bönderna måste köra sina traktorer på den stora vägen.


För att kunna sprida sin gödsel på åkern , har bonden en vagn som han kopplar till traktorn. Ibland kan man få harva extra på vissa fläckar som är hårdare eller extra knöliga. Själv brukar jag köra med knivfräs första vändan efter plöjning, då räcker det ofta med en fräsning och 1-vändor med harven - det finns ju roligare saker att göra än att sitta i traktorn och köra runt på åkern.


Man harvar och plockar sten 2-gånger beroende på jord och vilken gröda man ska ha. För att fördela den blivande grödan jämnt över åkern använder bonden en såmaskin som dras av traktorn.

Såmaskinen fördelar utsädet i rader, på rätt djup och täcker därefter över med jord. Med såmaskinen sår man både frön, korn, ärter och bönor. Sådd sker både under hösten och under våren. Vad är det för jordart du har? Ta gärna nån bild för det kan underlätta med ideer både på redskapen och på åkern där du har försökt och harva.


Men när vårbruket sätter fart blir det en av bondens mest intensiva perioder på hela året och det kommer att pågå under flera veckor. Det blir ofta tidiga morgnar och sena kvällar ute på åkrarna. Man harvar för att jämna till fåror efter höstens plöjning och förbereder en såbotten.


Det händer att man jämnar till . Till slut gick det inte att skjuta upp längre. Det var dags att lägga om vallen på två små åkrar. Vi har bävat inför att hantera åkermark på allvar.


Det kan bero på att vi inte vet hur man gör, men det gäller ju nästan allt vi håller på med på gården. Kanske är det för att hela grejen med att plöja, harva och så är . Jag försökte själv att plöja med min MFmen insåg ganska snart att det var övermäktigt den lilla traktorn så grannen och hans Valtra med vändplog ringdes in. Nu ligger åkern färdig för harvning och jag har bara en gammal s-pinneharv att tillgå.

På sina ställen är tiltorna ganska stora och jag betvivlar att . På våren bör du harva eller kultivera fältet där du ska sätta potatis så djupt att jorden blir lucker och varm. Genom att använda kupfräs får du snabbt upp värmen i marken samtidigt som det ger en jämn och lucker jord. Om du djupkultiverar utvecklas potatisens rötter bra och tränger lättare ner så att de kan ta upp vatten och . För att fröna som man sår ska kunna gro är det viktigt att de placeras i lagom fuktig jord och att jorden är sådan att den kan behålla fuktigheten kring kärnan. Det är det effektivaste sättet att harva en åker två gånger, då jag ( i teorin) aldrig harvar någon del av åkern mer än två gånger.


När man harvar så svettas man. Om man nu inte råkar ha en modern traktor utrustad med AC, vilket vi inte har. En annan viktig sak värd att nämna är att om man inte siktar på att drabbas utav tröskdammlunga, ser man till att hålla hytten och fläktarna stängda, härav behovet av medhavd . Under det att harvar av olika slag tidigare var de vanligast använda redskapen vid tillredning av åkern till sådd , har under de senaste årtiondena olika typer av sladdharvar och . Alla djur ska ha mat och korna ska mjölkas.


Bonden börjar jobba tidigt på morgonen. Korna trivs bäst om samma saker händer varje dag. Därför blir de mjölkade samma tid och får mat samma tid varje dag.


En mjölkko måste mjölkas minst två gånger varje dag, året om. Vi tänkte så nytt bete i höst. Behöver tips på hur man gör. Plöja, strö gräsfrön, och sen harva.


Men se pådet som åkern , som bonden brukar. Jo, bonden plöjer åkern. Han plöjer inte, hanharvar inte,hansår inte, han skördar inte. Gud ger regnet och Gudger växten.


Hangör det bondeninte kan göra. Den kompletterades med en l årdar hade ofta rul. O ang s ånd gåsfotslíknande billar och att, gårdens normala harvbest är pin- r, d harva innharv. Jag skrev ju i inlägget häromdagen att vårbruket äntligen var över. Då fick jag en fråga i kommentarerna om vad vårbruk är.


Han är totalt okontaktbar och han äter, skiter och sover i traktorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.