fredag 28 december 2018

Damm i lungorna symtom

Många yrken medför inandning av mycket damm , och detta kan med tiden leda till fibros i lungorna. Det är typiskt att lungorna bara utsöndrar en liten del av de partiklar som andats in och därför fortsätter partiklarna att utöva sin effekt i lungorna under många år efter det att exponeringen för dammet har upphört. Dammlunga eller pneumokonios orsakas av inandning av damm. Lungorna blir förhårdnade. Sjukdomen kan se olika ut beroende på vilket skadligt ämne som inandats.


Pneumokonios kan uppdelas i asbestos, silikos och antrakos.

Det är den äldsta kända arbetsrelaterade sjukdomen i lungorna och orsakas av exponering för inhalerade partiklar av kisel eller kvarts, främst från kvarts i klippor, sand och liknande ämnen. Höga dammhalter förekommer bland annat på byggarbetsplatser. Damm och svetsrök ger effekter som kanske börjar . Den typiska orsaken är exponering för dammiga miljöer. Symptom inkluderar en kronisk hosta, slembildning och andnöd. Symtom är krampaktig hosta, slem i lungorna , andnöd . Hostan produceras på grund av irritation kommer att kasta pulvret i glasfiber tillsammans med slem från lungorna och halsen.


I processen kan glasfiber producera bronkitliknande symtom.

Slem kan vara mörk grå eller brun. Inandning av glasfiberdamm kan utlösa en astma episod hos personer som är kända astmapatienter. Stenhuggaren Sven Johansson levde med silikos i år utan att veta om det. Han hade röntgats vart femte år, men sjukvården missade förändringarna på lungorna.


Så han fortsatte i den dammiga miljön. Till slut förstod läkarna att något var fel och opererade bort en bit . Damm , mögel, lösningsmedel och andra ämnen i luften är ofta orsaker. Sjukdomar i lungor och luftvägar som följd av miljöexponering är beskrivna sedan flera hundra år tillbaka. Hälften av de remisser som kommer till Arbets- och miljömedicin gäller patienter med symptom från luftvägarna. Det vanligaste symtomet är att man lätt blir andfåd ibland trots att man inte anstränger sig.


Man kan ha ont i till exempel bröstkorgen eller magen. Den ena hinnan sitter på insidan av bröstkorgshålan, den andra sitter på lungorna. Höga halter av mögeldamm i luft- en kan orsaka influensaliknande symtom efter cirka fyra till åtta timmar.


Damm från fåglars vingar (även burfåglar hemma) kan också orsaka allergisk alveolit. Klicka på bilden för att se hur lungorna tar stryk av mögelsporer, stendamm och asbest. Observera att sjukdomarna är mer diffust placerade i lungorna.


De röda bollarna markerar.

Orsaken är ofta damm , mögel, lösningsmedel och andra ämnen i luften på arbetsplatsen. Kopplingen mellan astma. Läkaren lyssnade på hennes lungor och undersökte hennes hals. En förkylning som håller i . Hypersensitivitetspneumonit är en interstitiell lungsjukdom orsakad av upprepad inhalation av organiskt damm (eller lågmolekylära kemikalier) som individen tidigare blivit sensibiliserad mot. Exponeringen leder till en immunmedierad inflammatorisk reaktion i lungan.


SYMTOM och KLINISKA FYND. Damm med biologiskt ursprung kan innehålla bland annat djurproteiner, bakterier och mögelsporer och kan i höga halter ge infl uensaliknande symtom , så kallat ODTS (Organic Dust Toxic Syndrome). Långvarig inandning kan ge inflammatoriska förändringar i lungan som forskarna kallar allergisk alveoit, men som inom . Termen ” damm ” har ingen exakt vetenskaplig innebör men definieras ofta om ett fast ämne som har brutits ner till pulver eller små partiklar.


Storleken på partiklarna är lika viktig som dammets egenskaper när man ska fastställa huruvida det är skadligt. I allmänhet är de farligaste typerna av damm sådana med mycket små . Om man andas in organiskt damm ofta eller länge, kan det leda till inflammatoriska förändringar i lungan. Detta tillstånd kallas för allergisk alveolit och medför risk för bestående nedsättning av lungfunktionen.


Partiklarnas art (farligast är kvarts och asbest, se även upp med kol, kalk och aluminium). Silikos utvecklas oftast efter en latenstid mellan och år och ger i första hand symptom i form av andfåddhet. Folk kunde inte undvika att andas in damm och smuts flera gånger i hans lungor och denna inflammation orsakar alveolerna (små fickor för att hålla luften i lungorna ). Inhalationspulver i mängder.


Feber indikerar princip närvaron av en infektion, speciellt vid samtidig ovanstående symtom. Det bör noteras att en feber över . Orsakas av inandning av damm , innehållande kristallin kvarts (kvarts). Vid akut silikos Sjukdomen förekommer inom. När kvartsdamm kommer in i luften, det kan komma in i lungorna.


Ackumulerat damm orsakar. Närvaron av följande symtom inte alltid anger förekomsten av akut silikos. Dessa symtom kan orsakas av . Med en ny metod går det att mäta vad som egentligen fastnar i våra lungor. Författare: Jakob Löndahl.


Teori av skimrande damm. Ett av de frågetecken som måste. Till att börja med har vi mätt hur mycket partiklar som stannar kvar i lungorna vid olika grad av ansträngning.


Trettio frivilliga fick andas i . En katt med astma får i varierande grad ansträngd andning. Symtom i form av hosta, nysningar och att katten andas med öppen mun förekommer också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.