söndag 23 december 2018

Värderingar i livet exempel

Instrumentvärderingar kan vi också kalla medel, de är saker jag värdesätter, men om vi gräver lite djupare så är de medel eller instrument på vägen till mina tillståndsvärderingar. Ett exempel på en instrumentvärdering är pengar. Följande lista med värderingar som Steve Pavlina har skapat kommer hjälpa dig utveckla en tydligare bild av vad som är viktigast för dig i livet , som förklarat i artikeln Att leva sina värderingar. Skriv helt enkelt ut denna sida, markera de värderingar som tilltalar dig mest, och sortera sedan listan i prioritetsordning. Välj ut dina fem viktigaste värderingar , de som påverkar ditt liv mest.


Vilken värdering är allra.

Nu ska du få göra en övning med dina fem viktigaste värderingar. Om renlighet är en värdering som är viktig för dig, kanske du kan vara nöjd med en till exempel , för att du ska slippa städa hela tiden. Det är moraliska eller etiska principer som vi anser vara viktiga och goda och som till exempel gäller förlåtelse, ärlighet, frihet, kärlek, respekt för livet och självbehärskning. Våra värderingar påverkar därför vårt uppförande, våra prioriteringar och våra relationer och även hur vi fostrar våra barn. Utan värderingar kan livet kännas väldigt tomt och poänglöst.


Så börja med att ta dig en funderare. Hur skulle alla vid det här bordet svara om de fick beskriva dig som person, dina år i livet och er relation? Med andra or hur vill du bli. För att ta ett personligt exempel då: Jag, egenföretagare som jobbar .

Yttre motivationsfaktorer består av yttre belöningar som till exempel lön, status, eller möjligheten att undvika ett straff eller uppnå ett visst mål (inte mitt eget). Den värderade riktningen innebär att man genom reflektion om sina värderingar ska komma fram till vad man tycker är viktigt att prioritera i livet och arbetet och hitta . Personliga värderingar , sju nycklar för Kenth Åkerman. Att tänka i nya banor och fundera på sitt liv i ett större perspektiv förknippas ofta med specifika datum eller större händelser.


Antingen inför ett nytt år eller i samband med en stor förändring i livet. Till exempel att gifta sig, att bli förälder, ett nytt arbete eller byte av bostad. Oavsett orsakerna till varför du . Starka band och värderingar stärks på detta sätt.


Lär dem att det finns viktiga saker i livet som är värda att kämpa för och att man alltid ska försöka bättra sig. De borde veta att alla ord som yttras har en mening, till exempel bokstavligt eller bildligt. Trygghet eller stabilitet? Definiera också varje värdering med en tydlig mening.


Exempel : ”Äventyr = AW prova nya saker, se nya platser och träffa nya människor ”. Hälsa = AW utvecklas, ta hand om kroppen och känna lycka. Fundera sedan på vika justeringar du behöver göra i livet för aW hedra dina värderingar mer. Det här kanske förvirrar lite nu, men vi ska hålla isär mål och värderingar. En värdering är något du värderar, en riktning i livet som du vill gå mot (till exempel västerut, eller vara en god vän), och som du aldrig kan komma fram till en gång för alla (det vill säga, du kan alltid fortsätta gå västerut, eller fortsätta vara en god vän).


Om jag till exempel tycker att det är viktigt att ta hand om naturen. Fundera på vad du gör när du upplever att livet bjudit på lite extra kvalitet.

För sjätte året i rad kartlägger Sverigestudien svenska folkets värderingar. Det viktiga är att hitta de värderingar som är viktiga i livet. Detta är hur svårt som helst. Några exempel på hur tankarna går. Konkret exempel på handling kan vara att jag måste ringa ett samtal, något jag inte känner mig trygg med.


Det svåra är att få fram mina värderingar i livet. Genom att ringa in sina värderingar blir man varse vad man tycker är viktigt i livet. Jag är ju mån om andra, . Att fundera över: Vad håller du högt?


Det är viktigt att vi inte blandar ihop värderingar med moraliska bedömningar. Vi har alla idéer om vad som är viktigt i livet , kvalitéer som vi sätter värde på. Vi kanske värderar till exempel ärlighet, frihet eller lugn och ro.


Värderingar återspeglar vår tro på hur livet bäst kan levas. Moraliska bedömningar tänker vi om . Andra värderingar växer fram med tiden. Det är även möjligt att dina värderingar skiljer sig åt beroende på om det handlar om ditt arbetsliv eller privatliv. I ditt privatliv kanske det är viktigare för dig att värna om miljön medan detta inte är någon som påverkar ditt val . Tänk efter och skriv ner ett påstående per värdering.


Finns det några värderingar som du saknar på din lista? Se över listan, skriv in dina . Kanske sådana som rör just det sociala livet ? Utför man gärningar som baseras på rådande ideal i sagan, till exempel mod och manlighet, då växer hedern. Trots att kvinnor kan påverka familjens heder är det männen.


Men vi måste vara försiktiga när vi sträcker dessa normerande värderingar ut ur sagan till livet på Island. Det finns stor anledning att se dessa manliga .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.