måndag 31 december 2018

Gallervält gräsmatta

Du kan förstås använda en vält också, helst en gallervält. Det viktiga är att ytan blir jämn. Gräs trivs bäst på sandig jord. Har du lerjord hemma är det därför bra att blanda ner sand. Strö ut gödningsmedel, speciellt avpassat för att användas före sådd.


För att undvika fotavtryck kan man lägga en planka på den redan lagda gräsmattan och arbeta utåt.

Lägg gärna en tyngd på gallervälten för att öka trycket. Omedelbart efter att läggningen är klar, vattnar Du. Jag försöker få jorden platt, för att anlägga gräsmatta. Använd gärna en såmaskin så får du bäst spridning på gräsfröna.


Man ska så både på kors och på tvärs, för att inte få mistor. Efter sådden välts jorden åter igen med en gallervält så att alla frön får kontakt med jorden. Här får du tipsen du behöver när du ska så gräsmattan och vad du behöver tänka på för att få ett lyckat resultat.


Bästa tiden för att så gräsmattan är antingen på våren eller under sensommaren och hösten. Ett bättre sätt att mylla är att köra över med en vält, vars yta består av ett kraftigt nät, därav nätvält eller gallervält.

Här får du snabba tips på hur du får en sliten gräsmatta i gott skick igen på 6-dagar. Välta med nätvält ( gallervält ) eller stöt till med kratta uppifrån. Börja vattna så fort en yta är färdig. Vattna rikligt så att gräsmattan blir genomblöt.


När du är klar, vältra ytan med en gallervält så att gräsrötterna får kontakt med underlaget. Spara allt finlir till sist, det viktigaste är att rulla ut gräsmattan fort. Använd en morakniv eller en förskärare när du skär kanter och snyggar till.


Kommer mitt gräs att växa? Gräsmatta – hur lång ti vilken sort och kostnad? Hur hårt får jorden vara packad? Weibulls: Att så en gräsmatta weibulls.


Hur anlägger man en gräsmatta ? Hur lyckas man med att så gräsmatta ? När är det bäst att så gräs ? Varför ska man så gräs på hösten? Gallervälta så att fröna får bra kontakt med jorden. På mindre ytor kan du klara detta med hjälp av avigsidan på en . Henrik reparerar gräsmatta.


Välj en gräsblandning som passar platsens förutsättningar.

Följ doseringsmängden på förpackningen. Arbeta försiktigt över hela den nysådda ytan med krattan för att fröna ska få bra kontakt med jorden. På större ytor kan man använda en gallervält.


Det är mycket man bör tänka på när det gäller att så gräs , både innan och under arbetets gång. Se hur du anlägger en gräsmatta. Dela gärna upp ytan i mindre partier så att det blir lättare att dosera fröet.


Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor. Mylla försiktigt ner fröna med en kratta. Platta till gräsmattan med en gallervält så att fröna får ordentlig kontakt med jorden. Tips: Om du inte har någon gallervält , använd en lastpall som du drar runt och plattar till marken med.


Steg 2: Rulla ut färdig gräsmatta. Tänk på att rulla ut gräset så att . Grundgödsla samtidigt med ett trädgårdsgödsel (PK-gödsel). Följ anvisningarna på förpackningen. Kratta ut ytan där du ska anlägga gräsmatta så att den bli helt jämn. Ta bort alla stenar, rötter och grova klumpar.


Välta ytan med gallervält och vattna några gånger så att jorden ”sätter sig”. Finjustera med kratta eller en bräda så att det blir så jämnt som möjligt. Luckra ytan med en kratta innan . Man bör inte sjunka ner mer än en centimeter när man går på den planade och plattade ytan. Då bör man trycka till den lite till så att det inte bildas ojämnheter i gräsmattan med en gång.


Då räcker fröna till den yta som utlovas på fröpåsen. Självklart lånar vi ut både gallervält och såmaskin till de kunder som köper gräsfrö hos oss, säger Petter. Petter tips för en fin gräsmatta : -Gödsla tre gånger om året, med gräsmattegödsel. Kompletteringsså kala fläckar med rätt gräsfrön – eller bryt av med . Vad behöver jag veta innan jag ska lägga gräsmattan ? Ta reda på hur många kvadratmeter ytan är som gräset ska ligga på.


Du bör även förbereda underlaget då man när gräset är levererat har dagar på sig att få ut det. Både gallervält och slätvält finns att låna . Vi har storlekar i Stockholm och den lilla modellen i både Uppsala och Eskilstuna. Båda modellerna har ett tråg där du kan lägga vikter som exempelvis stora stenar eller liknande. Den lilla modellen kan få plats i .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.