tisdag 25 december 2018

Regnskogsskövling konsekvenser

När skogen försvinner kan den inte längre leverera ekosystemtjänster till samhället. Ekosystemtjänster är nyttor våra mänskliga samhällen får från ekosystemen, oftast helt gratis. Skogar levererar många viktiga . Skövlingen innebär inte bara förödande konsekvenser för de djur, växter och människor som lever i och kring skogarna, utan alla människor världen över.


De organisationer, däribland WWF, som aktivt arbetar med att försöka förändra utsikten för vår regnskog , slår gång på gång larm om utrotningshotade . Vad händer om all regnskog skövlas?

Sandra Hur påverkas klimatet av att regnskogen huggs ner? Kan skövlingen ge upphov till naturkataastrofer ex. Frågan är annars inte om det blir en katastrof, utan hur stor den blir, hur snabbt den kommer och var den kommer att slå hårdast. Läs om regnskogen på Världsnaturfonden WWFs hemsida och hur vi tillsammans kan rädda världens regnskogar!


Regnskog (i det nedre vänstra hörnet) VS. Ca av regnskogsarealen i Indonesien och Malaysia ligger på torvmark. Torvmark är lager av mossa och andra osganiska material som har dött men på grund av . Skogsskövling är vanligt i fattiga länder där svedjebruk är vanligt.

Amazonas är ett område där mycket skogsskövling förekommer. Snabb avskogning förekommer i dag i tropikerna, särskilt av tropisk regnskog och mangroveskog. Just nu avverkas enorma ytor artrik regnskog på Borneo, världens tredje största ö. Varje år avverkas mer än miljoner hektar tropisk regnskog - det är mer än tre gånger Danmarks yta. Något som kommer få förödande konsekvenser för klimat och djurliv om inte avverkningen bromsas nu.


Var finns det regnskog ? Som en mäktig grön gördel virar sig regnskogen kring jordens breda midja. Hälften av världens regnskogar utbreder sig över Amazonflodens och Orinocoflodens vatten i Sydamerika. Intensiv kött-och mjölkproduktionen får allt mer förödande konsekvenser för samhället och miljön, enligt en ny ”Meat Atlas”, Kött Atlas publicerad idag av Jordens vänner Europa och Heinrich Boell Foundation.


Vårt sätt att producera och konsumera kött och mejeriprodukter behöver ett radikalt nytänkande. Ju mer vi hugger ned regnskog , desto mer kol till koldioxid hamnar i atmosfären. Detta bidrar till klimatförändringar. Ingen vet vilka konsekvenser detta kan leda till, utan det är något framtiden får avgöra.


När regnskog försvinner utrotas arter. Utan den biologiska mångfalden fungerar inte ekosystemen. Varje dag försvinner en del regnskog lika stor som New York.


Tropiska regnskogen har ett komplicerat ekosystem som bygger på ett samspel mellan skogens organismer.

Naturliga händelser (störningar) som stormar och bränder ökar endast mångfalden medans mänskliga ingrepp kan ha större konsekvenser. Enligt FN:s klimatpanel står avverkningen av skog för ungefär femtedel av dom globala utsläppen av växthusgaser, det gäller särskilt den storskaliga avverkningen av tropisk regnskog , det här för att mycket av den skogen används som bränsle och eldas upp, därmed frigörs koldioxdid. RSPO-systemet är för svagt. Erika Bjureby vid Greenpeace till SVT Nyheter. Företagen som levererar certifierad palmolja till Sverige sätter eld på regnskogarna för att på ett billigt och.


I regnskogen så är det mycket företag som arbetar med att skövla ner regnskog och anställer också några av lokalbefolkningen. Ungefär tre fjärdedelar av sojan som odlas i världen. Man borde öka turismen till . Odlingen får konsekvenser för klimatet eftersom koldioxid frigörs när skogen skövlas och savannen uppodlas. Stora mängder konstgödsel, som är mycket. Mer kött och soja – mindre regnskog.


En rapport om svensk import från Brasilien. Palmolja finns i väldigt mycket. Snacks, godis och smink. Den storskaliga palmoljeproduktionen har förödande konsekvenser för människor och miljö.


Lär dig mer om hur palmolja produceras och varför det är viktigt att produktionen blir bättre. Bakom de enorma plantagerna med oljepalmer döljer sig skövling av regnskog. Universeums regnskog är en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog , alltså en neotropisk regnskog. Här är det varmt och svettigt!


Temperaturen i en neotropisk regnskog är 20–grader Celsius under hela året. Men temperaturen uppfattas som högre på grund av att den relativa luftfuktigheten ofta är över procent . Under den dryga timma som eleverna tillbringar i biblioteket får de lukta, känna, tänka, räkna och resonera om rökningen och dess konsekvenser. En burk full av fimpar skickas runt.


Alla rynkar på nästan och skickar den raskt vidare. Jag hoppas att eleverna fortsätter att diskutera vad de varit med om när .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.