fredag 7 december 2018

Slå ner stolpar brygga

Nov Ibland känns det att man inte är så himla vältränad men hur fasiken ska man lyckas slå ner stolparna till bryggan. Den ena är genom att man pålar en brygga , det vill att man slår ner stolpar i botten. Det är kanske det vanligaste sättet man gör det på.


Fördelarna med en pålad brygga är att det inte påverkar miljön . Problemet är att med åren har de där stolparna tryckts upp av isen och vi skulle nu behöva driva ner dom. Botten består av dy och det är inte djupt, runt 5m.

När vi från början fick ner stolparna . Grannarna har sina bryggor på stålrör som slagits ner i bottnen, ser ut att vara( från minnet) 60mm galvade rör(typ sådana som vägskyltar sitter på), finns det risk för att isen höjer dem under vintern? Man vill ju helst slippa stå och slå med slägga varje år. Det skall också tilläggas att exempelvis påla ner med . Staket på brygga - hur fästa stolparna?


Jun Tips till brygga och landgång posts Apr Slå ner stolpar för plank - fungerar det? Den här konstruktionen lämpar sig bäst till mindre bryggor. May Bygga brygga men hur?


Bockarna fixeras på botten med några tunga stenar.

Vintertid tas bryggan upp. Måste sätta nya pålar (både akterpåle och bryggpålar) Jag har tänkt att sätta varmgalvade rör ner i lerbotten för att sedan trä över paströr i större dime. Och landgången kommer bli rätt lång så jag vet inte om jag ska ha tryckinpregnerat där oxå,jag har tillgång till sågverk och hur mkt virke som helst. Hur slår man fast stolpar ner i sjöbotten,botten är . Jag ska slå ner ett par långa stolpar i marken, men hur gör jag? Det går inte att nå upp med en slägga och det är svårt att stå på en stege och knacka ner dem.


Vi har även st mudderverk av märket Watermaster som är sjöklara att hjälpa just er vare sig det gäller att röja undan vass, flytta de där stenarna som alltid ligger i vägen för eran båtplats, slå ner stolpar till er brygga. Muddring är schaktning under vattnet. Det kan vara att gräva eller suga upp material.


Om bryggan är ”rätt” byggd (pålar kloss mot däck, alltså ej genomgående som pollare), kan man driva tillbaka de berörda pålarna genom att köra en markvibrator ovanpå däcket. Stolparna W kan vara av rundvirke eller sågat 1x 1alter- nativt 1x 1beroende på bryggans storlek. De slås ner i botten med en kraftig slägga eller en hejare. Det går bra att göra från en båt där man kan stå högt över vattnet. Ett annat sätt är att slå ner stolparna genom vakar då isen ligger.


Har du ett äldre hus vid vattnet och skall bygga brygga , satsa på en traditionell konstruktion som pålbryggan eller stenkistan. I riktigt gamla stolpar kan det mesta av giftet ha försvunnit. På vårkanten kan man behöva efterslå pålar som isen lyft eller slå ner nya för att ersätta skadade.


I morgon ska jag och några gubbar hjälpas åt att snygga till vår gemensamma brygga. Ta en lite kraftigare båt, tyng ner tex akter med lite kompisar eller annat.

More from happyride. Sjögrävarn VANLIGA FRÅGOR sjogravarn. En pålad standard brygga på ca 40kvm tar för oss ca 7-arbetsdagar att bygga. Vi använder lufthammare för att slå ner stolp tills vi hittar pålstopp, detta för att förhindra att stolpar trycks ner av . Hur långa stolpar vi använder varierar. Stolparna kostar mer är vanliga träpålar men vi slipper mycket kostnader runt om kring som dyra maskiner som ska slå ned dem och det är heller inte lätt att ta sig ut hit med en maskin.


Sen är det vår egen personal som utför arbetet. Fyra stolpar skruvas ned i hörnen av bryggan. Rakel hinner precis dra undan fingrarna innan dörren slår igen. Ellika låser fumligt och vrider.


Havet krusas av regnet som faller rakt ner från flera hundra meters höjd. Det bildas pölar på båtens. Hon lägger tampen om en stolpe och hoppar upp på bryggan som knakar under hennes tyngd. Men om man bara slår dem rakt ned i marken så kan de ju hamna snett. Inte mer än att slå ner en bit, se hur rakt det blir, peta bort stenar som är i vägen och börja om tills det ser ut att bli rakt.


Jun Nu gör det inte så mycket eftersom när bryggan är på plats är det lätt att slå ner en ny stolpe bredvid den gamla. En ny stolpe med rätt längd. Med en riktare kunde jag hålla stolpen rak medan jag pålade ner den med släggan. Jag har ingen ritning till bryggan utan har skaffat mig en mental bild av hur det . Skydda rörändan till exempel med robust virke när du slår ner rören.


När rören är på plats kan du.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.