fredag 28 december 2018

Massmedias roll i en diktatur

Håller på att skriva en uppsats där jag ska ta fram exempel på massmedias roll i en demokrati respektive diktatur och skriva lite runt det, men jag hittar inte något konkret exempel på när massmedia inte fungerar. Skulle vara riktigt schysst om någon kunde hjälpa mig med detta! Och om politikerna har möjlighet att censurera medierna, slutar det oftast med att medierna bara får rapportera om sånt som får regimen att framstå som bra och stark.


I såna sammanhang spelar det inte så stor roll om informationen är sann eller falsk. Om journalister bryter mot censurreglerna i en diktatur , riskerar de att . Media spelar en stor roll i förhållande till demokrati eftersom den speglar den hårda kontrollen kommunistpartiet har i samhället.

Enligt västerländsk syn på detta är det ett stort brott mot mänskligheten och inte något som bör existera ifall landet bedriver ett demokratisk styre. Men eftersom Kina inte strävar . Först och främst varierar massmedias roll beroende på vilken typ av diktatur det rör sig om. I en socialistisk diktatur som Kina, Nordkorea, Kuba eller när Sovjet existerade så äger staten massmedia och styr över vad som sägs i massmedia.


Ett passande exempel är ju Nordkorea nu när Kim Jong Il dog så . Media har en stor påverkan på demokratin. Media beskriver vad som händer runt om i världen och detta gör att vi som befolkning kan ta ställningar i olika frågor. För att demokratin ska fungera måste det finnas fria massmedia.

Men allra viktigast för att förstå poängen med demokrati är att förstå något om hur det är att leva i en diktatur. Många tror felaktigt att: ”Eftersom jag ändå inte. Här hittar du fakta om mediernas utveckling och massmedias roll i dagens informationssamhälle.


Syftet med den här uppgiften är att eleverna skall få kunskap om hur viktig yttrande- och tryckfriheten är i ett demokratiskt samhälle, och att det är dessa demokratiska rättigheter som undertrycks i en diktatur. Vad betyder yttrande- och tryckfriheten för demokratin? Massmedia spelar en väldigt stor roll i dagens samhälle. Den brukar till och med ibland benämnas för den tredje statsmakten.


Inom demokratin har massmedia en mycket viktig roll , det är genom den det “ vanliga” folket kan uttrycka sina känslor och åsikter. Den ska kontrollera att makthavarna . Detta kan mycket lätt återspeglas till massmedians massmedias roll i samhället. Det folket får ta del är det de vet. Så om att vi säger att Aftonbladet till exemplet skulle ha en undersökning på två olika gymnasium.


Man frågar eleverna vad de tycker om gymnasiet. Det ena gymnasiet ogillar Aftonbladet, så där . Ett jämförande fördjupningsarbete som undersöker media och makt, med fokus på hur innehållet i media påverkas dels i länder med diktatur , dels i länder med demokrati och yttrandefrihet. Detta gjorde att det kändes relevant att skapa en lektion som skulle få eleverna att reflektera kring medias roll och pressfrihetens funktion i en diktatur kontra en demokrati. Att skapa en undervisningssituation som . Redogör och analysera massmedias roll i en demokrati och vilken roll har massmedia i en diktatur ?

Någon som skulle kunna hjälpa till lite? En diktatur är ett land som styrs av en diktator, eller en mindre grupp människor, utan att låta befolkningens åsikter komma till uttryck i t. Om val hålls kan man ofta bara rösta på ett parti eller så är valen kontrollerade. Oppositionen, de som kritiserar de styrande, kan inte.


MASSMEDIA I DEMOKRATIER MASSMEDIA I DIKTATURER Alla samhällen är beroende av att människor kan kommunicera via media. Makten över tanken Media kan få stor makt över våra tankar – i många länder är därför media reglerat av staten eller den politiska sfären. Diktatur : - i en diktatur bestämmer en liten grupp eller en person över ett land. Man har inga demokratiska val med flera kandidater.


Ett exempel på en diktatur är Nordkorea. Diplomati: - Läran om staters. Medialisering: - Medias allt större roll i demokratin, på både gott och ont.


Mellanstatliga organisationer: - Stater som på . I stort sett alla oppositionspartier inom MUD skrev in kandidater, för det handlar i dessa länder om ”chamba”, jobb och inkomster och där spelar den ideologiska övertygelsen för det mesta en mindre roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.