torsdag 16 augusti 2018

Bygga underrede till bord

Ett stort och generöst matbord av nya eller gamla plankor gör du enkelt och lätt på egen hand. Vi hittade en bra beskrivning Studio Karin Inredningsarkitekters blogg. Här finns en beskrivning med bilder som utförligt visar hur man gör ett stort och långt plankbord på egen hand.


Klicka på länken så kommer du till hennes . Stort soffbord i varma toner som har sin givna plats i vardagsrummet.

Den förhöjda kanten ger en snygg detalj till det annars avskalade bordet. Beskrivning: Runt soffbord i massivt mangoträ med en förhöjd kant. Skötselråd: Torkas med fuktig trasa. Verkligen superfina, men de kostar skjortan trots att de egentligen är enkla att bygga själv. Ju mindre springan är mellan reglarna desto lättare blir det att städa och torka bord till exempel brödsmulor.


Som underrede att fästa reglarna i har jag använt plywood. Lurer på hvordan du har festet ”betongplankene” på understellet?

Tack Lilli, ja bordet är verkligen underbart, vi har det ute hela vintern så skönt! Ioch med att varje planka är så tung så ligger de bara på underredet, så de är inte fästa på . En liten video som visar hur du enkelt kan bygga ett stort matbord för personer på liten budget. Gör ett stabilt bordsunderrede.


Om du hittar en fin plåtbit eller annan bordsskiva så kan du enkelt göra ett underrede. Ladda ner skissen så ser du exakt hur du ska göra. Utseendet kommer bli ett härligt lantligt bord. Tvärslån kan snedkapas i samma vinkel som kryssen för att bordet ska få ett finare intryck.


Kapa av tvärslåarna efter dessa vinklar för att få ett fint . Att bygga bord med kryssben är något som vi svenskar har gjort i århundraden. De klassiska furuborden är vanliga i Dalarna och längre upp i landet och det måste ha varit det vanligaste matbordet som någon sin stått i våra kök. Nu behöver ju ett kryssbord inte vara furufärgat utan kan göras vitt och nätt med slipade kanter . Vi valde stålben som vi monterade med vagnsbult, eftersom vi ville ha ett lite råare bord. Vill du ha andra ben kan du använda till exempel bockar.


Markera för bulthålen och borra genom skivan.

Passa samtidigt på att betsa bordsskivans undersida. Montera stålbenen med vagnsbulten genom att . Som du ser passar kulören fint med den gröna färgen på Grytthyttanstolarnas underrede. Jag är mäkta stolt att syster och jag, trots ringa snickarkunskaper, lyckades bygga ett bord som både är rakt och grymt stadigt! Så särskilt avancerat var det inte . I bilder och beskrivande text berättar hon hur du snickrar ihop ett likadant själv! Kanske inspirerar bygget dig till bygga något liknande Kanske föredrar du att måla bordet grönt eller kanske vill du göra en större version Oavsett vilket vågar iallafall vi påstå att maten smakar extra bra om den avnjuts vid ett hemmsnickrat bord , . Vi snickrade också ben till bordet.


Om du vill göra det lättare för dig sätter du ihop plankorna till en hel bordsskiva och fäster den på ett par bockar eller ett köpt underrede. Tänk på att ek är tungt. Vårt bord med mm plankor väger kg! Oavsett om ditt plankbord ska användas inomhus eller utomhus så ska du ytbehandla . Nu ska jag till att bygga ett soffbord.


Men jag behöver hjälp med mitt underrede. Hur ska jag på bästa och stabilaste (och snyggaste) sätt. Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord. Pelargonier och astrar eller rött vin och plankstek?


När du har snickrat underredet bestämmer du själv vad bordet skall användas. Underrede för iläggsskiva? Många har byggt träbänken efter vår populära ritning. Nu finns byggritningen till ett bord i samma enkla stil.


Från stock till färdigt bord tar det ungefär en timme. Använd motorsåg, tummstock, vinkelhake, snickarpenna, hammare och 4” spik. Var inte onödigt noga, det blir fint ändå! Bordet kan även byggas i . Vi bestämde då att vi kunde försöka bygga ett bord. Då ingen utav oss byggt något innan skulle det bli en utmaning och efter lite inspirations-letande hittade vi en bild som vi gick efter.


Eftersom vi inte hade något mått så chansade vi och satsade på mått som verkade bra jämfört med det soffbord vi hade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.