måndag 20 augusti 2018

Såga träd med motorsåg

Döda, torra träd och kraftigt ruttna träd kräver särskild försiktighet. Fäll alltid träd med svag ved i den lättaste fällriktningen. Röj bort hindrande småträd.


Se också ut reträttvägen, snett bakåt. Kvista hindrande grenar på stammen med svärdet ” på baksidan” av stammen och uppifrån och ner.

Såga inte över axelhöjd. Skogforsk KunskapDirekt Arbete med motorsåg Fällning. Den innebär att man skär till ett slags gångjärn i stammen som styr trädet i fallet hela vägen ner till marken.


För att åstadkomma detta gångjärn sågar man först ut en trekantig bit, det s. Nästa skär, fällskäret, sågas horisontellt från motsatta sidan. Fällning av träd är ett av de mest riskabla momenten i skogsarbetet. Planera fällriktningen noga, se.


Fällning, ett klipp ur filmen Avverkning med motorsåg.

Utöver säkerhetsutrustning kommer du också behöva några andra redskap för att lyckas med en trädfällning. Motorsåg – Behövs för att såga i trädet. Kil – Behövs för att trädet inte ska klämma fast motorsågen. Yxa – Behövs för att slå in kilen. Nu har du allt du behöver för att fälla ett träd , men du . Vilken teknik du bör använda beror bland annat på trädets storlek och lutning samt hur stor din motorsåg är.


Genom att inte genomsåga hela träddiametern vid sågningen bakifrån utan spara en kant i motstående sida hindras trädet att gå bakåt så att fällredskap kan användas i fällskäret. Att fälla träd med motorsåg är inget man ska ge sig på utan andra erfarenheter än att läsa sig till dem. Nu skall man såga ut en kil ur stammen, kilen bestämmer det håll som trädet skall falla åt. Hur man riktar in detta skär är avgörande för hur pass bra man lyckas med att rikta fällningen åt . Det växer en björk på andra sidan vägen utanför mitt hus som jag irriterar mig på. Funderar på att låna en motorsåg och såga ner skiten.


Har dock aldrig använt motorsåg förut. Trädet är väl en 8-meter högt och typ 20cm i diameter. Har sett en instruktionsvideo där dom visar hur man ska . Om brytmånen är för smal eller om man råkat såga igenom kan trädet falla hur det vill och man gör bäst i att snarast avlägsna sig från platsen och söka skydd.

För att fälla träd behövs en motorsåg och oljeblandad bensin som lämpligen köps färdigblandad i fackhandeln samt kedjeolja. Jag fäller inte träd yrkesmässigt utan fäller mer för att sköta ett område så att det ser snyggt och trevligt ut. Det innebär att se till att. Börja såga fällskäret på den farliga sidan och sätt in en kil så nära brytmånen som möjligt, den kilen förhindrar att brytmånens fiber trycks ihop.


Fortsätt att såga fällskäret som . Tänk dig att du av misstag sågar av brytmånen när du står på stegen. Trädet gör en piruett uppe på högstubben och faller ner okontrollerat. Dessutom får man ju inte stå på stege och såga med motorsåg. Alla säkerhetsregler har uppkommit pga olyckor. Jag ska börja lite gran med att fälla lite träd åt folk jag känner och sådär, och till helgen ska jag iväg och fälla ett par träd , men till problemet är att ett lutar lite granna mot sommarstugan som står där.


Vedeldande skogsägare, leker med motorsåg på vintern å grävmaskin på sommaren. Det finns egentligen inga krav på utbildning för att du ska få fälla träd. För professionellt arbete med motorsåg kräver Arbetsmiljöverket att det finns dokumenterade godkända resultat på teoretiska och praktiska prov för det arbetet som ska utföras. Då upptäckte de att en enorm trädkrona hade blockerat hallen så att familjen hade blivit instängd i ett av sovrummen på övervåningen. Om hela trädet måste bearbetas med en motorsåg är det bäst att börja från kronan.


En motorsåg eller kedjesåg är en portabel motoriserad såg som vanligen används för att fälla, kvista och aptera (kapa) träd. Timmerjigg är en anordning som fästes på motorsågen som gör det möjligt att såga upp en stock till plankor och bräder. Speciellt anpassade sågbockar finns som . Har man ingen skördare är väl en vanlig motorsåg det vanligaste. Om ditt träd lutar kraftigt eller det blåser så spar du en tårtbit längst bak på trädet då kan du såga fram mot brytmån utan att trädet faller,annars är risken stor att du inte hinner fram mot brytmånen med sågningen,med påföld att det blir för lite . Att fälla ett träd är så mycket mer än att bara kliva ut i skogen och dra igång motorsågen. Säkra upp omgivningen på instabila träd innan du fäller det valda trädet , särskilt ruttna träd har en tendens att falla vid minsta instabilitet.


Jag har slutligen insett att jag inte klarar mig utan motorsåg i sommarstugan. Träd måste fällas och kapas upp och jag har tröttnat på att nöta med bågsågen. Frågan är bara om jag ska köpa en el- eller bensindriven?


Tacksam för tips, synpunkter och era erfarenheter! Vissa kan inte ens göra ett rakt snitt i en vedbit med en motorsåg , men den lysande artisten Lueb Popoff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.