fredag 17 augusti 2018

Hur nära tomtgräns får man bygga staket

Däremot kan vi tolka lagar och kanske hitta en lösning genom dem. Det är nästan aldrig problem med staket medan plank däremot ofta byggs just för att det finns en konflikt med grannen. Men då är det inte lätt att få ett godkännande för att bygga närmare tomtgräns än meter, säger Klas Svanbom. Plank och murar kräver bygglov, men det finns vissa undantag. Då får byggnadsnämnden avgöra om du får bygga så nära tomtgränsen.


Om du ska bygga staket , plank eller mur bör du ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten ligger för att få svar på om just det du vill bygga.

Om ni och er granne ändå skulle komma överens om att sätta ett staket i tomtgräns råder jag er att skriva ett avtasservitut. Utan ett sådant är båda grannar är . Det spelar ingen roll om det är ett förrå ett kontor eller ett lusthus du vill bygga , men det får vara max kvadratmeter stort. Vill du bygga flera bodar går det bra, men tillsammans får de vara max kvadratmeter. Vi i villa-redaktionen får många frågor som rör tomtgräns och grannsämja. Här har vi sammanställt några av frågorna med svar från vår juridiska expert.


Svar: Plan- och bygglagen (PBL) . Men om uteplatsen, planket eller muren ligger närmare tomtgränsen än meter krävs medgivande från grannen.

Medgivandet bör vara skriftligt. Ger grannen inte sitt medgivande kan du söka bygglov. Jag skäms om jag sätter upp ett staket , men ser när jag läser ovanstående att det låter ganska självklart att vi kan göra det.


Bygg staketet så högt som du får (kolla med kommunen vad som gäller i ditt område) Anlägg en liten rabatt vid tomtgränsen också, så att om de vill . Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är. Skall man sätta det innanför sin sida av gränsen eller får man sätta staket precis vid gränsen? Hur nära får man sätta staket vid tomtgränsen?


Miljö- och byggnadsnämnden i. För en- och tvåbostadshus får man som skydd för uteplats uppföra plank eller mur utan bygglov om. Om de två första kriterierna är uppfyllda, men planket eller muren ligger närmare tomtgränsen än meter, behöver du medgivande från din granne. Information om murar, staket , plank, spaljéer, pergola och häckar. Om grannen inte ger sitt medgivande kan du söka bygglov. Ett exempel på ett staket kan vara om du väljer en bräda som är centimeter bred så ska tomrummet mellan brädorna också vara minst detsamma,.


En mur eller ett plank till skyddad uteplats får byggas inom meter från bostadshus. Det finns även regler om är hur höga staket och häckar får vara nära korsningar så att folk inte blir överkörda. Allt som är bygglovspliktigt skall grannar tillfrågas om.


I de flesta kommuner får man själv skaffa sig ett . Runt bostadstomter får staket upp till meter med minst genomsiktlighet byggas.

Staket som är bygglovsfritt. Vill man bygga tätare så gäller meter med minst genomsiktlighet. Där staketet står vid en nivåskillna ska höjden räknas från den högre nivån. Regler om fri sikt för trafiken ska . Enligt plan- och bygglagen krävs bygglov för att bygga plank och murar.


För staket , spaljéer och stängsel (av typen Gunnebo) krävs inget lov. RIKTLINJER OM BYGGLOV - PLANK, STAKET OCH MURAR. Trafiksäkerhet och olägenheter. Tänk på trafiksäkerheten!


Plank, staket och häckar får därför inte vara . Det betyder att mellanrummet mellan brädorna måste vara minst lika brett som brädan är bred. För en öppen pergola eller spaljé krävs inte bygglov. Höjden på staketet får inte överstiga . Ska den placeras i eller nära tomtgräns bör dock berörd granne informeras. Kontrollera att pergolan placeras inom den egna fastigheten.


En del åtgärder kräver inte bygglov. Gäller det en- eller tvåbostadshus får du till exempel sätta upp staket eller lägre plank, bygga skärmtak, mur eller friggebo så länge du följer vissa restriktioner. För att bygga staket , plank eller lägga mur på din tomt kan det krävas bygglov.


I städer bor man tätt i nära an- slutning till andra tomter, vilket innebär att man har fler än sig själv och sin fastighet att ta hänsyn till när man vill bygga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.