onsdag 8 augusti 2018

Vilka vetesorter odlas i sverige

Där kan du se vilka odlingsegenskaper och vilka kvaliteter olika sorter har när de odlas i olika delar av Sverige. Du kan se vilka sorter som är vinterhärdiga, hur tidiga de är och hur stor skörd du kan förvänta dig samt få uppgifter om stråstyrka, proteinhalt, falltal, rymdvikt,. Speciella egenskaper för vissa vetesorter.


Vete är det spannmål som odlas mest i Sverige. Här finns information om odling av vete: sorter , växtfölj jordbearbetning, växtnäring, skadegörare och ogräs.

Vårvete sås på våren och. Odling sker i lerjor . De hör till våra vanligaste och viktigaste råvaror för livsmedel och av detta blir det mjöl och foder till djur. Sverige framställer spannmål av EU-kvalitet – något som självklart inte kommer av sig självt.


Vi använder modern odlingsteknik och . Om det inte står något annat så gäller siffrorna allt jordbruk i Sverige , både ekologiskt och konventionellt. I Sverige brukas ungefär miljoner hektar åkermark.

Varav miljoner hektar () används till spannmål och lika mycket används till vall- och grönfoderväxter. På de kvarvarande miljoner hektaren ( ) odlas. Som namnet antyder sås vårvete på våren. Vetesorten har en högre proteinhalt och är därmed lite dyrare.


Höstvetet sås på hösten och ligger och gror under hela vintern. Denna vetesort innehåller lite lägre proteinhalt. Höstvete är den vanligaste sorten i Sverige med en genomsnittlig skörd om miljoner . Detta gäller även i Sverige där vi idag odlar vete på knappt procent av landets åkerareal.


De äldre vetesorterna var anpassade efter sin växtplats, och var därför ofta mycket härdiga. Vilka krav ställer framtidens hållbara jordbruk på sortegenskaperna, och vad har de gamla sorterna då för betydelse? Vetet har en lång och komplex historia. Sedan stenåldern har människan odlat enkorn, emmer, durum, spelt och brödvete.


Idag odlas mest brödvete, men gamla sorter har blivit populära igen och berikar utbudet av detta viktiga sädesslag. Men just nu växer den för fullt på Östgötaslätten och lantbrukaren David Appelgren hoppas att det bara är början på en trend. Vanligtvis odlas quinoa i Sydamerika.


Förra året odlade David och hans kollega Eric en halv hektar för att se om det ens var möjligt att odla quinoa i Sverige.

Det gick över förväntan . Botaniska karaktärer och utveckling. De sädesslag som brukar odlas i Sverige –vete, råg, korn och havre– tillhör. De flesta vetesorter kräver dock mer än kornsorterna med avseende på klimat . Jordbruksverkets webbplats:. Kranich, Olivin och Norin, och.


Målet med projektet var att beskriva vetesorters resistens mot svartpricksjuka och hur odlingsområde, vilka vetesorter som odlas i området och lokala isolats eller populationers virulens och aggressivitet påverkar angrepp. Utredningen sker i samarbete med Nordiska genbanken, som tillför arbetsgruppen lika många medlemmar, bland vilka ordförande och sekreterare utsetts. Sverige förädlat rågvete över högre kärnskörd än bästa vetesorter , medan ett samnordiskt mindre försök med vårrågvete på fyra olika platser under . Tittar man på tidiga vetesorter för att sprida skörden så rekommenderar jag Cubus som är ett utmärkt men underskattat vete, säger Nils Yngveson. Vitt mjöl klassas som onyttigt och många bakar därför med mandel-, ris-, hasselnöts- och kokosmjöl. Men alla köper inte den trenden utan lyfter i stället fram gamla nordiska vetesorter som ett bättre alternativ för hälsan.


Spelt odlades i Sverige redan på stenåldern och benämns på grund av sin långa historia ibland urvete. Då både bagare och konsumenter idag efterfrågar mjöl av högre kvalitet så har . Tillsats av gluten till de proteinsvaga vetesorter som odlas i Norden skulle kun-. De olika glutenpreparationerna har jämförts med ett referensgluten framställt från amerikanskt vete.


Framtagning av gluten i pilotplantskala på SIK. Mjuka vetesorter godkänns inte. Vete kräver mindre vatten än ris och kan också odlas under flera årstider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.