torsdag 23 augusti 2018

Flytta träd

Visst kan du flytta ett trä men det kräver en hel del omsorger det första året på nya platsen. Bästa tiden att flytta träd och buskar är. Börja med att gräva en grop på den nya växtplatsen.


Gropen bör vara minst en meter i diameter. Vi är specialiserade på att flytta och återplantera stora träd för återställande och uppbyggnad av funktionella och hållbara växtmiljöer. Vår mångåriga erfarenhet och samlade spetskunskap rörande träd och vedartade växter gör att vi kan värdera och bedöma förutsättningarna för flytt i varje enskilt fall.

På vår nyköpta tomt står det två fina träd som vi funderar på om vi kan behålla. Där de står nu skall vi i sommar schakta för nytt hus så alternativet är att antingen prova att flytta dem till nytt ställe, eller att ge upp från början och såga ner dem. Flytta stora träd - Trädgårdsforumet - Odlas forum - Odla.


Som tur är har jag också en bit skog, så jag funderar på att flytta in ett par träd till trädgården. När kan man börja flytta träd , buskar etc? Vissa växter är så klart svårare att flytta än andra.


Perenner och buskar som inte har stått så länge på platsen är oftast inga problem alls. Väletablerade plantor är lite lurigare eftersom rotsystemet är större och fastare.

Vill du flytta ett stort träd är mitt tips att ta hjälp av en trädgårdsfirma i din närhet. Skämt åsido – om du bara gräver så du får med en rejäl rotklump till trädet så funkar det. Problemet är att det blir väldigt tungt att flytta.


Ett sätt är att baxa upp det hela på en stor presenning och sedan dra trädet till sin nya plats. Det krävs mycket planering och kompetens. Att flytta ett träd tar sin tid. Under de kommande åren kommer många träd i Göteborg få nya platser i takt med att staden växer.


Med rätt förberedelser och efterarbete är det inget som säger att det här inte ska fungera”, säger Eva Maria Hellqvist på park- och naturförvaltningen. Men istället för att ta ner träden finns ibland förutsättningar att flytta dem och ge dem en ny växtplats. Syftet med arbetet, FLYTT AV TRÄD , är att väcka tankar och intresse kring ämnet trädflytt och visa på hur man i metoden kan finna . Det här trädet är cirka år gammalt och så litet att du lätt kan flytta det i ett svep.


När gräset väl är borta gräver trädgårdsanläggaren en grop längs hålets ytterkanter. När han kommit ner en bit sticker . Det finns mängder av tillfällen när det kan vara bra och gynnsamt att flytta på träd , även sådana som har stått på samma plats i många år. Och flyttarna går oftast bra, bara man är noggrann med förberedelser och efterarbete. Vi har besökt Göteborg, där stora infrastrukturprojekt gör att massor av träd kommer att flyttas.


Genom att att flytta och återplantera stora träd och solitärer kan vi bidra med att direkt skapa uppväxta parkmiljöer som ger karaktär och funktion till ett område. MILJÖ Att behöva såga ner vackra och fullt friska träd till förmån för hus- eller infrastrukturprojekt är ett resursslöseri och har negativ miljöpåverkan.

En del buskar kan beskäras ner innan flytten, träd skall man undvika att göra detta med. Ta med så mycket rötter som det går när ni gräver upp växten. Planteringsgropen bör förberedas innan man gräver upp plantan. Växten kan flyttas lätt om man lägger . I höst ska man börja provlyfta en del av lindarna i Kungsparken, inför schaktningen. Vi har ett plommonträd som börjat växa intill garageväggen.


Det är cirka två meter högt och har burit frukt. Jag vill nu plantera den längre ut i trädgården men undrar vilken årstid som är bäst för att minimera risken att trädet dör? När ett större ingrepp planeras i stadsmiljön är det inte ovanligt att friska, fullvuxna och välmående träd står i vägen för projektet. Det här seminariet visar hur man kan flytta stora träd , till nya växtplatser i urban miljö.


Gary Watson är forskningsledare på Morton Arboretum i Chicago på tillfälligt besök i Sverige. Efter ett tag kan man upptäcka att en växt borde få en bättre plats. Det är väl tjusningen med en trädgård – alla de där förändringarna som pågår.


Här i våra trakter är det nu en bra tid att flytta växter. Jag har planerat in en del av trädgården i japansk stil. Två träd har stått och väntat på att få . Inför tunnelbygget av Västlänken i Göteborg kommer flera stora träd vid Hagakyrkan att flyttas.


I september kommer en trädexpert till Göteborg. Den september bjuder Trafikverket, Göteborgs stad och Sveriges Lantbruksuniversitet in till ett öppet seminarium i Göteborg om vad som krävs för att flytta stora .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.