onsdag 15 augusti 2018

Lära barn läsa tidigt

Redan i tvåårsåldern kan barn börja träna läsning. Men det bör ske med lust och lek, annars kan man ta död på läslusten för lång tid. Många vuxna är rädda för att börja för tidigt , vilket tyvärr gör att barn förlorar många år av lekfull läsinlärning i sin egen takt. Professorerna Mats Myrberg och Mats Ekholm diskuterar för- och nackdelar med tidig läsinlärning.


Vi träffar Hilda som går på Öjabyns förskola där det skrivna ordet finns med i alla verksamhet. Deras vardag är dock betydligt.

Hon går ett steg längre och lämnar i sin forskning föreställningen att ”fonologisk medvetenhet” är en nödvändig förutsättning för att ett barn ska lära sig läsa och skriva. Att lära sig detta är för barnen en lek. Domans dotter, Janet Doman som tagit över efter sin far nämner att denna teknik är så effektiv eftersom det är föräldrarna eller någon annan närstående som lär barnet. Det är en lek i en mycket trygg miljö. Denna metod med ordkort kan man börja med så tidigt som vid månaders ålder.


Vissa barn har lätt för att lära sig läsa , medan andra måste kämpa för att erövra bokstäverna och orden. Som förälder kan man känna sig maktlös när ens barn har problem med läs- och skrivutvecklingen, men det finns mycket du kan göra! Vi på Kod-Knäckarna vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att hjälpa sitt barn.

BÖRJA MED HÖGLÄSNINGSBOKEN. Välj en tidpunkt på dagen när ni kan slappna av och mysa med böckerna. Börja med högläsningsboken. Läs den högt för barnet och prata om det ni läser.


De är alltid knutna till högläsningsboken genom teman eller figurer. Finns det någon som har lärt sitt barn att läsa tidigt ? Vår dotter är precis år fyllda och har ett otroligt intresse för b. Min dotter håller på att lära sig läsa - hon är bara. Tidiga läsare - Hur känner du för barn som lär sig läsa tidigt , säg vid 4års arin. Vid vilken ålder lärde sig ditt barn att läsa ? Hur tidigt kan barn lära sig läsa ? När kunde era barn läsa ? Men det som går på en halv eftermiddag i femårsåldern för den ena är en plågsam och svettig process i klassrummet för den andra, och halkar man efter kompisarna tidigt kan det bli . Att prata, berätta och läsa för barnen är sådant som lägger en bra grund för att barnen själva ska börja intressera sig för bokstäver, skyltar och skrifter runt omkring.


Den stimuleringen som vi tidigt kan ge barnen är också kopplad till tid med barnen. Det som vi ofta säger att vi inte har. De flesta barn lär sig läsa utan att man egentligen behöver fundera på hur det går till.

Då tänker man inte på att läsning och skrivning är komplexa aktiviteter. För en god läsinlärning måste flera olika faktorer samverka. Då barnet skall lära sig läsa hjälper det om han eller hon fått så mycket erfarenheter som möjligt av både talspråk och skriftspråk.


Redan från den tidiga barndomen övas de tidiga läsförutsättningarna upp genom ett rikt språkligt samspel med den vuxna samt genom lekar, spel och händelser som . Här lär du som nybliven förälder dig varför det är en toppengrej att läsa högt med barn – och får tips på de bästa böckerna att börja med. Många föräldrar funderar på hur tidigt de kan börja läsa för sina barn. Svaret är ofta: mycket tidigare än du tror. Redan när ditt barn är 1-månader kan han . Barn som lär sej läsa tidigt.


Har dom blivit väldigt uttråkade där? Vad begåvade barn har gemensamt beror på vilken definition man har av termen begåvad. Denna hemsida handlar framförallt om de individer inom de översta -procenten av generell begåvning, eller med andra ord de 2-procent av befolkningen med högst intelligens. Kännetecknen nedan handlar om denna grupp. Jag tror inte att det är negativt att ett barn lär sig läsa tidigt , men jag tror däremot att det ställer ökade krav på föräldrarna.


Redan vid sex månaders ålder kan barn koppla ihop bilder med ord. Och forskning visar att de barn man läser högt för, får ett större ordförråd och har senare oftast lättare att lära sig läsa och skriva. Många barn knäcker den skriftspråkliga koden på egen hand genom sina nyfikna frågor på ord och texter, medan andra barn behöver mer handfast hjälp för att komma underfund med hur skriftspråket fungerar. Forskare är idag överens om att det inte finns någon enskild läsinlärningsmetod som är universellt rätt för alla . Snudd på kriminellt att inte lära barn läsa ”. Enligt Martin Ingvar tror många lärare att enbart den sociala miljön är avgörande när ett barn lär sig läsa och skriva.


Den mäter samtliga barns läs- och skrivförmåga tidigt , inte bara de barn som enligt sina lärare har svårigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.