onsdag 30 december 2015

Gödselhantering häst

För dig som har djur finns bestämmelser för hur gödsel ska lagras och vad som är tillräcklig lagringskapacitet. Här kan du läsa mer om regler och riktlinjer för lagring av stallgödsel. Med en större lagringskapacitet kan du lättare styra spridningen till årstider med goda spridningsförhållanden och på det sättet utnyttja . Varje häst producerar stora mängder träck och urin.


För en häst som väger cirka 5kg handlar det om 8-ton gödsel - varje år!

Eftersom hästgödsel innehåller växtnäringsämnen är det viktigt att dessa återförs till åkermarken. Gödsel består av en blandning av. Hästhållaren har ansvaret. Det är upp till hästhållaren att kunna visa att lagar och regler följs. Om en skada ändå uppstår är det hästhållarens ansvar att rätta till problemet i rimlig omfattning.


En liten häst ger inte mer än en fjärdedel av denna mängd. Tillsammans producerar årligen våra hästar cirka.

I färsk gödsel finns betydande mängder kväve, fosfor och kalium som behöver. För enkel hantering av gödseln kan en skraputgödsling monteras in i stallet som löper under boxarna eller stallgången i försänkta rännor. Rännan täcks och lämpligt antal luckor görs (ex. en lucka för varje box) där sedan gödseln kan mockas ned.


Sen kan du glömma skottkärran och gödselspill i . Slarvar du med gödselhanteringen kan gödseln i stället orsaka olika typer av miljöproblem, t ex att nitrat eller smittämnen hamnar vattendrag eller vattentäkter. En fullvuxen häst producerar – ton färsk stallgödsel per år. Hur löser ni eran gödselhantering ? När miljöinspektören var ute och kollade för ett par år sedan sa hon att jag hade tillräckligt med egen mark för att sprida gödsel från två hästar och därför behövde jag.


Tät laring av gödsel gäller alltid (dvs från första hästen ) Det står i hänsynsreglerna som gäller alla. Behovet av lagringskapacitet beror på hur stor volym gödsel som produceras, mängden strö, nederbörd och vilken typ av hästar det gäller. I tabellen finns riktvärden för behov av lagringskapacitet. Faktorer som deponiavgifter, uppvärmningskostnader och miljövådlig avfallshantering är snart ett minne blott!


HorsePower är en tjänst från Fortum som hjälper stall att ta hand om sin gödsel. Därför är det viktigt att avrinning från gödsel inte förekommer. En häst lämnar ifrån sig ungefär kg avföring och. Stallgödsel innehåller stora mängder kväve och fosfor som kan läcka till yt- och .

Har en väninna som står i färd med att flytta och då är det en massa saker hon måste kolla upp,däribland detta med gödsel hanteringen. Detta hittade jag om det nu kan vara till någon hjälp? En normalstor häst producerar 8-ton gödsel och urin per år. Med dagens pris på fordonsgas finns det möjlighet till lönsamhet.


Det är därför viktigt att gödsel hanteras på ett sådant sätt att man förhindrar att när- ingsämnen från gödsel når sjöar, vattendrag och slutligen hav. Denna samverkan är ett forum för inspektörer som arbetar med tillsyn på lantbruk. Samverkan har målen att organisera tillsynsprojekt, skapa möjligheter för kompetensutveckling samt att ta fram ett informationsblad om säker lagring av gödsel och stukor. För närvarande pågår ett tillsynsprojekt riktat mot . Till undermenyn för Regelverk.


Hemsidan är under uppbyggnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.