torsdag 24 december 2015

Odlingsbar mark sverige

Indikatorn visar andelen odlingsbar mark av den totala landarealen, alltså områden där det går att odla. Sverige är ett relativt sparsamt bebyggt land. Cirka miljoner hektar eller mindre än procent av landytan utgjordes då av bebyggd mark. Markanvändningen allmänt.


Statistiska centralbyrån. Av landets totala areal på miljoner hektar upptar skogsmark den dominerande ande len med procent, berg i dagen och övrig mark utgör procent, öppen ej. Endast procent av marken är bebygg procent är gräsmark av olika slag och resterande procent är berg i dagen, övrig trädbevuxen mark , impediment och liknande.


Andelen bebyggt mark är som man kanske kan förvänta sig störst i storstadslänen. Jordbruksmark är sådan mark som används, eller nyligen använts för jordbruk, främst åkermark och betesmark, men även ängsbruk. Definitionsskillnaden mellan åkermark och annan mark anges inom EU som att åkermark ska kunna plöjas. Inom naturvård räknas även småbiotoper i anknytning till sådan mark som.


Föreningen Den goda jorden har räknat ut att trafikplatserna i anslutning till och på den svenska sidan om Öresundsbron tar lika mycket mark i. Ett problem i statistiken är att det inte finns några uppgifter om odlingsbar mark som idag inte odlas, främst nedlagd åkermark som inte bebyggts eller beskogats. Vad tänker du på hör bondgård? Röda ladugårdar med kor och grisar, stall med hästar?


Odlad mark är en naturtillgång, alltså något som vi får från naturen och använder. Det är jorden som vi använder. På sikt äventyrar det både välfärden och demokratin, menar Torgny Östling. Här i Jämtland äger bolagen hälften av skogsmarken och de för alla vinster och skatter ut ur .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.