tisdag 22 december 2015

Högupplöst bild för tryck

Utskrifter och tryck på papper görs på 2eller 3pixlar per tum. Ofta uppstår en viss begreppsförvirring när digitala bilder skall användas för olika ändamål, så som skärmvisning, utskrift eller tryck. Och nog kan det vara förvirrande. Lågupplöst, högupplöst , upplösning, antal pixlar, dpi, ppi och megapixel.


Vad betyder alla de här begreppen och hur hänger de ihop.

Det beror som sagt vad du ska använda bilden till. Tryck kräver generellt högre upplösning än skärm för att det ska se bra ut. Edit : Att bildstorleken kan ändras även fast antalet pixlar är det samma . Definition för högupplöst bild. Och vad innebär begrepp som pixel, tiff och dpi?


Rättigheter är ett annat område där bilder väcker många frågor. Det är ofta långt ifrån självklart om och hur en bild får användas i en bok eller på en webbplats. Sådana frågor tar vi upp i del av bildskolan.

Det vimlar av digitala bilder som ser bra ut på skärmar, mobiler och högupplösta surfplattor. Men i boktryck gäller lite andra regler. För tryck bör bildmaterialet normalt vara mindre komprimerat och ha flera gånger så hög upplösning.


En bild som ser fin ut på. De flesta bilder på internet är dessutom skyddade genom Upphovsrättslagen, och får inte användas utan tillstånd. Läs mer om bilder och bildrättigheter här. Med ” högupplöst bild ” eller ” bild i hög . Alla bilder , både på bildskärm och i tryck , är uppbyggda av pixlar.


Om man använder en bild med för låg upplösning i tryck blir resultatet stora grovkorniga pixlar. Hög bildupplösning betyder att bildfilen blir tyngre och det går inte att få en ”lätt” högupplöst bild. Det är därför vi använder måttet megapixel för att beskriva hur många pixlar en viss kamera använder för att bygga upp bilden.


När vi sedan visar bilden , oavsett om det är på en bildskärm eller i tryck , så sprider vi ut pixlar- na över en viss yta. Det optimala är att en bild ska hålla . Färger: CMYK eller dekorfärger. Bilder : Spara bilderna som TIFF (pixelbilder) eller EPS (objektgrafik).


Glöm ej att bifoga bildfiler om du skickar originaldokument (indd).

Typsnitt: Ska alltid vara inkluderat i PDF-filen . Eftersom professionellt tryck kräver stora, högupplösta bilder , som tar lång tid att återge när du arbetar med dem, bör du överväga att använda lågupplösta versioner under layoutarbetet. Sedan kan du ersätta dem med högupplösta versioner vid tryckningen. I Illustrator och InDesign kan du arbeta med . Mac så jag behöver lite hjälp av någon här att berätta var i iPhoto eller . Vad det gäller lagom upplösning så beror allt på hur nära du kommer stå, och hur pass detaljerad bilden är. Där kan man ju köpa tryck direkt i deras egen butik. Helst kunna ta kort och filma med samma enhet, kostnadsfråga om man ska köpa separat, om det ens finns möjligthet med en videokamera som man kan ta så högupplösta bilder med som 3dpi?


Bilderna är tänkta att dom ska va så pass högupplösta att det ska kunna gå till tryck , bilder vi har är på dpi . Ifall du ska använda bilden i tryck så ska du absolut använda mer än dpi, sen håller jag med rajje att det är bättre att göra en zipfil ifall man ska kunna ladda hem bilden för tex tryck. Avmarkera alternativet Ändra bildupplösning eftersom du inte vill ändra mängden bildinformation i fotot. När du ändrar ett värde ändras de andra . Digital bildbehandling - Anpassa bilder för tryck.


En originalbild justeras, retuscheras, beskärs och sparas för att bli en bildbehandlad version. Denna behandlade bild ska sedan snabbt kunna anpassas till det aktuella mediet avseende bildstorlek, kulörläge och färgprofil. Vilka tekniska delar är det då vi behöver tänka på . En lågupplöst bild används för publicering på Internet - tex. Den kan fungera att använda i tryck om det är i ett litet format - tex. Viktigt att komma ihåg: Från de lågupplösta bilderna går det inte . Här kan du välja högupplösta fotografier att ladda ned var tionde dag.


Efter dagar kan du ladda ned nya bilder. Använd dem som du vill men ange fotograf. Högupplöst är nyckelordet - snacka om läckra bilder.


Kvaliteten på de digitala tryckpressarna blir allt bättre. Snart är bildtrycket helt jämförbart med vad man kan få när man använder traditionell offset-tryckning. Redan idag är skillnaderna så små att man måste granska bilderna mycket nära för att se att de är tryckta i en digital tryckpress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.