tisdag 29 december 2015

Värdering skog per hektar

Vid värdering av överlåtelser av hela skogsfastigheter eller bestånd används ofta Lantmäteriets Beståndsmetoden (BM-Win). Skogsstyrelsen sammanställde tidigare statistik över försäljningen av lantbruksfastigheters produktiva skogsmark. Räkna ut värdet på din fastighet. Att värdera en skog är ofta komplicerat eftersom en mängd olika faktorer behöver tas med i beräkningen.


Nu har vi dock gjort det lite enklare för dig!

Fyll i formuläret nedan, så får du en uppskattning av hur mycket din skogsfastighet kan vara värd vid en försäljning. Denna modell ger en mer nyanserad bild av värdet än det gängse sättet att åsätta skogen ett pris per kubikmeter. Modellen har tagits fram av Areals fastighetsmäklare och indatat i värderingsmodellen utgörs av Areals statistik. Det värde som presenteras omfattar skog och jaktvärdet på din fastighet. Erik Westholm, professor i nordisk och europeisk landsbygds-utveckling, tror att jaktens värde som statusmarkör också kan påverka priset på skogsmark.


På sajten som drivs av Norra skogsägarna och Top skogliga beräkningssystem syns numera inte bara mäklarens pris, utan också det pris som Skog till salu räknat . Färsk statistik finns hos LRF konsult (länken nedan). Observera att priseran anges .

Skogsfastigheten är på 15hektar varav 11hektar är produktiv skogsmark. Värdering 2: Femårs låneräntan är idag ca. Hur mycket är min skog värd? Ska vi sälja Gärna lite.


Vad borde en hektar skog vara värd? Utgående från detta sätt att bygga upp värdet på en skogsfastighet blir det korrekta sättet att följa prisutvecklingen över större regioner, att redovisa pris per hektar istället för kronor per skogskubikmeter. Så det kan vara en bra affär . Men ska man verkligen prata om värdet på skogsfastigheter med utgångspunkt från kronor per skogskubikmeter? Sett till hela landet har priserna dämpats och genomsnittspriset för skogsmark sjönk med kronor per m³sk till 3kronor, enligt LRF Konsults statistik.


Det finns ett stort antal parametrar som spelar in, som t. Självklart blir priset per hektar avsevärt högre på en fastighet med ett högt genomsnittligt virkesförråd än på en fastighet med lågt, . Annars brukar man kunna ringa Areal eller andra företag som sysslar med värdering , NAI Svefa är ett annat tips, vet dock ej om dom är aktiva i den trakten. Skogsmästare med sambo . Jag bor öster om Uppsala. Ofta redovisar fastighetsägaren inte några uppgifter om den samfällda skogsmarkens belägenhet och beskaffenhet.


För markerade variabler Markera minst ett värde måste minst ett värde väljas. Dels har skogen ett stort värde om det är mycket äldre skog på bra mark, medan den får ett mycket lägre värde så fort den är avverkad.

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län. Bilaga 3: Bakgrundsmaterial. Bonitet, enligt skogshögskolans system, definieras som medeltillväxten per hektar och år när den kulminerar för ett tänkt. Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.