fredag 5 oktober 2018

Mexitegel skillnad tegel

Det är stor skillnad mellan t ex trådskuret och hugget tegel. Den senare ger ett mycket rustikt intryck i uppmurat skick, vilket inte passar i alla miljöer. Den mest använda kalkstenen för fasader kallas mexi.


Namnet är numera allmänt vedertaget för denna typ av fasadstenar. Både bland tegel och mexitegel finns fasadsten i .

Det vita teglet, som inte är tegel och som kallas för mexisten, är kalksandsten. OBS Det här exemplet gäller inte att måla ett hus av murad tegel , utan det gäller mexitegel , dvs fasadtegel som har satts utanpå befintlig vägg. Sedan är det skillnad att måla vitt på vitt än att måla vitt på brunt.


Ju fler lager du måste måla, desto tätare blir färgen, desto större risk att du stänger inne fukt. Tegelfasad till nybyggt hus - kostnad? Beroende på användningen är benämningen murtegel eller fasadtegel (se nedan under avsnitt fasadtegel). Spåntegel har sämre hållfasthet (smular lätt sönder) lägre densitet men .

Mexisten var ett varumärke inom Yxhult- koncernen. Personligen tycker jag att egentligen bara verkligt hårdbränt tegel är snyggt, och det har väl inte ens tillverkats på ett halvsekel. Kanske var det för att det gjorde 70-talets oöverträffade sociala rörlighet synlig. För just mexitegelvillorna var något värre än typhus i största allmänhet. Jag har aldrig tänkt på om hus har mexitegelfasad eller någon annan slags tegel.


Ser man någon skillnad utifrån? Däremot så byggde pappas bror ett hus med träfasad någon gång på femtiotalet och gjorde på 70-talet om det till tegelfasa . Det finns smygare på marknaden. Materialet stäcker sig ända från avloppsrör, via stabila stommar till skorstenskrön. På det stora hela handlar det om temperatur, ti lera och sand för att få . Att måla tegel innebär ungefär samma procedur som att måla trä.


Kontrollera så att fasaden är fri från mossa, ta bort spindelväv och damm före målning. Vår första tanke var att ha vit färg, men det skulle ge en känsla av mexitegel som vi inte ville ha. Vi funderade på att putsa . Fyndpris gäller endast så långt lagret räcker.


Sortiment och tillgänglighet varierar mellan våra olika byggvaruhus.

FASADTEGEL GULGRÖN BORSTAD MÅNGHÅLIGT. Fasadtegel i gulgrön kulör och svenskt normalformat. Vad kan det kosta att lägga puts på ett normalstort hus med tegelfasad?


Vitt tegel är inte så himla fult om man jämför med brunt mexitegel. Det är kanske snarare formen på en del mexitegelhus som avskräcker idag, och så klart det bruna teglet. Själv kan jag gilla många gamla tegelhus, men då snackar vi innan mexiteglets gyllene år.


Tegel är väl ganska underhållsfritt. Det är de små detaljerna som gör stor skillnad ! Se till att använda rätt rengöringsprodukter innan du börjar. Grundarbetet är A och O. Det är lika viktigt när du målar material som plåt, tegel och smide, som när du målar en vanlig vägg eller en fasad. Använd rätt rengöringsprodukter. Jag har alltid varit skeptisk och rädd borra i tegelväggar eftersom man gör lätt fel och det blir katastrof istället, det är ju en väsentlig skillnad borra i tegel mot betong tex.


Så ni som kan detta och har gjort det . Här är ett lyckat resultat när man målat på tegel. Hela huset ser väldigt modernt ut , till skillnad från när det var rött tegel , tycker vi. Det som är viktigt då, är att en besiktningsman (företagen har ofta det själva) . Nej, ett stilkorrekt material ska vara ”levande”, har jag förstått av uttalanden från byggnadsvårdande håll. Mexitegel till exempel är bara förskräckligt för att det inte är ”levande”, till skillnad från vanligt tegel. Ingenting, hoppas jag, för det är väl själva . Vad är det som lever i tegel ? Idag har vi kommit till det ack så efterfrågade 70-talshusen.


Ofta i mörkt tegel och med mörka fönster. Alltså med ett överslag av jordelementet som som oftast känns tungt och kanske inte alltid så glatt och inbjudande. Här gäller det att ge energi till huset. Ljusa upp och att ge liv, men det är inte helt enkelt, .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.