torsdag 11 oktober 2018

Slipa gammalt trägolv

Det är ett stort och dammigt arbete att slipa ett gammalt trägolv. Det mörka, lackerade golvet har försvunnit och de . Låt resten av golvet vara. Detta är ett mycket mindre ingrepp än att hyvla eller slipa om hela golvet. Ofta har ett gammalt trägolv patina och karaktär som man ju vill bevara.


Utför en eventuell slutfinish utifrån hur golvet tidigare är behandlat.

Således slipas ett fiskbensmönstrat golv diagonalt, medan ett längsgående rutmönster slipas på längden. Ska du slipa ett gammalt och hårt slitet furugolv vars skarvar går upp i små ryggåsar, bör första omgången slipas på diagonalen. När ytan är jämn och lack eller färg är borta slipar du med finare sandpapper utmed . Nu fortsätter vi med trägolv. Hur tar man tillvara eller renoverar trägolven i ett gammalt hus? Bengt Häger, länsantikvarie i Östergötlands län, inleder här trägolvserien med några övergripande råd.


Jo under plastmatta och ett lager med spånskivor så fanns ett gammalt trägolv. Kände mig antagligen som Anders Franzen gjorde när han hittade Vasaskeppet! Problemet är att man har ju fortfarande ingen aning om vad det är för skick på golvet.

Och skulle det vara ett supertrasigt golv under ja då måste . Hela nedervåningen är täckt med en ful gammal plastmatta- den måste ju bort! Under ligger ett ganska. Ja det far la bli sapning. Maste jag slipa bort all gammal färg före jag malar eller e de bara att köra?


Even the smallest person . Finns det något vackrare än ett gammalt trägolv ? Det är skönt att gå på och det har liv och lyster. Men det är sant, även ett sådant behöver renoveras ibland. Plastmattor och laminatgolv samt vissa golv med ett tunt fanerskikt går inte att slipa , trots att de kan vara förvillande lika ett riktigt trägolv.


Ett tips är att hyra den som kör maskinerna oxå. Det är mycket svårt att slipa ett trägolv och risken är mycket stor att man misslyckas. Det finns bra folk till mycket vettiga priser i den branschen. Jag hade gjort allt klart för att slipa kvm gamla brädgolv hemma när sambon bad mig kolla upp hur mkt det skulle kosta att anlita någon först.


Var rädd om dina gamla trägolv ! Dags att skura trägolvet inför jul? Använd bara såpa och kallvatten för bästa resultat! Gamla golvbrädor är breda, eftersom de är gjorda av kraftiga träd.

Brädorna vilar på de bärande . Om du lägger in ett nytt brädgolv – slipa det inte, behåll det hyvlat och hyvla ner eventuella ojämnheter med en vanlig putshyvel. Slipa därför aldrig gamla fina skurgolv! I tidningarnas inredningsbilagor presenteras receptet som gammalt och det talas om kalkade golv som om det skulle ha varit mycket vanligt förr. Har du fina stavparkettgolv i din lägenhet är de väl värda att underhålla.


Gamla tiders stavparkettgolv är massiva ekstavar som går att slipa flera gånger. En del väljer även att mörkbetsa sin golv och sedan olja eller lacka dem med en klar. Jag tycker att man ska tänka sig för både en och två gånger innan man gör ett sådant oåterkalleligt ingrepp i ett gammalt hus själ. Trägolv med springor blir inte skitigare än andra golv.


Vi har kämpat, att slipa det gamla och nya golvet tog sin tid. I två hela dagar så slipade vi frenetiskt för att sedan kunna vitluta golvet. Vi är mycket nöjda med resultatet! Till sist fick vi handslipa det sista då plankorna är lite . Golvet slipades diagonalt blandat med längst med. Ett målat golv gör en stor förändring i rummet.


Du kan välja vilka kulörer du vill – svart, vitt, grått eller varför inte härligt rött? Du behöver inte slipa ditt lackade golv först – om inte lacken krackelerat och spruckit – utan bara målartvätta, grundmåla och toppstryka. Fanergolv är ett bra val i barnrum, eftersom det är hårdare och inte så lätt får märken, säger Nader Pakzad. Massiva trägolv – stavparkett eller plankor – har längre livslängd och går att slipa många gånger. Men ett oljat golv bör du slipa.


Alla trägolv är rörliga, det vill säga de sväller och krymper med varierande luftfuktighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.